用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 19-7-23 10:25
家長真係要考慮清楚係咪適合讀IB 嘅,讀到咩成績,無人係先知,路仍然好多,直資學校事實對選擇IB 嘅家長 ...

香港高中教育改革或微調,我認為要在NSS,DSE,還有考評局的做法都要整體檢討。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-7-25 10:47
香港高中教育改革或微調,我認為要在NSS,DSE,還有考評局的做法都要整體檢討。
...

ibo持續檢討dp內容,每一科隔幾年会有調整,去年語文B加入一些文學成分,今年數有較大改動。dse推行快十年,是否要review 一下?

ANChan59 發表於 19-7-25 10:35
NJ 一向是按申請學歷安排,最早知是已經有學歷的申請人,然後是不同學歷放榜日期所帶動。遲或早,就不要比 ...
就是啦,有一点順帶提下,就係不應該把 矛盾指向不同學制嘅申請人,IB好,AL好...首次申請大學受資助學位,同degree holder 是否放在同一個平台去考慮,我覺得有必要厘清?

ANChan59 發表於 19-7-25 10:21
接受到,我欣賞個課程設計,而不是個考試成績!

NSS 對 IB
平心而論,就是見賢思齊,不能說抄襲,不可能一模一樣,那是人家有的知識產權?IBO 沒有異議。
說4不象也有點虛吧,追求完美,跟追求完善,層次上應該是有分別,也不能 妄自誹謗。

ABC-DAD 發表於 19-7-25 12:08
平心而論,就是見賢思齊,不能說抄襲,不可能一模一樣,那是人家有的知識產權?IBO 沒有異議。
說4不象也有 ...

我上面是用借鑑 benchmark,不是用抄襲。

其他人怎麼說,你找他/她說理!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

bbtung 發表於 19-7-24 15:01
Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可 ...

試過有NJ 生兩間U CO 都meet 到,兩間都俾學費,兩間U 試完堂先firm 。

ANChan59 發表於 19-7-25 10:47
...
還用說,重點是高等教育專業的,沒有 魄力去向政府攞研究經費,建立發展基金去做長遠策略性研究。競爭力落後,就係人地興咩,香港一係跟,一係抄。

ANChan59 發表於 19-7-25 12:14
我上面是用借鑑 benchmark,不是用抄襲。

其他人怎麼說,你找他/她說理!
你說今天說是用「借鑒」,我當然看見,亦相信你不是這個意思。
沒有時間說什麼理,借個位講一下,己所不欲,勿施於人而已。

poonseelai 發表於 19-7-25 11:04
ibo持續檢討dp內容,每一科隔幾年会有調整,去年語文B加入一些文學成分,今年數有較大改動。dse推行快十年 ...

分不同階段有幾次檢討,但大部分都是換湯不換藥。

課程改革,知易行難,之前訂立者還在高位,好難大破大立。加上現在社會氣氛,沒有人敢掂這個熱山芋!

ABC-DAD 發表於 19-7-25 12:01
就是啦,有一点順帶提下,就係不應該把 矛盾指向不同學制嘅申請人,IB好,AL好...首次申請大學受資助學位, ...

我認為幾清楚,他們是以 JUPAS 為主體,非主體就是 NJ,NJ 很多不同學歷,真係幾難再分門別類,除非借鑑 UCAS 將不同學歷放在一起,但如何計分就兩難。

poonseelai 發表於 19-7-25 08:49

我同你差不多,選ib因認同它的理念。十多年前孩子仍是幼 ...

我想,其實批評讀IB等於走捷徑的人,多數係指中一至中三讀本地課程,中四開始轉IB的。

shadeslayer 發表於 19-7-25 12:48

我想,其實批評讀IB等於走捷徑的人,多數係指中一至中 ...

可能係,無所謂啦,每人做好自己能力範圍內事情就足夠

ABC-DAD 發表於 19-7-25 12:17
還用說,重點是高等教育專業的,沒有 魄力去向政府攞研究經費,建立發展基金去做長遠策略性研究。競爭力落 ...

點講好呢!

香港政府好驚俾人話官商勾結,不敢帶動產業發展方向,會俾人鬧偏幫某某人,一係又話大市場小政府,積極不干預,所以科研都被困住。

你如果跟香港的大學學者了解,他們喜歡在SZ及廣東省申請科研經費,因為他們政府出手闊綽,易攞,不用事后認真解畫!

我坐過幾年粵港合作創科基金的vetting panel,好多次是廣東省批,香港 lTF唔批,因為要兩個同時批才可以進行,一個卡住就要下年。現在是香港批完,他們再批(endorsed)。

雙方有交流過,香港審批較嚴謹,而且要向立法會解畫問責,不能跟廣東省及深圳比較,他們對成效不太緊張,金額也較大,所以多人申請!

在香港市民及立法會議員期望每個科研項目成功,可能自少的訓練不接受失敗,越怕失敗,越唔敢批,但科研冇人敢寫包單成功的!任何發明都是經歷過幾十次以上失敗後的成果,沒有失敗,何來突破。

我個人認為,項目的失敗,肯檢討改善,吸收教訓,下次成功機會會大幅增加,自己都在跌跌碰碰中成長,但學費都不便宜。

香港UGC 較重視出論文,輕視科研商品化,產業化,所以大學的科研成果為大學排名為首要目的,其他根本唔大在意。最近將申請到 lTF 的金額及產業化成果加入performance review ,但比例不高。

唉,肚餓,食飯先!

ANChan59 發表於 19-7-25 13:05
點講好呢!

香港政府好驚俾人話官商勾結,不敢帶動產業發展方向,會俾人鬧偏幫某某人,一係又話大市場小 ...
我暫時無時間,遲下再傾。

選擇咩路,實係行嗰個向自己就交待嘅啫。
有得揀,都幾煩。
有時,休息一下,諗諗,個問題可能就解決左,
原來跟本無大問題。

點講好呢!

香港政府好驚俾人話官商勾結,不敢帶動產業發展方向,會俾人鬧偏幫某某人,一係又話大市場小 ...
講你本行就最精神。不過我好似唔係講科研。

點講好呢!

哈哈!講出重點。識玩嘅先確認可以做到,再申請款項,但事先肯定做到嘅又會有幾大突破?

poonseelai 發表於 19-7-25 11:04
ibo持續檢討dp內容,每一科隔幾年会有調整,去年語文B加入一些文學成分,今年數有較大改動。dse推行快十年 ...

今年 Anthro 也有大改動,校內一啲評估令人擔心,嚇死亞女。好彩最後是虛驚。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-24 19:42
今年女兒申請港大同中大的 NJ,港大中大比哂 CO。 在成績出咗之後港大才叫呀女揀 Priority.
...

神科有唔同要求 :-

Non Jupas applicant

HKU只容許你放BDS第一   or MBBS第一   or LLB第一

(否則 BDS or MBBS or LLB 唔考慮你

CUHK只容許你放MBChB 第一 or LLB第一

(否則MBChB or LLB 唔考慮你)

bbtung 發表於 19-7-26 14:14
神科有唔同要求 :-
Non Jupas applicant
HKU只容許你放BDS第一   or 放MBBS第一   or 放LLB第一

That is what my daughter told me.  Not putting LLB as priority 1 cancels the LLB offer.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題