用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩女就讀不同校-- 聖瑪加利 VS 培僑書院
go

兩女就讀不同校-- 聖瑪加利 VS 培僑書院 [複製鏈接]

若學費, 住, 校車不是問題, 大女在聖瑪加利, 小女在培僑書院, 點睇呢?
除了多了外語及個別科目用不同語言學習外, 見兩邊課程都很差不多呢~

小女現在剛有這兩間OFFER~ 在煩惱中~

小女知道培僑先收, 所以PREFER 培僑~

她數學興趣濃厚, 似乎兩間都重視數理~

6    0    0    0

newmoneybank 發表於 19-7-18 13:35
若學費, 住, 校車不是問題, 大女在聖瑪加利, 小女在培僑書院, 點睇呢?
除了多了外語及個別科目用不同語言學 ...
咁快有 offer ? 聖瑪加利 13 號先 in ....
你呢個是上年 offer ?

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

是的~ 2019~2020年度的~

newmoneybank 發表於 19-7-18 14:02

是的~ 2019~2020年度的~
培僑應該好過聖瑪加利 , 加上今年出左榜眼.......
如果有 offer 又有校車 , 揀培僑應該好 D

培橋DSE成績非常好,揀培橋。

兩姊妺在同一校園生活,這個成長經歷好珍貴,大家又可以互相照應

SMC

我反而認識有CASE係兩姐妹同一學校
家姐好叻, 妹妹唔差, 但冇家姐咁叻
結果阿妹愈來愈冇自信, 直到家姐升咗中, 妹妹就突飛猛進
而家到妹妹升中, 佢父母仲諗緊係咪分開兩間學校讀對個妹好D (妹妹想同家姐一間)

newmoneybank 發表於 19-7-18 13:35
除了多了外語及個別科目用不同語言學 ...

培僑啦
其實係一家四口子

請問意思是SMC近日call waiting ma?

小學同妹妹一間學校,好多比較(我成績好d, 佢乖d), 那時候心入面會唔鍾意阿妹;到中學分開了(都係band one 女校), 感覺反而好多了。現在我兩個孩子也是由幼稚園開始已經唔同學校,對我們來說「合適」係最重要的。如果妹妹voiceout 想讀pkc, 學費/住/校車又唔係考慮,我想我會尊重她的

回覆 newmoneybank 的帖子

其實已經prefer培橋,仲有咩要猶豫?

Del

Deleted

snoopy123456 發表於 19-7-19 00:59
回覆 swnatalie 的帖子

因為老公唸法唔同,家姐出口述叫妹妹揀聖瑪加利~

兩個唔同學校教法,其實無咩一定好定唔好,主要係父母辛苦,考試活動和假期不一樣。你地ok咪去馬囉。

地點方面唔太明,兩校地點唔一樣,總有一個要坐校車。

一家三口 發表於 19-7-18 15:59
培僑啦
你小朋友不是在聖瑪嗎?發覺細女對科學實驗好有興趣。可請教在高小,可會在不同課目都滲入較多要用觀察,搜集資料,研究做報告等?非常想要這種方法( 似IB). 謝謝分享。

newmoneybank 發表於 19-7-21 10:47
你小朋友不是在聖瑪嗎?發覺細女對科學實驗好有興趣。可請教在高小,可會在不同課目都滲入較多要用觀察,搜 ...

我大囡讀完中五去了英國讀書啦!phy chem bio 囡囡只選擇了 physics, chemistry bio無讀 ,答唔到妳。而妳所講的 搜集資料 [,可能類似SBA 吧, 每位學生都要做的。
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

那麼,相信你可以以就讀家長身份,對學校中學部課程,師資,資源,性價比,學生學習風氣作客觀評價?為何成績似到了樽頸。
順便請教,是否自行中五考gcse中文及a level再過英國? 女兒可以很快溶入英國local U?

newmoneybank 發表於 19-7-21 14:57
回覆 一家三口 的帖子

那麼,相信你可以以就讀家長身份,對學校中學部課程,師資,資源,性價比,學生學習 ...

其實 沒有讀過其他學校,不能作比較,師資 還可以啦!smcesps 始終唔太吹谷學生,學生的成績大部份靠自己的。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-7-21 15:25
其實 沒有讀過其他學校,不能作比較,師資 還可以啦!smcesps 始終唔太吹谷學生,學生的成績大部份靠自己 ...

囡囡自行自修 GCSE biology and chemistry 考入學試,來了英國讀番biology and chemistry, 剛過去的6月份才响英國考了 A level 中文。
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題