用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1C至band 2A男仔最有利的校網?
go

band 1C至band 2A男仔最有利的校網?

細仔升P5, 我地本屬中西區校網, 怕好難抽到band 1學校, 唔知好唔好轉校網? 請問大家有冇建議?

本身中西區 Band 1 都自己難抽,2 個爭 1 個位。

happymother88 發表於 19-7-16 19:59
細仔升P5, 我地本屬中西區校網, 怕好難抽到band 1學校, 唔知好唔好轉校網? 請問大家有冇建議? ...

最好轉,灣仔區最好,最多band1位

happymother88 發表於 19-7-16 19:59
細仔升P5, 我地本屬中西區校網, 怕好難抽到band 1學校, 唔知好唔好轉校網? 請問大家有冇建議? ...

九龍城,沙田,灣仔

Lingfung813    發表於 19-7-17 12:07
王家爸爸    發表於 19-7-17 11:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝大家! 我有追帖, 感覺依度好多網友好helpful!

在中西區B1女如無意外可以入B1, 就算B2女好運都有機會入B1

我之前就係聽大家分享, 亞女無驚無險入左B1, 果個程好輕鬆!

但係男仔就慘, B1得一半機會入B1, B2男仔想入聖類斯都難 ... 好驚!

回覆 pccw2017 的帖子

請教大家有什麼建議, 如果我地轉去灣仔, 應該點揀校?  灣仔我唔太熟 ...  灣仔B1男仔入B1, B2男仔入B2, 機會率多大? 入港華機會大嗎?

其實 Band 1C 至 band 2A 男仔邊緣人最尷尬。除咗考慮區既因素,仲要睇策略。

happymother88 發表於 19-7-17 10:58

請教大家有什麼建議, 如果我地轉去灣仔, 應該點揀校?  灣仔我唔太熟 ...  灣仔B1男 ...
首先,你小朋友有幾邊緣法?

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 19-7-17 01:03

最好轉,灣仔區最好,最多band1位

似乎今年band 1尾去灣仔有機會跌band

王家爸爸    發表於 19-7-17 11:44

回覆 王家爸爸 的帖子

P4最後一次考試,

唔知佢搞咩! 竟然

由平時85分搞到唔及格!  暈! 你話擔唔擔心!

所以我有心理準備, 打算佢入BAND 2 ...

回覆 hkpapa852 的帖子

過九龍太辛苦吧? 灣仔可以考慮

本來我也冇打算轉校網, 但愈想愈唔對路 ...

happymother88 發表於 19-7-17 11:33
回覆 王家爸爸 的帖子

P4最後一次考試, 唔知佢搞咩! 竟然由平時85分搞到唔及格!  暈! 你話擔唔擔心!
學校係唔係用P4最後一次考試成績決定升唔升到精英班?如果係咁,未必係小朋友唔努力,只係其他同學發咗力,將水平拉高。

happymother88 發表於 19-7-17 11:37
回覆 hkpapa852 的帖子

過九龍太辛苦吧? 灣仔可以考慮
其實好睇你小朋友有幾邊緣,灣仔既水平應該比中西區高啲啲,如果你小朋友係中西區最邊緣嗰啲,有可能係中西區既B1C,灣仔既B2A。所以你都係睇多幾個月,考完呈一,根據到時既實際情況再諗。

bobbob 發表於 19-7-17 11:22
似乎今年band 1尾去灣仔有機會跌band
中西區應該唔會跌, 不過今年因為被上年的Pre-S1成績影響到排名, 有個別學校會跌 Band係事實.

回覆 王家爸爸 的帖子

你講得對 ... 現在只有盡力幫佢, 考好個試先

但如真的要轉校網, 也要早D打算

灣仔BAND 2男仔有冇機會抽到BAND 1C的學校? 我見港華有10個位

用灣仔鄧鏡波中學(B2B?)做止蝕位穩陣嗎?

happymother88 發表於 19-7-17 12:09
回覆 王家爸爸 的帖子

你講得對 ... 現在只有盡力幫佢, 考好個試先
其實邊緣人,好睇實際情況。先假設唔跌BAND,可能既情況係:
如果係 B1C,喺最好既情況(如果你定義好係入到B1A),灣仔可以入到最多位既 QC,中西區最多位既B1係 KC;喺最差既情況,灣仔可能係入都係多位既 TSK 或者港華,中西區應該都係 KC(如果你乙一揀佢,今年有乙二入KC,所以乙一係肯定入)或者SLS(如果你乙一SJC、乙二KC)。
如果係係 B2A,喺最好既情況,灣仔可以入到多位既 TSK,中西區可能係 SLS;喺最差既情況,灣仔可能係入鄧鏡波(如果乙一揀佢)或者維官(如果你乙一無揀鄧鏡波),中西區應該都係 SLS。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你詳細的分析

中西區B1男仔在乙一揀KC, 一定入? 但唔係話中西區男仔B1位不足嗎? KC抽籤有52個位+SJ有12個位+QC有4個, 夠派比B1男仔嗎?

B2係中西區

最差既情況(乙一)都可以

入SLS? 咁又唔算差, 我情原揀SLS,好過鄧鏡波, 起碼是英中地點又方便D

happymother88 發表於 19-7-17 13:02
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你詳細的分析
灣仔區B2男生,有鄧鏡波呢條安全線(只要係B2又有揀,基本上唔會入唔到),不過如果唔要男校就無選擇。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

happymother88 發表於 19-7-17 10:58

請教大家有什麼建議, 如果我地轉去灣仔, 應該點揀校?  灣仔我唔太熟 ...  灣仔B1男 ...

轉去灣仔要小心點!識朋友仔KL5轉過去(本身1C),轉左過去唔知乜野
banding(老師話唔識估,只知在KL5是1C),佢又心雄有大玩大
,結果鄧肇堅維多利亞。。。叩門連本區蒙民都唔收!辛好最後鄧肇堅收番。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-7-17 14:26
轉去灣仔要小心點!識朋友仔KL5轉過去(本身1C),轉左過去唔知乜野
banding(老師話唔識估 ...
你指最後聖鄧收咗佢?
知唔知佢點排?