用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手持20分
樓主: acernok
go

手持20分 [複製鏈接]

acernok 發表於 19-7-17 14:58
唔知大家有無情報沙呂,一呂同培基
上年20分收左幾多呢?
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2019canet-91.pdf
跟據上年教育局囉出來的數是得 45 個位比人抽 , 即係自行收生已經用左 105 人 (包括扣門)

沙田人又揀沙呂, 外區又可能有人揀 , 真係好睇小朋友運氣

acernok 發表於 19-7-17 15:25
跨區我最多只可以110咋
可以透露你2位朋友既小朋友有咩過人之處可以係叩門環節脫穎而出?
聽一呂個朋友講, 佢仔英 , 數都幾好 , 又有學音樂 .....
因為佢地讀大埔私立幼....

acernok 發表於 19-7-17 14:56
因為我身邊都有朋友20分入左沙呂
俾左希望我
我 15 分都想博一呂或者培基 , 因為有母校打底 , 但考慮後都係唔博 .......
同埋睇埋今年考唔考到直資再諗 ..........

仲有私校....... 沙田堅多人..... 上年派位既人出生率無咁多 , 都好多人要走來走去扣門 ,

你可以爬文就知

醒目開學勳章 貢獻勳章

acernok 發表於 19-7-17 14:55
都有睇過
一呂同沙呂都計
咁你可以試下,但預言:機會好微,可能係100個當中,抽到個位數字 (<5)不過,我估架咋

恐龍家

小曳人 發表於 19-7-17 17:36
咁你可以試下,但預言:機會好微,可能係100個當中,抽到個位數字 (

我聽過某地區一線津校既校長講,自行收300-500份表

醒目開學勳章 貢獻勳章

manlyb 發表於 19-7-17 18:31
我聽過某地區一線津校既校長講,自行收300-500份表
但當中包括大量15分人士沙呂嗰d,100-200 啦~ 我估
恐龍家

恐龍爸爸524 發表於 19-7-17 15:43
我 15 分都想博一呂或者培基 , 因為有母校打底 , 但考慮後都係唔博 .......
同埋睇埋今年考唔考到直資再諗  ...

字裡行間感受到你有壓力
呢個遊戲的確唔好玩
放鬆d爸爸,開心面對
最緊要佢地喺學習期間遇到百樂

我都有考直私小呀
一齊加油(emoji)(emoji)

小曳人 發表於 19-7-17 17:36
咁你可以試下,但預言:機會好微,可能係100個當中,抽到個位數字 (

係啊
的確有好多人申請
而且91校網覆蓋範圍好大

你地知唔知沙呂係咪好多國內同學仔?

acernok 發表於 19-7-18 07:32
字裡行間感受到你有壓力
呢個遊戲的確唔好玩
放鬆d爸爸,開心面對
其實我無咩壓力 , 因為我可以返母校
只是唔喜歡教育局既制度者 ...... 因為佢講明用一半既學位比世集生 ,

但好明顯沙呂而家用左超過一半學位 , 咁對於一 D 得15 分家長其實好唔公平

acernok 發表於 19-7-17 06:18
如你手持20分(5分係基督宗教分)
你會跨區博邊間小學?
你去問一問呢個 page 既家長先啦.............
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3757100&extra=page%3D1

好似有人派到第 19 志願.... 因為自行唔收就跌左去派位

恐龍爸爸524 發表於 19-7-18 08:16
其實我無咩壓力 , 因為我可以返母校
只是唔喜歡教育局既制度者 ...... 因為佢講明用一半既學位 ...

你母校邊間?

anniellm 發表於 19-7-18 08:50
你母校邊間?
保良局

其實每間好學校都要看運氣,冒風險的,第一輪博一下也沒什麼,今年同學仔就中了沙呂,既然都是博運氣,第一輪不如選個最喜歡的

我母校係朱正賢,收嘅機會都幾大,但我又心儀培基有20分,因我較喜歡基督教學校,自行入到培基機會大嗎?定係直接楝朱小呢?

joycelocat 發表於 19-9-20 04:20
我母校係朱正賢,收嘅機會都幾大,但我又心儀培基有20分,因我較喜歡基督教學校,自行入到培基機會大嗎?定 ...

20分不大,穩入一間自己接受到既比較安全。

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

舊年派得好差。。。&#128549;但而家冇左雙非同出生率低唔係應該派得好D咩?

acernok 發表於 19-7-17 09:48
本身元朗,想跨去沙田
男仔

博下沙呂/一呂/培基

20分都有機會抽中嘅
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

joycelocat 發表於 19-9-20 09:41
回覆 恐龍爸爸524 的帖子

舊年派得好差。。。&#128549;但而家冇左雙非同出生率低唔係應該派得好D咩? ...
本來是,但都要睇返邊區。沙田上年開始已經派得不好。
我都係朱小,我朋友上年問左校長,今年開始唔係 110 無得叩門,就算你係舊生佢會比你叩,但比 110 叩先,之後有位先會放比舊生....

自己考慮,我都想博沙呂,不過收勁少人。一胡叩門喜歡收私幼

joycelocat 發表於 19-9-20 04:20
我母校係朱正賢,收嘅機會都幾大,但我又心儀培基有20分,因我較喜歡基督教學校,自行入到培基機會大嗎?定 ...

培基如果你用基督教會分要小心,佢計係咪同一團體架!所以要問得好清楚,如果去到先知無分要囉過份申請表格
‹ 上一主題|下一主題