用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區排位問題,請指教
樓主: 快樂一世
go

東區排位問題,請指教   [複製鏈接]

happyshirley 發表於 19-9-17 23:14
請問知唔知東區邊D係band 2頭?

參考以下帖 #1 HK3 B2

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

聽講聖貞德主要係收內地新移民同埋非華語學生。 近年成績冇大起色, 每隔幾年就轉換校長。

UTB 發表於 19-12-8 00:38
聽講聖貞德主要係收內地新移民同埋非華語學生。 近年成績冇大起色, 每隔幾年就轉換校長。 ...

SJA當年係羅便臣道同RC齊名
搬咗去寶馬山之後就一落千丈

回覆 Poyau 的帖子

我相信有校長曾經想進行改革, 但最終都係失敗收場。當中有老臣子過份沉醉於學校昔日的光輝,變成改革的障礙。 學生之間差異很大( 非華語學生中文較差, 新移民的英文較差, 再加上SEN 學生), 即使係小班教學,也不容易應付。

Poyau    發表於 19-12-12 15:38

快樂一世 發表於 19-7-15 16:44
雖然而家已成定局,但我仲有個細的,所以想請教吓我咁排正確嗎,請指點吓!
我全部係聽老師建議的,老師話B ...
如果band 2尾,慈幼是否好過嶺南?

Sammi8818 發表於 19-12-12 14:18
如果band 2尾,慈幼是否好過嶺南?

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-7-16 10:18
係幾十年前既事,現在既世界,自己唔壞壞地,點會學壞?成為寶馬山五嶽之一之前,聖貞德係中環年代 ...
有家長同我講係 B1, 我無出聲由得佢講, 心知 N 年前係, 依家係倒轉頭數既 1
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 19-12-12 17:50
有家長同我講係 B1, 我無出聲由得佢講, 心知 N 年前係, 依家係倒轉頭數既 1

約1992,朋友嘅細佬讀,當年好勁架,升中六門檻唔低

Poyau 發表於 19-12-8 10:43
SJA當年係羅便臣道同RC齊名
搬咗去寶馬山之後就一落千丈

好似玫瑰崗咁、沒落了

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 18:31
約1992,朋友嘅細佬讀,當年好勁架,升中六門檻唔低
我哥教個間中學 199x 年時都係 B1, 依家 B3, 仲要收勁多 SEN
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-12 17:50
我遇到嘅情況都係差唔多。 幾年前有個家長同我講, 間學校係 Band 2 頭。 幾年後學校會上Band 1全英中。但事實係,今日仍然係一間 Band3 中中。

chanti 發表於 19-12-12 19:00
好似玫瑰崗咁、沒落了

今年玫瑰崗仍然開到四班中一, 但聖貞德只係開到三班中一( 第四班係佢自己拆出嚟), 縮班情況比較嚴重。

醒目開學勳章 王國長老

UTB 發表於 19-12-16 13:58
我遇到嘅情況都係差唔多。 幾年前有個家長同我講, 間學校係 Band 2 頭。 幾年後學校會上Band 1全英中。但 ...
可能諗住我唔係住個區乜都唔知亂吹掛, 唔知咪信佢, 知既廢事踢爆佢.

學校都有問題學生, 情況係要由社工轉介去住寄宿中心

UTB 發表於 19-12-16 14:00
類似情況仲有中西區聖士提反堂中學

原來聖士提反堂中學以前都係名校?

chanti 發表於 19-12-16 14:05
原來聖士提反堂中學以前都係名校?

唔算係名校但以前成績算係中規中矩

UTB 發表於 19-12-16 14:20
唔算係名校但以前成績算係中規中矩

很可惜呀

miriam 發表於 19-12-16 14:03
可能諗住我唔係住個區乜都唔知亂吹掛, 唔知咪信佢, 知既廢事踢爆佢.

其實啲家長有可能收錯料。 因為我嗰位家長朋友當初對間學校唔係十分認識, 佢都係照搬家長聚會時, 其他較高年級學生的家長同佢講嘅說話。
不過佢而家該知道發生咩事, 因為佢有透露啲學生出路麻麻地。

另外, 我都曾經聽過關於SEN嘅事。 大概嘅意思係全班的學習進度都會受阻。

醒目開學勳章 王國長老

UTB 發表於 19-12-17 00:07
其實啲家長有可能收錯料。 因為我嗰位家長朋友當初對間學校唔係十分認識, 佢都係照搬家長聚會時, 其他較 ...
仍然停留係 2x 年前既 banding

個位朋友同我講個仔讀 B1, 我問校名, 佢答完我都唔多講咁多, 跟住就話個仔可以升讀英文班之類, 到時讀英數, 我同我囡對望左一陣............

到底畀人誤導定咩都好, 無謂踢爆喇

chanti 發表於 19-12-16 14:41
很可惜呀
其實細心一點去睇, 我發覺沒落學校都有一個共通點: 通常都係管理不善,積陋成習,而且欠缺危機感。 起初學校出現問題嘅時候,校方並無妥善處理,甚至愛理不理。 以為憑著學校嘅名氣,問題可以自然解決。 直至事情惡化並且擴大,到時才開始想辦法解決已經太遲。 經過長年累月, 這些學校已累積了不少差劣的口碑, 要翻身實在唔容易。

UTB 發表於 19-12-17 00:37
其實細心一點去睇, 我發覺沒落學校都有一個共通點: 通常都係管理不善,積陋成習,而且欠缺危機感。 起初學 ...

所以、學校校長領導能力好重要。
玫瑰崗曾經想轉直資不過不成功、而家直資下下都收過千份表、我覺得轉得成直資英中先有希望、搞返好成績或轉做有特色既直資
‹ 上一主題|下一主題