用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 黃天家 的帖子

這本守住4分, 應ok

條條做

做完, 再俾本難既你

因為這本由淺由中等難度

解釋詳細,detailed solution

交代下此位小朋友先

band 1c  學校

dse 2x = bio+ ict , 無m1 /2

因為同之前幾頁網友 case 一樣

所以擺上來分享

狂鋤dse maths +bio + ict

最後maths 5分, bio 4分, ict 5分

入讀城大工程  js 1205

最後gpa 3.91 畢業(first hon 3.6 )

工程 好難讀的, 好辛苦

不過你 聽我講, 狂睇其他大學notes  5-12 sets + 狂睇youtube

唔好走堂

唔識既野, 唔好責多於1-2星期才去追

唔好攪學生會

專心少少讀書

之後搵工, 學校攪career talk

就有job offer

起薪18k

上市公司

起薪, 其實很好

這些工程工, 一轉工, 3-7k 咁加人工的

食正寫apps

因為是一技之長, 後面

未必真係10萬, 8萬

但3,4萬人工不難, 做做下

同埋被人炒都好, 好易搵到新工

唔似你銀行 或文職工, 容易被取代

m1 , 易拿高分過m2 好多

皇仁上年得1個m2 拿5星星

平時 都唔太多

可知, m2 有幾難

女校, 多數只開m1 就係咁解

m2 即係練死晒讀數的興趣

係m2 係淺過pure maths好多

但pure maths 以前我地75-80分,已經穩拿a

野心唔太大, 借住m1 或m2 入大學的

我建議m1 算

但個人野心很大, 想借助m2 大幅提升數學能力, 我唔反對 讀m2

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

22個maths 5星星

3個m2 5星星

phy,chem 又係3個5星星

多數, m2 那3個5星星, 拿埋phy,chem的5星星

數學能力直接影響 phy,chem

bforbtec 發表於 19-7-21 11:17
交代下此位小朋友先

band 1c  學校
請問呢位學生讀乜野工程?

另外,想問下,準備DSE,中五開始操卷嗎?如果想去補習,目標取*, 什麼時候開始去補?

謝謝!

October. 發表於 19-7-21 11:29
請問呢位學生讀乜野工程?

另外,想問下,準備DSE,中五開始操卷嗎?如果想去補習,目標取*, 什麼時候開始 ...

computer and data engineering

如果店, 去港大工程, 唔駛屈就城大

一般來說,dse 卷,可以留到12月左右才操

mock 中六 前才操

會考卷, 隨時操都可以

不過, 坊間的mock 卷, 更 有效率

因為你坊間mock  卷 是依照會考,dse 出的

之後再深一些, 到深很多

你應付到出面的mock 卷

反宜不一定要操會考卷

dse 卷, 留到最後用來計分用

最後, 我指12月左右, d書開始教晒core

操多幾份mock, 發覺自己無問題, 拿dse 去做, 計分, 自己拿幾多

12月, 中六, 時操, 距離真dse 仲有一段時間

暑假俾個機會, 佢地自己為自己平反,  如中四升中五上學期大考出事, 才去 補

三個 job offer , 一個14k, 一個16k , 無accept

等埋學校career fair, 18k

一般來說,14k , 應該輕易拿到這個數

今年個勞工市場, 應該差左唔少, 5,6月

市道靜

大學生,搵工難左

所以同學未搵到工, 我估很快有offer

同埋, 想咬得多,14k 都照殺, 要左先

做落手, 轉工, 有技能的大學生人工加得好快

我以前老友, 王維基度做13k, 01年IT  , 之後轉轉下

50-60K  外資(不過外資炒人成條TEAM咁炒)

炒完好快搵到工, 未必以前咁多, 但都OK, 夠生活

我是極度反對 TEXTBOOK  考DSE 的
你不論MATHS,PHY,CHEM,BIO, 都是極差的

原因好簡單

是資本主義的簡單理論

你書本的市場, 壟斷左

得幾個書商, 出

欠競爭

你練習, 參巧書, 則面對大量競爭

唔店 無飯開呀, 好多作者, 出盡力咁寫

越寫越深

我 以前考會考, 高考, 都唔用TEXTBOOK, 這情況未變

市面上的練習, 盡量用最短的 篇幅, 達到最佳的效果

我是反對, 學校叫買那些textbook,

出面參巧書的textbook 是ok 的

就係咁樣
買齊書, revision guide 

之後做

有answer key 自己對

回覆 bforbtec 的帖子

請問有邊d bio書嘅notes同練習都好好?

題外話,去左書展找參考書。遇到好幾位做part time 的年輕人好幫得手,又醒目。 要讃!

Acatmom 發表於 19-7-22 11:23
題外話,去左書展找參考書。遇到好幾位做part time 的年輕人好幫得手,又醒目。 要讃!
...
係呀!好主動又熱情,問清楚有咩需要,就好快搵幾本俾你睇,又分享經驗,睇完先決定揀邊本。

clarawuwu 發表於 19-7-22 18:30
係呀!好主動又熱情,問清楚有咩需要,就好快搵幾本俾你睇,又分享經驗,睇完先決定揀邊本。 ...
有冇介紹好的chem書?

小鹿揀學校 發表於 19-7-22 19:06
有冇介紹好的chem書?

我仔買左3本英文參考書。Chem書本身有(同bforbtec介紹個本),,反而想要mock paper 多d呀!

clarawuwu 發表於 19-7-22 19:11

我仔買左3本英文參考書。Chem書本身有(同bforbtec介紹個 ...

我都係,暫時仲未找到好的,Eng mock 卷 來來去去果D,太淺。
有好介紹大家分享下!

‹ 上一主題|下一主題