用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。   [複製鏈接]

October. 發表於 19-7-22 21:47
我女同學夠分讀醫,但唔理校長說服,係都要揀牙醫,話壓力冇咁大又可以準時啲收工。
...
揀牙醫,叻女!我就不斷說我仔揀牙醫,但最終佢都係揀咗醫科

持之以恆 發表於 19-7-22 22:19
題外話,請問姐姐教得好唔好?每小時費用多少?

旅港畢業,3元1分鈡(放便計數),只是我兒不才,姐姐教得好好。

當初中介找的,三間各找一個,最後呀仔3選1。叫他找個啱Key的!

持之以恆    發表於 19-7-23 05:59

DSE5** 比香港lB拿7率,然後認為lB拿7是易D,又係無知。

1。UCAS tariff 說明 DSE5** 的 tariff points 同 lB拿7 一樣。
2。香港讀得lB,多是成績較好的學生。不能和全港市民比。

不少香港人眼中只淨下分數,可悲。其實比較狀元率係無意思的。大學睇乜先得架。

其實lB學位,國際學校生佔多過九成。他們志不在港,除了醫學和法律,因為有執業和保護主義問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

October. 發表於 19-7-22 22:45
唔知呢個1.4%係計全球或計香港?依家比較緊dse,應該以香港數據來比較。

說法不對,係比較緊教育系統,最後去到嘅U 入學認可試,所以應以整個考試系統計,除非個試部分試卷係專門給那地區及與其他地方分開計分。

shadeslayer 發表於 19-7-23 02:28
DSE5** 比香港lB拿7率,然後認為lB拿7是易D,又係無知。

1。UCAS tariff 說明 DSE5** 的 tariff points  ...

樓主開po 正是講緊呢兩樣嘢

lm251099 發表於 19-7-23 07:37
樓主開po 正是講緊呢兩樣嘢

咁你唔明我講乜,再講都係嘥氣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

lm251099 發表於 19-7-23 07:33
說法不對,係比較緊教育系統,最後去到嘅U 入學認可試,所以應以整個考試系統計,除非個試部分試卷係專門 ...

冇唔啱,數據證明IB容易取高分過DSE,除非升學唔睇分數啦。
咁d人話香港學生叻考試,所以IB高分,就以香港區成績比較。

有能力嘅人當然付出比較窮人多,入讀大學機率一定高。
如果本身小朋友唔叻,讀書成績又差,根本冇資格入讀你所謂嘅優質大學。
這位樓主的問題,反而我睇到一樣嘢,令我更加要小朋友讀IB而唔讀香港制度嘅原因。

讀IB 嘅同學,選擇入讀資助學位熱門科目,暫時面對緊嘅情況係:
1#須要嘅競爭力介乎42-45之間
2#學位比例唔太高
所以,我覺得,唔好話人地走精面,其實真係要諗清楚先去選擇。
同時,如果以熱門科去計,好明顯係頂層嘅學生去揀學校,大學只係展示魅力去吸引學生。

ABC-DAD 發表於 19-7-23 09:12
讀IB 嘅同學,選擇入讀資助學位熱門科目,暫時面對緊嘅情況係:
1#須要嘅競爭力介乎42-45之間
2#學位比例 ...
如果讀完IBDP, 攞唔夠分入到家長心目中既神科, 只夠分入到D不太神既科目, 唔知家長又係咪接受到呢?

入讀所謂神科, 無4字頭都唔好諗, 不過就算最強個間雙學制直資, 自從修讀IBDP人數由2X加到~60人後, 都係得6X%人可以攞到4字頭

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DSE 家庭並不需要樓主發表咩仇富論,讀DSE 同經濟條件無掛鈎,係政府提供畀所有學子嘅義務教育(無差別),各個階層嘅家庭都有,有相當社經地位嘅人,堅持仔女同所有人同一個起步點去受教育,大家爭取嘅係用同學仔嘅自身能力,去獲得優質教育,社會對有經濟需要嘅家庭有提供援助,未盡完善,但係無理由大部分人自強不息要努力上流,而另一部分唔知為乜去散播仇乜論去分化社會?
行路上山嘅人無必要計教點解人地坐 纜車啦,風景唔一樣,各自選擇,發哥都用腳行啦。

shadeslayer 發表於 19-7-23 02:28

1。UCAS tariff 說明 DSE5** 的 tariff points  ...
大學睇乜?

