用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

回覆 然然媽媽 的帖子

本身 M2, MATHS 排名好不好?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

bforbtec 發表於 19-7-16 06:54
CHEM 1000, BIO 800 我覺得寫得一般

出得好怪 , 似宣傳, 多過幫學生

我想請問其實core math 和 M2, 那一科數比較深?
如果只補習core math, M2 有沒有一些書或練習可以作自習用途?
在此先多謝回答!

bforbtec 發表於 19-8-12 07:20
Y F SO  DSE 版 寫得非常好

相當難, 難過REVISION PAPER 好多

請問Y F So有冇出M2書?

bforbtec 發表於 19-8-12 06:57
已尋回Y F SO  DSE 版
開啟自動保存 保存數據 | 恢複數據    字數檢查 | 清除內容    加大編輯框 | 縮小編 ...

等我去商務揾揾
好書難求。謝謝你分享

回覆 Moonloh 的帖子

買本書只做section B深那些.未來1 2 天星貼.要搵搵.section A 可skip

bforbtec 發表於 19-8-12 06:57
已尋回Y F SO  DSE 版
開啟自動保存 保存數據 | 恢複數據    字數檢查 | 清除內容    加大編輯框 | 縮小編 ...

請問專攻LQ的話,有練習可以推介嗎? 想要程度比較深少少的一種, thx

Y F SO  DSE 版 寫得非常好

相當難, 難過REVISION PAPER 好多

REVISION PAPER , 高分, 可以守5分以上, 安全著陸5分

但你真係要5星, 5星星, 安全那隻

Y F SO 之後狂操LONG QUESTIONS

可以只做SECTION B 先, 本身 底厚

買本LONG QUESTIONS ,每課SECTION B 個些

總之,易的SKIP, 只做難

將極深的解決 方法打入個腦度

什麼LONG QUESTION, 可以做住書 的SECTION B 先

星期二, 影什麼叫好LONG QUESTION

LONG QUESTION 比MC 重要

但MC 個關未過度, 不宜 攪LONG QUESTION

攪店MC 就可以 重點 LQ

一天讀書時間, 扣起休息時間

1/3, 溫中英通識

2/3 溫3X +M1/2 +MATHS

不要太則重一科

OK 的那科, 擺低

開學倒數

回覆 clarawuwu 的帖子

做長題, 且做SECTION B  LONG QUESTION 先

回覆 bforbtec 的帖子

樓主                                                                                                                                                        我仔做左revision A , 50分鐘完成, 37,39未學所以無做,其餘全對。Revision B,,唔得閒未做住。
係咪要專注做lq多d?

回覆 小鹿揀學校 的帖子

佢出咗街,夜晚返來叫佢再思考吓,多謝解答。

Moonloh 發表於 19-8-11 12:50
回覆 Moonloh 的帖子

今早做功課,呀仔遇到一條問題,想請教你一下,謝謝。

其實你仔已捉到了鹿...III 可改寫成 0 < b-a2 < 1
再看看你仔右下角的草稿

小女今年升S6  請問可否也給我數學練習

上堂 未, 這是佢, 以前上化學堂
化學堂前, 老師未到, 佢 上堂睇化學書
同我講, 有俾心機讀書

本書,我整俾佢

學校一本, 屋企一本

學校BOOK A, 屋企BOOK B 

這一代, 唔同我

我飲清水

佢愛飲椰子水

兩代人 成長於  兩個世界

化學校內FAIL 左, 學校喊左次(佢師妹同我講)

回家 又喊多一次

其實FAIL 是好事

學校FAIL, 好過出面FAIL 

返學, 上數學堂, 數學老師唔識教書 望住天花板

又試過上堂悶到 訓覺, 俾老師拍個頭, 拍醒

我話, 訓覺是好事, 之後精神

我好少鬧佢,只要沒有觸及我的底線, 我好多野當睇唔到

最後成績極度標青 , 因為執番正 就無事

我斬晒佢活動, 得返學校藍球隊(因為佢是隊長)
回到家,放學,沖個涼 訓到8點PM, 六,日唔叫佢起身, 1點PM 才起身

但讀書就好博

小孩差個方法, 同埋同什麼優資書

‹ 上一主題|下一主題