用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享   [複製鏈接]

細細本, 超癲

皇仁仔, 借左我, 有借無還

kwok chun ming mc phy 有機會錯不少, 學生做錯題
因為以為自己phy ok, 點知, 成千條 phy  殺埋身

原來 咁多野唔識

問入深入

因為本野算難

總之對返答案

有些同   k  y leung 的長題一樣

kwok sir 將長題,變mc

我估都係侵權

所以絕版

bforbtec 發表於 19-7-25 08:46
不大
不需買新版, 佢改多幾條, 擺新版KOWK CHUN MING 出左本細細地的PHY DSE 手冊

寫得非常精彩

可留意
是新書嗎?還是2012 歴史遺物?
有封面截圖嗎?

https://hk.carousell.com/p/phy-c ... E7%94%A8-161284742/

我唔想買完練習, 之後全部新, 無做過

落手落腳做

盡快

做完才買新

已開始看 physics 5stars 青蘋果書,初步感覺比 yung lit hung@pearson 淺

小鹿揀學校 發表於 19-7-25 09:10
已開始看 physics 5stars 青蘋果書,初步感覺比 yung lit hung@pearson 淺

我老公同女直頭話淺到無法應付阿女學校嘅 phy   寸得佢哋吖

其實不淺 因為你地本身做個幾本最深

radian個本應最深 最深.

優閱phy 夠快 .列點好多書無既野都有講 .examples係淺.但後面mc long questions 不淺.

比dse 程度已深了一段.

你地做得太深 可能本身仔女叻.

radian 超深 你應找不到多一本更深.K H leung 都識做的話 應5 star star .好安全個隻.  

如果再深 真係得K H leung

不是人人咁叻 .

bforbtec 發表於 19-7-25 10:11

我都覺得優閱嗰本啲notes 解釋得唔錯 ,深入淺出,至少我呢個文人,以前冇一秒明過 phy, 睇咗都唔抗拒。

radian 個本 皇仁仔都多做的
但真係最叻個批

一般人做radian 會好慘 錯一半以上

YolandaTam 發表於 19-7-25 10:16
我都覺得優閱嗰本啲notes 解釋得唔錯  ,深入淺出,至少我呢個文人,以前冇一秒明過 phy, 睇咗都唔 ...
你個女名次是否很前?名校 級15內左右 ?

因為見佢咁喜歡讀書

bforbtec 發表於 19-7-25 10:21
你個女名次是否很前?名校 級15內左右 ?

因為見佢咁喜歡讀書

無可能啦,語文太差 ,佢哋學校好重視語文,計3倍,我女呢兩科級中間,精英班都差幾名先至入到呀!佢 chem phy math 就 級頭 25%。
佢哋級頭啲人補習超顛,江湖傳聞有部份人科科揾現職老師或退休教師私補,個個月用五位數字補習。學校同一般名校一樣,有部份老師上堂講嘅可以唔聽,教嘅同考嘅兩回事,靠自己/補習。

回覆 YolandaTam 的帖子

咁你方向岩
一定要超深的野 塞俾佢.否則浪費時間.

你個女難怪暑假都讀書 .同學可能已經讀緊

仲癲過佢(暑假升中四應多休息)

好麻煩讀開

chem phy maths容易走火入魔 忽略中文通識.

bforbtec 發表於 19-7-25 10:48

咁你方向岩

呢啲學校(直資女校),啲同學普遍屋企有啲錢。總有堆人超學年 ,追到氣咳

bforbtec 發表於 19-7-25 08:25
我今晚會 POST MATHS長題

因為市面上, 什少優質MATHS長題
你認為優質長題maths書係邊本?之前你講過勤達係邊本合適?

bforbtec 發表於 19-7-25 10:48

咁你方向岩

你又講得o岩!一定做深先應付到學校考試,高分定奪就係個2題深野。我仔都係暑假日日讀,慣左要讀,成日覺得時間唔夠,佢話太多野要做,我睇唔過眼,踢左佢去玩3日2夜camp+工作坊。
玩完先啦!又補課,又補習,要輕鬆下,扯太緊唔係好事,!
呢個topic我仔都有睇阿sir你寫既野呀!睇邊本岩用。

YolandaTam 發表於 19-7-25 10:33
無可能啦,語文太差  ,佢哋學校好重視語文,計3倍,我女呢兩科級中間,精英班都差幾名先至入到 ...
頭幾名個d,係好癲,可以差幾分就full marks 。

bforbtec 發表於 19-7-25 10:11

如果再深 真係得K H leung
You mean K Y Leung instead of K H Leung ?

YolandaTam 發表於 19-7-25 10:16
我都覺得優閱嗰本啲notes 解釋得唔錯  ,深入淺出,至少我呢個文人,以前冇一秒明過 phy, 睇咗都唔 ...

請問優閲physics係咪有萍果做封面嗰本呀?

fionsung 發表於 19-7-25 14:43
請問優閲physics係咪有萍果做封面嗰本呀?

係呀。

fionsung    發表於 19-7-25 14:48

bforbtec 發表於 19-7-16 15:33
CHEM 這本, 但無超難的題目

只有淺, 中, 難, 但無超難

請問這本chem 書那裡還有得買,我找了好幾間也沒有
‹ 上一主題|下一主題