用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳區小學
go

將軍澳區小學 [複製鏈接]

將軍澳小學會怎樣揀?宣基、將軍澳天主教、馮晴、明道小學、循道衛理、黃永樹、龍頭四大是指那四間呢?那一間小學派升中位較理想?
   12    0    0    0

我都想知

richy 發表於 19-7-17 07:50
將軍澳小學會怎樣揀?宣基、將軍澳天主教、馮晴、明道小學、循道衛理、黃永樹、龍頭四大是指那四間呢?那一 ...
我覺得將軍澳小學冇話邊間特別龍頭, 家長睇學校教學理念多, 但有幾間比較熱門, 將循, 將天, 宣基, 王余, 黃永樹, 港澳信義會, 田家炳, 馮晴, 聖安德肋, 呢幾間唔放甲一乙一基本上唔會抽到

Streetboy 發表於 19-7-17 11:34
我覺得將軍澳小學冇話邊間特別龍頭, 家長睇學校教學理念多, 但有幾間比較熱門, 將循, 將天, 宣基, 王余, 黃 ...
需要看升中派位那間較出色的去選嗎

richy 發表於 19-7-17 12:33
需要看升中派位那間較出色的去選嗎

我自己就看教學理念同近便為先, 你想了解多啲將軍澳小一選校資料, 可以去下面個post睇下

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門

或者去呢個post問下

95(西貢)選校
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3758891&extra=

回覆樓主:

請問樂善堂劉德派位係未幾好?聽聞頭十幾名派band1,但全級只有一班10幾人,如果真是即是大半班人都band1學生喎

richy 發表於 19-7-17 07:50
將軍澳小學會怎樣揀?宣基、將軍澳天主教、馮晴、明道小學、循道衛理、黃永樹、龍頭四大是指那四間呢?那一 ...
龍頭 係 宣基、將天、馮晴、循道、黃永樹、

小學派升中位較理想 將天 & 馮晴

kinwlau 發表於 19-7-18 12:05
龍頭 係 宣基、將天、馮晴、循道、黃永樹、

小學派升中位較理想 係 將天 & 馮晴
那龍頭為什麼不是將天和馮晴?另外想知那間乘TSA/pre-s1的分較高有利升中派位?

richy 發表於 19-7-19 08:30
那龍頭為什麼不是將天和馮晴?另外想知那間乘TSA/pre-s1的分較高有利升中派位? ...

將天同馮晴派位係最好嘅, 接近六成band1
不過學校派位好, 係要付出嘅,兩間學校都好谷,功課比較多,考試比較深,同學嘅水平整體亦都比較高,所以競爭激烈

神召會梁省德千其吾好選,又多功課,老師質數差又無愛心。

湘 發表於 19-7-19 12:57
將天同馮晴派位係最好嘅, 接近六成band1
不過學校派位好, 係要付出嘅,兩間學校都好谷,功課比較多,考 ...
請問將循, 黃永樹, 宣基升中又各有幾成入band 1?
將循最hea, 是否入band 1的比例最低?

回覆 jwyt 的帖子

過內人小學家長, 大家都是將澳人自行一定選其熱門之一.  就算得知小學升中數據, 錯配入了不合小學, 大人小朋友都很痛.

我小朋友在將循讀高小了, 從小做功都很慢, 稚園陪他做功做到差點家變.  小學入到將循功比幼稚園還少, 每天鼓他快快做完功去公, 晚上溫習一陣就一齊玩棋, 睡前一齊看圖書.

一天他在做英文閱理解, 我問他: 你又知squirrel點解? 他說你唔知咩? Dogman最憎squirrel, 我睇書已好耐因為學少功他空閒就看圖書, 現在高小他中默,英默, 作句我不用太操心, 因為很多字詞他在課外書上已吸收了.

小朋友好簡, 喜歡返學就喜歡學習, 喜歡學習就有進的空.  heahea好睇家長如配合, 就將循而言學少功, 但仍有學考到男拔, 英華….. 不用困死在功課上,有空餘時運用, 作專項發展其實很重要.

力神1 發表於 19-7-17 15:05
請問樂善堂劉德派位係未幾好?聽聞頭十幾名派band1,但全級只有一班10幾人,如果真是即是大半班人都band1學 ...

據校務報告 小六1班27人(男9 女18)
劉德十幾名派B1即係差不多一半B1?

08/11/2019
樂善堂劉德學校2018-19學校報告
http://www.lautak.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/file_download.php?fileid=325

力神1 發表於 19-7-17 15:05
請問樂善堂劉德派位係未幾好?聽聞頭十幾名派band1,但全級只有一班10幾人,如果真是即是大半班人都band1學 ...

流料!
係區內最差既小學之一,仲有陳耀星,陳國威,景林天主教,黃藻森。出生率下降,以上學校係殺校熱門,抽到唔好去註冊
註冊後如果叩門成功,學校為保飯碗為難家長,好難拎返個註冊証

沈大C 發表於 20-8-30 11:34
流料!
係區內最差既小學之一,仲有陳耀星,陳國威,景林天主教,黃藻森。出生率下降,以上學校係殺校熱門 ...

劉德網頁不見今年升中學校名單
只有曾獲派中學

升中派位
https://sites.google.com/lautak.edu.hk/sspa/

樂 善 堂 劉 德 學 校

升中派位
結果查詢

本校中學派位成績優異

成功獲派第一志願多達70%

學生曾獲派中學如下:

拔萃書院       

伊利沙伯中學

聖言中學       

藍田聖保祿中學

迦密主恩中學       

景嶺書院

聖傑靈女子中學       

優才(楊殷有娣)書院

觀塘瑪利諾書院       

將軍澳官立中學

東華三院呂潤財紀念中學       

仁濟醫院王華湘中學

港澳信義會慕德中學       

基督教宣道會宣基中學

順德聯誼總會鄭裕彤中學       

觀塘官立中學

applered067 發表於 19-9-17 18:55
神召會梁省德千其吾好選,又多功課,老師質數差又無愛心。

你是用家嗎?

Poyau 發表於 20-8-30 21:20
劉德網頁不見今年升中學校名單
只有曾獲派中學

呢個派位結果應該講緊最少廿年前.當年佢同陸慶濤競爭好激烈
之後隨著將軍澳既發展
小學越來越多
劉德成績亦唔再有起色.
有人話佢已經主要收 SEN 學生 (<-- 呢個係聽聞)

‹ 上一主題|下一主題