用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 phonics問題
go

phonics問題

準備升小一先學phonics會太遲嗎?
同埋大圍區邊間好?

石門是近大圍的嗎?有一間口碑不錯,是前學之園Net老師開的。

回覆 hazelbb123 的帖子

最好在幼稚園學phonics,到小學容易温習英文默書。

出面d centre 通常係for 幼稚園的, 小一學的, 最好搵上門

losindi 發表於 19-7-20 17:59

最好在幼稚園學phonics,到小學容易温習英文默書。

佢幼稚園喺學校有學啲簡單嘅
不過發現記字都係有phonics底好啲,所以想趁暑假俾佢學

ceresves 發表於 19-7-20 14:10
石門是近大圍的嗎?有一間口碑不錯,是前學之園Net老師開的。

都近嘅,坐緊鐵
請問有嗰間嘢嘅全名嗎?

我都想知. thanks

kayi0556 發表於 19-7-20 19:02
出面d centre 通常係for 幼稚園的, 小一學的, 最好搵上門

有無介紹?幾錢?

ceresves 發表於 19-7-20 14:10

可否介紹pm資料?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我細仔KG時跟Joxxy Kingdxx,ikea 嗰邊,但近年田心村開咗一間

仔佢學習能力一般,但默書唔記得溫都唔會太差,即係有效

恐龍家

回覆樓主:

用學phonics嘅時間(包括上堂及travelling time)睇英文書, 一定比上堂更有效掌握phonics和blending。我女2、3歲時喺屋企睇下phonics DVD, 主要係唱下歌玩下games (淘寶買oxford phonics world,教材唔使$1000), 5個level睇左3個, 之後就自己睇書,冇上過任何phonics堂 (幾百蚊一堂,好多細路上完一兩年都未必識串字,如果冇閱讀習慣)。我女一直唔使溫默書,英文作文能力亦比同齡好 (6歲可寫3、4百字short stories)。

Sharpay_leung 發表於 19-8-3 11:13
升小一先學會有d遲,去centre會一步一步教,有時未必岩小朋友,搵上門一對一會快好多
...

請問有無人介紹?謝謝!

hazelbb123 發表於 19-7-20 11:27
準備升小一先學phonics會太遲嗎?
同埋大圍區邊間好?
冇話遲唔遲,但要留意坊間課程可能是一堂一alphabet / 音,咁至少要半年先cover a-z,若自己英文ok, 自己教flexible 好多

Elenalan 發表於 19-8-3 12:48
用學phonics嘅時間(包括上堂及travelling time)睇英文書, 一定比上堂更有效掌握phonics和blending。我女2、 ...
當年我都係咁諗,commute door to door 來回冇一個中都要45分鐘,已經可以做好多野。齋看書未夠,最好read aloud 和 先 build up vocab

MrBeast 發表於 19-8-4 23:03
當年我都係咁諗,commute door to door 來回冇一個中都要45分鐘,已經可以做好多野。齋看書未夠,最好read  ...

係呀,4歲前親子共讀read aloud好重要,到4歲後佢自己睇書就慣左邊睇邊讀,好多字都識自然拼讀。5、6歲後閱讀速度快左好多又未必會經常read aloud, 不過同時eng. speaking機會多了,又已經唔重要。我女只係讀程度淺嘅學卷幼兒園,K2~K3每星期上一個鐘NET class練speaking, 平日睇下冇字幕英文卡通,唔使用好多錢外補。升小後見佢喜歡寫作,我就將每星期1hr NET轉做creative writing,冇額外投放資源去進補。只要keep到學習興趣,佢自然會自發去做而且做得好。

我曾經問我英國人同事關於phonics,佢話佢地小朋友根本唔會刻意去學,多講多讀就識。HK d phonics課程太貴,有d仲話要一星期上幾堂,連續上一兩年! 我識唔少細路學幾年phonics都唔識拼讀, 因為平時根本冇閱讀習慣,可能連sight words都未見識過哂,冇見過d字又何來實習blending 機會。身邊有唔少小朋友只係跟學校學letter sound, 自少培養閱讀習慣就自然識拼讀識串字。我地大人諗番自己細個都冇學過phonics啦,咪大大下見到英文生字自然識讀,識讀下就好易識串,就算phonics也有exceptions 某d要死記。

回覆樓主:

我真心推介oxford phonics world, 我呢d冇工人working mum, 放工仲有大把家務要做,喺電腦開隻dvd俾小朋友自己唱遊phonics song又玩下games,  我先有閒做下自己嘢,又完全唔使我教。我冇比較過其他phonics教材,總之佢掌握到blending就得。當年買成套教材連書和workbook都係幾百,我只係播碟,d書都冇用過。買教材嘅錢都唔夠出去上2堂phonics class

Elenalan 發表於 19-8-4 23:49
我真心推介oxford phonics world, 我呢d冇工人working mum, 放工仲有大把家務要做,喺電腦開隻dvd俾小朋友 ...

是這套嗎?我都覺得幾好, 之前淘好平,而家貴左好多

貝兒妹妹 發表於 19-8-6 01:17
是這套嗎?我都覺得幾好, 之前淘好平,而家貴左好多

係呀!我當年買都好平! 就算而家貴左,都同出去學phonics價錢冇得比。出去上一堂都幾百蚊    。我只係俾隻碟呀女自己睇和玩,d games佢玩完又玩已經係溫習。

我覺得對呀女幼兒時期打好英文底最有用就係呢套oxford phonics world, 仲有oxford reading tree+點讀筆,4歲前打好reading底,之後佢就突飛猛進,可以由佢自由發揮了。

Elenalan 發表於 19-8-6 01:29
係呀!我當年買都好平! 就算而家貴左,都同出去學phonics價錢冇得比。出去上一堂都幾百蚊   :mon ...

我當年臨升小一借親戚 SC 套 phonics 碟,識曬 A-Z 就去馬讀小學,一分錢都唔洗。