ABC-DAD 發表於 19-7-23 09:34
DSE 家庭並不需要樓主發表咩仇富論,讀DSE 同經濟條件無掛鈎,係政府提供畀所有學子嘅義務教育(無差別), ...
或者樓主用字係比較激動少少,不過個討論重點係IB係咪入神科較DSE易?即係捷徑。如果係,即係不公平

重有,無話要讀8大先可以接受高等教育,亦有其他途徑發揮所長同創造力,社會係需要有動手能力嘅下一代,亦要培養佢地有正確價值觀,要瞭解大環境,要大方啲去接受資助,增值自己, 回饋社會,持續發展唔係得把口講,一線後面,重要好多2。3。4。5。6層有幹勁嘅新一代去支援支撐住突發嘅逆境,咁大眾先可以持續發展,先展示到香港新一代嘅存在價值。
山竹過後,香港人都係各自己係自己崗位堅持,恢復元氣,外地有啲地方,十幾二十年都回唔到氣。
積極啲,遠離啲負面嘅人事物,接觸多啲大自然,正能量自然會提升。

October. 發表於 19-7-23 08:26
冇唔啱,數據證明IB容易取高分過DSE,除非升學唔睇分數啦。
咁d人話香港學生叻考試,所以IB高分,就以香港 ...

//數據證明IB容易取高分過DSE//

"容易取高分"是否代表容易讀?容易讀”是代表能力/學問較遜?
還是學習過程效益高?
效益高即用正確方法容易掌握學問.

: 要容易掌握學問, 多閱讀,多探索,
還是操題好 ?

DSE及IB的考試模式分別頗大, 好難簡單量化.

香港的確是多讀書叻的學生. 無論PISA或IQ都是全球數一數二.

鋈鑫 發表於 19-7-22 18:41
4C+2X與Best 6有咩分別?
如果修7科(4C+3X)既話,對中英文或者數學是但一科唔得既學生,Best 6 既分數(3C+3X)會比4C+2X高。

cafeva 發表於 19-7-23 09:46
或者樓主用字係比較激動少少,不過個討論重點係IB係咪入神科較DSE易?即係捷徑。如果係,即係不公平 ...
大學收生標準係大學定的。如果IB課程入學率高過DSE,會唔會係DSE課程係有問題?令到DSE考生發揮唔到?反而IB可以?尼個問題應該係香港教育局要處理問題,而唔係因爲咩捷徑!
如果有捷徑,全球都唔應該發展IB課程。但老實說,我睇唔出有捷徑,因為要攞到40分以上絕對唔係易!
大學收IB生唔係最近嘅事,如果IB畢業生在大學表現比較DSE差,我唸大學都唔敢再收咁多IB生...

hkpapa852 發表於 19-7-23 09:27
如果讀完IBDP, 攞唔夠分入到家長心目中既神科, 只夠分入到D不太神既科目, 唔知家長又係咪接受到呢?

入讀所 ...

家長真係要考慮清楚係咪適合讀IB 嘅,讀到咩成績,無人係先知,路仍然好多,直資學校事實對選擇IB 嘅家長係有溝通嘅,選擇係由家長學生考慮過能力同意向去做決定,目標亦未必係單一係香港嘅大學吖。
未選擇嘅家長,我想帶出嘅就係唔好依據表面嘅美好去做決定,要考慮自己同仔女能力同需要去做決定,咪只係聽片面批評DSE 就覺得無咁好,事實NSS 係改善中,學習又唔單係學校學科咁狹窄。

planetearth 發表於 19-7-23 09:57
//數據證明IB容易取高分過DSE//
"容易取高分"是否代表“容易讀”?“容易讀”是代表能力/學問較遜?
還是學 ...
你既問題很好,但係,邊個學制容易啲讀, 冇人可以證明, 各有各說,經常有人以"適合" 來做標准答案.
IB比DSE容易啲取高分,卻是有客觀數據證實.

cafeva 發表於 19-7-23 09:46
或者樓主用字係比較激動少少,不過個討論重點係IB係咪入神科較DSE易?即係捷徑。如果係,即係不公平 ...
點下你所講嘅定義呢?
你信咪去行囉,有咁着數?

我講嘅,係建議家長要搜集資料,要時間,要主動去問,對亂下定義嘅講法要 慎思明。

識投胎係咪走捷徑?亦未必。
‹ 上一主題|下一主題