用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

DSE MATHS, 勤達

這本幾好, 有兩套

起皇仁仔度,

因為好易買錯, 我星期,四或五, 才UPLOAD 入面內容

同封面 , 買錯麻煩

因為勤達一般寫得OK, 但唔夠深

但我講個本MATHS DSE 勤達, 我覺得寫得深
等我搵 到才買

最緊要,是針對長題目, 且難, 或極難的題目, 個本都有

我星期四或五, UPLOAD 一些內容

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Kiena 發表於 19-7-21 13:55
回覆 bforbtec 的帖子

請問有邊d bio書嘅notes同練習都好好?

一打開, NOTES , 都唔睇, 接近做下MC , LONG QUESTIONS  看看 有冇出事

可以在書局打書釘,  睇一小時, 看看自己程度, 岩就買

https://sites.google.com/site/andywongst/se/hkdse

QC NOTES

QC NOTES 寫得非常一般

睇左都無乜用的

QC 仔靠自己

Acatmom 發表於 19-7-22 23:53
我都係,暫時仲未找到好的,Eng mock 卷 來來去去果D,太淺。
有好介紹大家分享下!
...
我仔做dse,ce 同學校功課。有時又見佢拎Kenneth exercises出嚟做。
Mock 卷佢話未做。

clarawuwu 發表於 19-7-23 12:59
我仔做dse,ce 同學校功課。有時又見佢拎Kenneth exercises出嚟做。
Mock 卷佢話未做。
...

Kenneth?
是否天皇?好不好?

Acatmom 發表於 19-7-23 16:49
Kenneth?
是否天皇?好不好?

我仔補左佢一段日子,佢覺得ok。如果,唔好佢唔會肯補落去。
佢之前補過joseph,唔喜歡個氣氛,就無補。

bforbtec 發表於 19-7-16 07:21
恐龍, 自己有書外

仲有MC, 仲有LONG QUESTIONS

請問我有恐龍書First Edition, 需要買最新的Second and Revised Edition嗎?內容是否差不多?

然然媽媽 發表於 19-7-24 22:43
請問我有恐龍書First Edition, 需要買最新的Second and Revised Edition嗎?內容是否差不多?
...
內容差不多
書商出新版, 博父母緊張

買新書... 加價

即係番新鋪頭, 為加價鋪路

不用買, 第一版同第二版, 幾乎一樣....

我都係用第一版

這堆數學書,. 我認為值得買的, 是PEARSON MOCK EXAM

其他幾本, 一下太淺

例如VISION 本MATHS, 俾 好唔熟CONCEPT 的學生,就OK

谷5分或以上, 應無法幫到手

原本3,4分的, 可以買VISION , 打穩根基

PANLLOYDS, 偏怪出得, 做到無野好做才會買

KENDY MATHS 出得一般

皇仁以前MOCK, 不少是在PEARSON LONGMAN 度出

專選PEARSON LONGMAN MATHS的卷, 抽起難的部份

擺落皇仁maths mock 度

轉左老師, 就無用pearson mock ,

chan ho man  本教圖 mock  ok 深的, 谷5星或以上, 有幫助
kendy 的maths  試題, 我不建議買,

最後關頭, 做到無野好做, 才考慮

中大的maths mock, 也不會考慮住

new sucess chem 系列

用來谷spcc 小孩一流

newest chem 系列,唔會買, 寫得一般(個人認為)

chem 溫書的
暫時,最急的,

是先看優閱的chem notes

book 1, 2 睇完

之後做我的chem pdf, 少少out c , 但照做, 照產, 唔算多OUT C

幾百, 幾百條咁操...

操完, 應該身經百戰, 做乜mock 都ok

產完後, 可以考慮, 做MOCK CHEM 做 NEW SUCESS  KEY CHEM

不要買太多書, 最後擺起度唔做

我今晚會 POST MATHS長題

因為市面上, 什少優質MATHS長題

一定要夠難, 難得來, 是DSE 有機會考

有些書, 練習, 難得來, 得個難字

完全脫離 考試, 那些不要買

MATHS 操PAST PAPERS 不夠的

因為考`試局, 變化大

可以玩到你死

有幾個皇仁, 校內預5星, 出來4 分, 今年就是出得怪

bforbtec 發表於 19-7-25 08:12
內容差不多
書商出新版, 博父母緊張
咁 Kwok Chun Ming 's Physics for NSS …...LQ 果本手上只有 1st edition.....但 2012 edition 吹到加多 469條 LQ....
兩個版本分別大嗎?..

小鹿揀學校 發表於 19-7-25 08:44
咁 Kwok Chun Ming 's Physics for NSS …...LQ 果本手上只有 1st edition.....但 2012 edition 吹到加多 4 ...
不大
不需買新版, 佢改多幾條, 擺新版

KOWK CHUN MING 出左本細細地的PHY DSE 手冊

寫得非常精彩

可留意

‹ 上一主題|下一主題