用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

我仔依家係香島讀緊中三, 佢當年就係以B2自行第一志願入到來香島的,當時中一成績的確唔太理想, 試過150人排名120左右,
不過啲老師全部都好有愛心, 一直都係用鼓勵的方式去教導佢哋,
阿仔又好受呢套, 所以成績就一直進步, 依家排名都去到60幾了,

我見過老師會寫字條、咭片鼓勵佢哋,
有次數學測驗失手, 老師在個成績旁邊寫﹕不要灰心, 你一定可以做得更好!
而每一篇週記, 老師都會好似寫讀後感一樣回覆佢, 就佢呢篇週記去同佢傾計, 有時寫的字數都同篇週記差不多, 我睇到都好感動
仲有一次阿仔生日, 班主任堂時阿仔去幫老師攞簿, 一返入教室, 老師同全班同學一齊對住佢唱生日歌, 阿仔話從來都未試過咁開心
所以香島中學絶對係我為阿仔做出的正確選擇

GIPW    發表於 20-5-11 13:41
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

維豬豬 發表於 19-12-30 00:55
我仔依家係香島讀緊中三, 佢當年就係以B2自行第一志願入到來香島的,當時中一成績的確唔太理想, 試過150人排 ...

真係好有心嘅老師
聽到都好感動

請問有叩門位嗎?Band 2a 生有機會嗎?

little_yolky 發表於 19-12-16 14:55
係叩門60個位!香島一向keep好多位叩門,因為可以慢慢揀,大抽獎好少位,得20個,個個區幾個,最多果區得1 ...

今年都係自行40大抽獎20個位
甲部2 乙部18 (KL1/2/3 4/10/4)

https://www.schooland.hk/ss/heungto

Poyau 發表於 20-5-10 21:13
今年都係自行40大抽獎20個位
甲部2 乙部18 (KL1/2/3 4/10/4)

真係叩門好過,得20個位⋯⋯

Willcheng 發表於 20-5-10 19:24
請問有叩門位嗎?Band 2a 生有機會嗎?

一定有既。

回覆 little_yolky 的帖子

謝謝您

Willcheng 發表於 20-5-10 21:22
回覆 little_yolky 的帖子

謝謝您
放心,你極大機會唔駛叩門。而且香島叩門位係多過攞出嚟派既位。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝您

香島係直資, 一般直資一早收生, 香島放完榜先收生, 所以與其話叩門, 我覺得佢係到時先正式收生

舊文有人提過佢"傳聞"中三四會換走成績唔好嘅學生, 引入成績好嘅國內生, 有家長話資訊日副校長已澄清咗冇其事, 當時小弟未聽 Q&A 就走咗, 唔肯定, 不過當日同過幾個同學傾偈, 不約而同佢地都自稱插班入嚟 (又會咁啱撞親都係?), 而且的確頗多同學講普通話... 所以果個傳聞... 如果有現在用家分享下就好了

回覆樓主:

2019年,收左我個女讀中一,話中一開始會全英受課。當初聽見好多人話好學校,就去試下。我個女係band 2尾學生,讀中文小學,但中文勁差,只有英文好。就係咁原因收左我個女,因為老師話想揾英文好既學生入去讀,帶動其他學生對英文感興趣。但又怕佢哋會用一半英,一半中上堂,所以放棄左,冇去註冊。deadline後老師電我,問點解唔註冊,我講左上面既原因,怕會另我個女上堂唔太明,成績會差。最後幫個女報左國際學校讀。

akevinla 發表於 20-5-13 20:59
2019年,收左我個女讀中一,話中一開始會全英受課。當初聽見好多人話好學校,就去試下。我個女係band 2尾學 ...

我唔明點解好多人都話香島轉全英喔,我聽簡介同上學校網頁都只係數、理、IT係英文教咋喎,其他科無話。

little_yolky 發表於 20-5-14 12:51
我唔明點解好多人都話香島轉全英喔,我聽簡介同上學校網頁都只係數、理、IT係英文教咋喎,其他科無話。
...

同中學概覽2020/21學年資料相乎
初中 英 數 理 IT 以英文為教學語言
高中 英 M2 以英文為教學語言

https://www.chsc.hk/ssp2019/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=359

Poyau 發表於 20-5-14 13:35
同中學概覽2020/21學年資料相乎
初中 英 數 理 IT 以英文為教學語言
高中 英 M2 以英文為教學語言

所以我唔明點解EK睇咗好多次,有家長話學校轉全英教學。我理解全英教學即係歷史地理果D都係英文教。

地理生物歷史用中文教,點都唔叫全英教學啦

little_yolky 發表於 20-5-14 13:48
所以我唔明點解EK睇咗好多次,有家長話學校轉全英教學。我理解全英教學即係歷史地理果D都係英文教。
...

全英文班應該指今個學年中一

https://www.heungto.edu.hk/index.php/lang-policy-left-tw

小班教學,設英文班

由2019-2020年度開始,中一級四班均為英文班,以英語為教學語言學習數學、綜合科學及資訊科技等科目,並將拾級而上;中二級及中三級則設兩班英文班,能力較優者以英語為教學語言學習數學、綜合科學及資訊科技等科目;同時,英文科採用校本課程分組上課,全級按學生能力分為五組或六組,採用小組的教學模式,以更好地照顧學習差異,循序漸進地提升學生的英語能力。

Poyau 發表於 20-5-14 14:05

https://www.heungto.edu.hk/index.php/lang-policy-left-tw

我問過今學年中一,下學年中二都繼續英數、英科學、英ICT!
*香島初中沒有西史、地理 或 綜合人文

Poyau    發表於 20-5-14 17:37

Poyau 發表於 20-5-14 14:05

係呀,簡介會都係咁講,只有數理、IT用英文,唔係全部英文教學,可能同部分家長期望唔一樣。數理用英文,我覺得較文史科用英文容易掌握,但係對英文學習既幫助又較少。

bbforever 發表於 20-5-14 14:35
我問過今學年中一,下學年中二都繼續英數、英科學、英ICT!
*香島初中沒有西史、地理 或 綜合人文
...

咁D文科點算?幾時開始讀?

check到,叫「綜合社會科學」。完全無接觸過,咁S3選科咪有D難囉

‹ 上一主題|下一主題