用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇培僑用家
樓主: pinkymikemarcus
go

請問有冇培僑用家 [複製鏈接]

回覆 testher 的帖子

大家只是比下意見,討論一下,並無爭論之意 ?

小一教 past tense,小二教 present tense,小三再轉返去 past tense。有自己教材,詞彙頗多,都幾深下,但唔難理解。閱讀理解一定比唔少津校長。作文要求唔算高,有清晰 marking scheme。

比較少練習文法,如果家長係頂唔順「慢慢等佢自然變好」/睇唔過眼「寫作文錯得多」的話,就自行補返。

1998Ruby1998 發表於 19-7-19 16:53
小一教 past tense,小二教 present tense,小三再轉返去 past tense。有自己教材,詞彙頗多,都幾深下,但 ...

Thanks

回覆樓主:

想問下大家 用家。培僑 第一次面試大多數考什麼

今年可能過七千人

pinkymikemarcus 發表於 19-7-19 17:11
想問下大家 用家。培僑 第一次面試大多數考什麼

數學一定要好,試過考未知數,還有推理,唔同形狀圖案

黃大力 發表於 19-7-19 17:58
今年可能過七千人

咁多

回覆樓主:

如果真心喜歡培僑,未知可否請大家不要太誇張和低調一點呢?每每有培僑的post最後總是惹起爭議,最後想分享的用家不敢分享,想報讀的又會欲步,對學生及學校都不是一件好事吧!成績騙不了人的,如果真的對培僑有信心的,就待學校真的企穩陣腳再說吧!我對培僑很有信心是因為校長老師們是真心為學生著想,在此先謝謝各位家長!

twhkleung    發表於 19-7-19 22:05

回覆 daddykei 的帖子

小女讀了四年,四年都遇到好有心的班主任。

回覆 testher 的帖子

可以分享朋友在讀是小幾? 可能是小三四吧...因為大份學校都是這個年級才開始"谷"=即多D功課.... 唔習慣的就會覺得谷...這個是正常吧

回覆 JJJSH 的帖子

那你們真的彩~
SO FAR, 有同學外補嗎?

有冇聽過有咩課或幾課唔合格, 學校會勸退或只給試升?

回覆 newmoneybank 的帖子

我不是活躍家長,不太真正知道外補多不多,小女無外補,我識的家長有聽個小四時開始補數,她表示她女女數感比較弱。

有同學由小一評估成績不理想,甚至不合格,一直無被勸退,家長早前分享小朋友完成小四後成績已有進步。

回覆 JJJSH 的帖子

小一評估成績不理想,甚至不合格,一直無被勸退 ==> 學校都會呢有足夠補底吧?小四突然進步, 咁可能小朋友之前未開"HILL"

好怕學校只因一兩科有"被勸退" 的政策. 那並不是一個真正做教育的學校吧~

SO FAR 學生英文SPEAKING 都可以? 同學到高小都維持到愛閱讀中英本的習慣?
希望不是因被迫要做PROJECT / 功課先讀的那種風氣.

回覆 newmoneybank 的帖子

學校都會呢有足夠補底吧? 不知怎樣是足夠,只知有補底班

小四突然進步, 咁可能小朋友之前未開"HILL" 可能,老師及媽媽的耐性和支持也十分重要,那小朋友亦無外補,只是媽媽協助。

好怕學校只因一兩科有"被勸退" 的政策. 那並不是一個真正做教育的學校吧~ 我無聽過被勸退,但我們班二年級時有位同學自己退學,在FAREWELL PARTY中,媽媽話是自己幫仔仔轉去再輕鬆D的律校。

SO FAR 學生英文SPEAKING 都可以? 幾年前學校OPEN DAY,我見高小同學及中學同學用流利英語向我女女那位不太懂中文的朋友講解不同攤位的遊戲玩法。小女 speaking OK, 她在英國與當地小朋友玩得很開心,她們有時玩猜謎 (我應該玩唔到
)。她在校的 close friends 都是比較喜歡英文,所以她們溝通時說話、書信和 whatsapp 等大多用英文。

同學到高小都維持到愛閱讀中英本的習慣? 根據小女平時分享,同學大部分都愛閱讀,小女比較喜歡英文,但她不至於書不離手那種
希望不是因被迫要做PROJECT / 功課先讀的那種風氣.

‹ 上一主題|下一主題