用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤 vs sfa
樓主: fullcount
go

陸慶濤 vs sfa [複製鏈接]

lcffun 發表於 19-7-21 15:01
我仔當年㨂了陸小,冇揀天主教私小。現讀得很開心,又活動教學。
可 以分享吓陸小如何活動教學?

回覆 sunnymama2 的帖子

可以的。首先,他們上堂是分組坐,每組五至六位小朋友,久不久會調位,可和不同同學交流學習。另每堂一小時,有足夠時間可互相做討論和分享,有時做presentation.另外他們有戶外學習、跨學科專題學習、不同的同樂日、專題日、各種表演等等。
英文科又會到圖書館上堂,科學科要動手做實驗等等。

lcffun 發表於 19-7-21 17:24

可以的。首先,他們上堂是分組坐,每組五至六位小朋友,久不久會調位,可和不同同 ...
真係好吸引
最衰佢地點差和冇校車。

住tko或東九龍會好些,有校車。其他地點,需找保母車或自己駕車接送。

lcffun 發表於 19-7-21 14:27
回覆 fullcount 的帖子

選擇一間整體較適合自己小朋友的,也可讓小朋友自己選,始終是他讀。 ...

同意。我覺得適合都好緊要,唔可以只著重成績名氣,始終一讀就最少6年,就算中途轉校都麻煩

fullcount 發表於 19-7-19 12:17
急,如果sfa 比較陸慶濤大家點選擇,本人住將軍澳區, 謝謝各位

LHT

lcffun 發表於 19-7-21 17:24

可以的。首先,他們上堂是分組坐,每組五至六位小朋友,久不久會調位,可和不同同 ...

我女讀緊保記津校,上堂模式都係咁 (分組研習(分組坐)、小組討論),一年2次戶外學習日+專題研習、小一冇常識科但有各種課程統整專題報告,每週有校內各種增潤興趣組(輪流上)、圖書館上閱讀堂、全年深讀一篇古文、20首古詩和新詩、童詩賞析(不用考試但常規學習旨在提升語文興趣)、同樂日和各週會專題講座、學生表演...我以為一般津校都係咁。而家呢個年代應該冇只係坐定定喺位果種傳統上堂模式架喇

回覆 lcffun 的帖子

謝謝大家分享,但係小女性格比較頑皮好動,聽聞話sfa因為有資優教育所以包容及處理到呢類學生,請問真正陸慶濤用家,知唔知學校包唔包容唔呢類小朋友

建議你問問學校較好,可清楚些地選擇適合的學校給囡囡。我見學校是有些資優生和特殊需要的小朋友,但學校沒有特別強調資優教育。

LHT冇呈分, 中英數80分先可升班 (如果2科高, 1科低過都留班) 讀邊間都要努力

睇吓你目標係小朋友長大入到大學就得,定係會再諗遠D
我係SFA舊生,佢的英文根底令我畢生受用,無論公開試定搵工
D人除咗睇你邊間U出,都係睇你英文攞咩GRADE
在工作環境中英文好的確係有優勢

森美祖文 發表於 19-7-24 17:06
LHT冇呈分, 中英數80分先可升班 (如果2科高, 1科低過都留班) 讀邊間都要努力
...

無啲咁嘅事,全年計有一科拉勻都唔合格,即低過60分先會留班。每次考試中英數都80分係小博士,學校門口會貼小博士嘅相。

其實兩間學校各有各好,謝謝咁多位寶貴意見

我個小朋友全級8X,羅氏收咗,最後都冇讀。

fullcount 發表於 19-7-22 09:38
回覆 lcffun 的帖子

謝謝大家分享,但係小女性格比較頑皮好動,聽聞話sfa因為有資優教育所以包容及處理到呢 ...

你女是否資優?如是選SFA, 第一SFA對資優有經驗,第二,資優小朋友喜歡深學術,如喜歡就會學得好。
但如果你本身理念是喜歡活動教學,就LHT。

回覆 Sheung07 的帖子

你好,介意説最後選了那間中學?

回覆 cecilia2330 的帖子

沙呂

回覆 Sheung07 的帖子

沙呂好好丫,請問陸小冇呈分,要出去叩門會不會很難?特別一些津校?直資中學比較容易?不好意思,因為剛選了陸小讀小一,但對他日後除了直升羅氏外,
也想知會不會有其他出路

回覆 cecilia2330 的帖子

我個小朋友係讀SFA,所以對陸小並不了解。

Freeb 發表於 19-7-21 13:07
經歷過呈1 2 3你一定會揀陸慶濤
我有啲後悔選了神小 雖神小有直屬中學
但呈123真係一個極大的煎熬 六年班是 ...
最近又反C,sfa 生到中一就算青春期唔讀可能都仲ok
‹ 上一主題|下一主題