用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul Boys vs St. Louis
樓主: 爸爸上學去
go

St.Paul Boys vs St. Louis   [複製鏈接]

爸爸上學去 發表於 19-7-20 10:52
即係以各下意思指,新玩法可以先玩中學大抽獎然後再選自校原升?雙重保障?
...

如接受直資,則唔可以報大抽獎!

Key point 正如其他網友所講,下年中學自行提早知結果,唔使家長及小朋友自己估自行收定唔,唔敢博而㨂咗直資先。

其實當小朋友係 SPC 6 年,如開心,應該係摌佢都唔會轉啦!

醒目開學勳章

升小的自行和大抽獎機制與升中的自行和大抽獎機制完全不同。
若樓主的小朋友尚在K2,建議你把精力投放在小一派位。誰知道6年後你小孩升中時的玩法?
畢竟小一派位絕對是一場勞心勞力「遊戲」。也許到時你要選擇的是DBS和SPCC呢

Mrs.Wong 發表於 19-7-20 18:15
升小的自行和大抽獎機制與升中的自行和大抽獎機制完全不同。
若樓主的小朋友尚在K2,建議你把精力投放在小 ...

明白及多謝大家俾小第咁多寶貴既資訊!因為小弟離開左學校咁耐已經out哂day!希望咁多位高人指導下小弟 一次過明白哂兩間小學既升中玩法,不竟係唔想小朋友再一次面對多一次派位大考驗!

爸爸上學去 發表於 19-7-20 18:24
明白及多謝大家俾小第咁多寶貴既資訊!因為小弟離開左學校咁耐已經out哂day!希望咁多位高人指導下小弟:wa ...

升小,父母 involvement 大好多,升中基本上最重要係成績,同小朋友間小學勁唔勁,因為勁小學,D師兄 pre S1 成績好,可以幫手搶多D brand 1位!

所以同意父母盡可能升小盡全力!

回覆樓主

請問St. Louis 現讀家長,有冇今年升中派位的資料呀?thanks

請問大家st.pual's同st.louis中學2019年係咩banding?謝謝

回覆 爸爸上學去 的帖子

SPC 應該是 band 1B 了。

SPC, exact banding may need to refer to hkpapa's calculation method.
However, if only focus on 2019 DSE result and use SJC for comparison.

SPC is the same as SJC, or you may be said excess SJC, such as English 4+, SJC is 88.1 and SPC is 92.1.

For details, suggest you to refer to their school webpage respectively.

IYY 發表於 19-7-24 13:39

SPC 應該是 band 1B 了。
大部分家長信奉既網站都唔會當SPC係B1B嫁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-24 14:42

唉 個d網站

回覆 lskstephen 的帖子

先多謝各位回覆,就係睇各大data得出结論係同sjo同級但又好多人話佢系1B所以好亂夠竟b1a or b?

其實樓主小朋友今年才考小一,與其計算咁多關於中學既排位,不如投放多些effort 在考小一上,始終六年後又可能另一情況

Suggest to have some homework if you really interest to SPC. Such as go to their FB page and click "like". Follow their latest development. Visit their website to see the new campus development etc.

No need to spend so much time on those ranking stuff......

你講得啱呀。 不過SPC 是一間 core 4+ around 75% 的英中, 所以我唔明點解仲有人唔當佢係1B, 話佢係1C。

爸爸上學去 發表於 19-7-24 15:18
回覆 lskstephen 的帖子

先多謝各位回覆,就係睇各大data得出结論係同sjo同級但又好多人話佢系1B所以好亂 ...
SPC 成績未達LS / QC 等水平, 不是 band 1A 啊, 不過我覺得他是一所進步中的 band 1B 男英中, 很有活力。

St Louis band 1C?

lskstephen 發表於 19-7-20 20:39

升小,父母 involvement 大好多,升中基本上最重要係成 ...

完全同意。要盡全力考小學!

我都見到有家長話是b1c至b2a,如果為成績不如讀地區名校

jazzcf 發表於 19-7-24 18:02
St Louis band 1C?

st louis band 2

回覆 Lav 的帖子

咁神奇有超级狀元出都只係band 2a .咁以你所講level咪同st.louis一樣
‹ 上一主題|下一主題