用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

回覆樓主:

shala 發表於 19-9-8 12:22
請問樓主,如中四phy、買呢幾本、是否適合?

補圖

請問樓主,如中四phy、買呢幾本、是否適合?

回覆 bforbtec 的帖子

請問做完這本M1,請推薦下一本和模擬試卷用書,多謝!

bforbtec 發表於 19-7-21 11:11
回覆 黃天家 的帖子
刪除此文

回覆 bforbtec 的帖子

樓主你好,先多謝你上次給我闗於對數學天份不算高學生的練習意見:先做及弄明白breakthrough core 的MCs,之後再做同系列的Long Qs。想問問你,breakthrough 系列的題目深淺度,當用一段時間攪清及明白點做,大概相當於DSE的什麼分數題目?5分?

另外,我之前亦已購買Maths. Today for HKDSE的MCs及Long Qs。也想問問此系列難度約為DSE的什麼分數? 5*?

上述問題主要想了解佢如做完Breakthrough後,大概應再做Maths Today嗎?

另外,你上次提及的Econ書,除了該系列書的課後練習,及正常past papers外,想問你還有其他較佳的練習書可分享嗎?

謝謝!

回覆樓主:

21世紀,選科其實無乜選擇

香港的教育制度

對文科商科學生, 極度不利

而家仲整埋, 5分,5星,5星星有額外分數加

文科拿5分或以上好難的。。。

唉!

如果以前, 一科文科, 一科理科, 分數無比重

公平好多

而家
如果理科比重乘1。5

理科4分, 乘1。5 = 6分計

贏文科5分 無比重。。。

無, 好多父母低估數學差的形勢

中文,守4, 失守3分

英文守5分,失守4分

通識守4,5分, 失守3,4分

中英通識, 都是很難攪的科

之後, 就要擺晒心機落MATHS 同X科度

X科, 以SCIENCE 優先,因為比重計, 最著數

成套玩法就係咁

一讀 得多科 涉及中西史 地理, 旅遊

基本上,可能與大學或好的科目無緣

數學,慢慢屋企自己攪

不過好多父母, 一路拖, 寧願假期, 飲飲食食

假期,絕不鼓勵讀書,除非考大學中四, 五, 六

平時假期, 理應休息

但學術你未攪店, 才要動用暑假時間
我本身好反對暑假,去讀書, 除非升中五, 升中六 

中三升中四都未必要暑假讀書

睇下故事書, 同報紙 

http://www.teaching.martahidegkuti.com/shared/lnotes/6_calculus/integral/trig1/trig1.pdf
http://www.buders.com/UNIVERSITE/Universite_Dersleri/Math101/Arsiv/integral_sorulari_ve_cozumleri.pdf

http://www.math.ubc.ca/~athena/I1S1.pdf
這是大學NOTES 

YEAR 1 MATHS 大學

DSE 的M2 都會學不少

M1/ M2 是非常 有用的科

每當父母話仔女無時間讀書時, 

我反問父母, 點解仔女有時間去旅行

卻無時間去讀書

旅行是否比讀書重要?

大學NOTES , EXAMPLES 夠清析, 夠難, 有SOLUTION, 題目 要夠多

這本我不是太喜歡

不過M2 不多人讀, 練習較少

局住做,買舊練習為主

請問大學讀精算前景如何?

http://www.ee.ic.ac.uk/pcheung/teaching/ee2_signals/Lecture%2010%20-%20Fourier%20Transform.pdf
這是imperial college 工程系notes 

大概你讀工程時

學校教授有notes 

但通常寫得唔好

要搵其他教授

我個人經驗

是大概搵5-6份左右不同大學教授 的notes 

再加1-3 本厚的textbook

textbook, 可以借, 或買

睇情況

因為好多textbook< 只看當中1/4-1/3 
買前, 三思

教授有機會有ebook 版, 唔駛買都ok , 有些course

網上狂搵資源, 未必一定要書

網上多ebook 

https://learn.lboro.ac.uk/archive/olmp/olmp_resources/pages/wbooks_fulllist.html

網上資源就係咁玩

。edu。tr  , 大家知唔知tr = 土耳其, 應付大學工程系

搵到去埃及,土耳其大學

總之好的工程 ,maths notes pdf 就download 

整多部手提 printer , hp 3720, perfect 

除了bio , 要坐定定, 睇書外

maths,phy,chem, 唔一定要

chem 都有一半要

將大學個套生存模式,搬落高中

令高中生習慣 , 習慣了

猶如在學術的高速公路, 暢通無阻

否則, 塞車咁讀書

凶多吉少

回覆 ilyrd 的帖子

我個人不想講工程搵食優先
最主要 是這個問題, 太主觀

我同事,喜歡土木工程, 我自己喜歡電腦工程 , 電腦工程那班人工升得快
但喜歡什麼前, 最好攪店maths 先

我見到5分dse maths那批,在大學工程系跟唔到

是連城大的工程 的maths 都跟唔到或非常吃力,超敏水

所以, 不要想太多

夾好maths,m1/2 ,phy,chem, 及英文先

入到去大學, 佢地有自己的天地

自己喜歡什麼, 自己知

回覆 YolandaTam 的帖子

非常難
非常難

不過難極, 最叻都個做到

好大壓力每次 考試