用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生學素描
go

小學生學素描 [複製鏈接]

小朋友上緊畫班,黎緊升小三,諗緊好無俾佢學多一樣,去另一間學素描,有無家長都是這樣?
   1    0    0    0

回覆 NodameB 的帖子

小學三年級學素描有可能年紀太細。素描對繪畫非常有用,但又非常沉悶。可以試吓學一學,如果小朋友覺得太悶就要停,等小六、中一時先再學。

eviepa 發表於 19-7-17 15:27

小學三年級學素描有可能年紀太細。素描對繪畫非常有用,但又非常沉悶。可以試吓學一 ...

謝謝回覆(emoji)

如果想小朋友將來繪畫真係叻,素描係不可或缺嘅。未學過一兩年素描嘅學生喺高中選修視覺藝,通常都會做炮灰。

eviepa 發表於 19-7-17 15:27

小學三年級學素描有可能年紀太細。素描對繪畫非常有用,但又非常沉悶。可以試吓學一 ...

同意, 起碼都要高年級。

回覆樓主:

我見學校小四學生可以畫到素描畫,而我小朋友最近又好有興趣,在家自己畫,所以想試下俾佢上堂,不過聽了大家意見,再諗諗。

回覆樓主:

我就是原本小學時很喜歡畫畫,有獎攞,但去到中學畫堂完全唔同,好悶,無晒興趣,無選Arts,選了另一科讀, 可惜那科不是我專長,最後 drop 埋.....而家有時會諗番,如果當時堅持選Arts,而家到大個左都有樣野識下。

eviepa 發表於 19-7-17 16:15
如果想小朋友將來繪畫真係叻,素描係不可或缺嘅。未學過一兩年素描嘅學生喺高中選修視覺藝,通常都會做炮灰 ...

Hi! Eviepa, do you have any art centre introducing to me which are in Kowloon side? My son will go to higher primary in Sept and he wants to learn drawing. Thank you very much.

NodameB 發表於 19-7-18 11:27
我就是原本小學時很喜歡畫畫,有獎攞,但去到中學畫堂完全唔同,好悶,無晒興趣,無選Arts,選了另一科讀,  ...

自學不難。我有讀美術,老師咩都無教過咁滯,都係練習練習同練習。

ceresves 發表於 19-7-19 09:09
Hi! Eviepa, do you have any art centre introducing to me which are in Kowloon side? My son will go  ...
有間連鎖店叫盧峰,聽講幾好。我個女中學時既死黨就係嚮呢度學,後來文憑試5**。

jumphigh 發表於 19-7-18 09:46
我知道有老師會用粉彩教色彩素描, 咁樣初學素描的初小生比較容易掌握亦冇咁闷,老師喺九龍區教, 你有興趣 ...
有興趣,可以Pm我嗎?
‹ 上一主題|下一主題