用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul Boys vs St. Louis
樓主: 爸爸上學去
go

St.Paul Boys vs St. Louis   [複製鏈接]

muijhu 發表於 19-7-19 01:10
請問st Paul boys 是call waiting 嗎?

不是啊!

suzuki12 發表於 19-7-19 01:23
請問讀spb小學如有中學部學位,是否就不可以參加自行面試/ 和派位嗎?

https://www.sundaykiss.com/258143/%e5%90%8d%e6%a0%a1%e6%89%8b%e5%86%8a/%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e6%a6%82%e8%a6%bd/%e8%81%96%e4%bf%9d%e7%be%85%e6%9b%b8%e9%99%a2%e5%b0%8f%e5%ad%b8-%e4%ba%ab%e4%b8%ad%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e3%80%8c12%e5%b9%b4%e6%95%99%e8%82%b2%e3%80%8d/

以上係有關st.paul boys專訪大家有意可以參考下!

爸爸上學去 發表於 19-7-17 17:55

如題要為小朋友作最好既選擇!

你兩間都有offer ?

爸爸上學去 發表於 19-7-19 05:31
據我所知paul boys 冇参加政府小五六呈分系統,只知學生pass校內成績就可以原升中學,上去生有9成右,所 ...
SPB 有呈分試,學生可以選擇參加自行以及統一派位。但若參加統一派位,需放棄直升書院。

醒目開學勳章

爸爸上學去 發表於 19-7-19 05:31
據我所知paul boys 冇参加政府小五六呈分系統,只知學生pass校內成績就可以原升中學,上去生有9成右,所 ...

SPCPS 有參加呈分試事,可選二自行中學及參加統一派位。

SPC沒有參加派位,自行招生。SPCPS的學生原校成績達標便可獲得學位。如果接受了直資中學的學位,便得放棄自行及統一派位。

大部分SPCPS的畢業生會接受SPC的學位,不再博統一派位。
但明年更改遊戲規則,自行選校部分將提早公布結果。不知會否改變學生的升學選擇。

Mrs.Wong 發表於 19-7-19 09:20
SPCPS 有參加呈分試事,可選二自行中學及參加統一派位。

SPC沒有參加派位,自行招生。SPCPS的學生原校成 ...

咁改變法對原校升中D學生有咩影響?謝謝

Mean都想講,樓主如果有SPB offer, 快啲放, 好多人會多謝你

dragon2013 發表於 19-7-19 09:35
Mean都想講,樓主如果有SPB offer, 快啲放, 好多人會多謝你

sorry你地可能誤會左,我既小朋友今年升K3所以info下大家等小弟了解多D

考到再諗

醒目開學勳章

爸爸上學去 發表於 19-7-19 09:29
咁改變法對原校升中D學生有咩影響?謝謝

一早知道自行結果的話,可能可以從自行或直升二選一。

新改動詳情未出,新聞只說最快2020年實施。

Mrs.Wong 發表於 19-7-19 10:56
一早知道自行結果的話,可能可以從自行或直升二選一。

新改動詳情未出,新聞只說最快2020年實施。

明白多謝你

醒目開學勳章

請問讀spb小學如有中學部學位,是否就不可以參加自行面試/ 和派位嗎?

可以照揀自行照面試。但即使面試理想,都要等7月統一派位時才公布獲得學位。

SPBPC的學生如果接受了SPC的學位,就需要退出派位機制。

一般唔係咁多學生會搏。

醒目開學勳章

Sorry, 剛才看錯了。

在選擇自行階段,小學的學生未獲得中學學位的。

一旦獲得學位,便需放棄派位了。但通常是自行面試過後中學才出offer的。

dragon2013 發表於 19-7-19 09:48
考到再諗
同意,老實講,聖保羅書院小學一向都唔容易入,今年中學部出咗個狀元,小學部可能更熱門。

爸爸上學去 發表於 19-7-17 18:54
因為現今同當年既學校囗碑同level已經大大改變,所以先求各位指導下小弟!
...
好睇你既當年係幾時,首先兩間都係好學校,我都鍾意佢哋小學同中學既教育理念。如果唔考慮成績,我傾向於鍾意聖類斯多啲。第二,兩間都曾經跌得好慘。

聖保羅曾經係香港最勁嗰幾間,十年前跌到比現在既港華仲低既水平,現在已經回復當年勇既七、八成,而且進步緊。
聖類斯以前都叫地區名校,不過近十年跌咗,我估三、兩年前係谷底,應該會慢慢好返,但係需要時間。

海綿草 發表於 19-7-18 19:06
之前公司個阿姐是Band 3學校,事業很成功,她的手下是港區神校出身,有點富家子弟的嬌縱。所以呢個世界嘅嘢 ...
又唔可以將特例當常態,要比較應該係蘋果比蘋果,B1 學校既中游比 B3 學校既中游。

Mrs.Wong 發表於 19-7-19 11:05
可以照揀自行照面試。但即使面試理想,都要等7月統一派位時才公布獲得學位。

SPBPC的學生如果接受了SPC的 ...

Thanks mrs Wong !

王家爸爸 發表於 19-7-19 12:29
好睇你既當年係幾時,首先兩間都係好學校,我都鍾意佢哋小學同中學既教育理念。如果唔考慮成績,我傾向於鍾 ...

其實我都好like st.louis既教學理念好人性化,希望佢地快D回復當年勇啦1

回覆 爸爸上學去 的帖子

有呈分, 學校亦講明小朋友係 「十二年聖保羅教育」!
個人認為就算下年官津中學自私早放,對 SPC 此等大校影響會好細 !
只中學計,畢竟只有 DBS, LSC, QC 係佢前面,SJC 我個人會當同 grade,SPC 音樂強,SJC 體育勁 !

lskstephen 發表於 19-7-19 13:42
回覆 爸爸上學去 的帖子

有呈分, 學校亦講明小朋友係 「十二年聖保羅教育」!

即係以各下意思指,新玩法可以先玩中學大抽獎然後再選自校原升?雙重保障?
‹ 上一主題|下一主題