用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大家覺得如果今年升中六唔係出國讀書面要考ielts試嗎 ...
樓主: tsma511
go

大家覺得如果今年升中六唔係出國讀書面要考ielts試嗎   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ShannaMaMa 發表於 19-7-24 14:20
回覆 TwinWong 的帖子

你好,

兩個網站任揀: 英國文化協會,或IDP,兩間有分別,但唔大影響,你揀自己適合嘅時間就可以了
報完名都一樣有網上資源俾你做

Sharpay_leung 發表於 19-7-24 18:24
我仔有考,今年DSE考生,叫本身英文私補老師教埋,因為怕萬一失手,最後考到8/9,oral 拎9,但寫作拎7.5
DS ...

香港學生多元數寫同講低分D。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

tsma511 發表於 19-7-14 15:13
如題thanks

絕對無需要。

因為IELTS的考核模式及評分要求與DSE英文有頗大差别。

萬一做壞手勢,以IELTS的模式作答英文科的試題,就大件事了。

再者,根據公開資料,只有浸會大學接受而IELTS 6.5 代替DSE英文level3的要求。

請教一下,我仔而家中五,剛剛出左IELTS成績,OVERALL有8.5
(SPEAKING  & LISTENING 有9、READING 8、WRITING 7)

如果按考評局對照,7.X就已經當5**,萬一出年呀仔考DSE失手,只得5既話,而佢呢個IELTS成績其實仲有效,咁大學有冇話睇佢IELTS定DSE分咁呢? 有勞指教

silvia_ng 發表於 20-2-11 12:42
請教一下,我仔而家中五,剛剛出左IELTS成績,OVERALL有8.5
(SPEAKING  & LISTENING 有9、READING 8、WRITI ...

有效呀!

我孩子都係中五頭考,2020考大學。其實考左好有用。

報jupas 時,其實可以入IELTS成績。有些學系,例如HKU開第2年既BA&Sc, 講明英文要有5。1月第1 round interview, 當然㨂一D英文好的學生In, 有IELTS 8.5分有得in機會極大。

nicolemummy 發表於 20-2-11 14:42
有效呀!

我女今年考dse,咁係咪要係去年12月頭就要upload上去?我女應該無upload上去,是否到時dse英文失手,個ielts分也幫不到?
Act 英文分又可代替dse分嗎?

rubycourt 發表於 20-2-11 20:26

我女今年考dse,咁係咪要係去年12月頭就要upload上去?我 ...

好似話JUPAS 12月填個陣可以填IELTS分數上去。

JUPAS應該唔可以以IELTS代替DSE 英文。我講緊如果DSE前面試,有IELTS高分總比無好。有IELTS高分,能夠拿到英文5以上機會高。HKU 舊年新開個幾科要求英文5以上。個個填Band A都in 唔掂。只揀有機會滿足要求的去IN。

我孩子不是jupas, 但jupas同學有填IELTS高分既有面試。

rubycourt 發表於 20-2-11 20:26

我女今年考dse,咁係咪要係去年12月頭就要upload上去?我 ...

話就話IELTS唔可以代DSE英文,但上面有家長寫浸會受。真係到時睇情況。有考ok分當然比手上咩都無好。

醒目開學勳章 王國長老

係,只係萬一dse英文失手時,多份保險(ielts考得點勁,都只當英文達標)

Charlotte_mom 發表於 20-2-11 21:32
係,只係萬一dse英文失手時,多份保險(ielts考得點勁,都只當英文達標)

不過,有JUPAS既programme,除左DSE分數達標之外,都要考埋IELTS。我見過幾個programmes, 但只記得一個。 cityu 既vet。

所以考左IELTS始終有著數,有時唔知道某D programme要用。

而家疫情,無得考IELTS同TOEFL。所以早考有準備。想考個陣點知會因咩事無得考。

回覆樓主:

孩子外國某大學email黎,話知道香港依家無得考toefl同ielts, 可以遲D先交呢個成績。

我地中五已經考左,在網上click幾下,交錢,大學已收到成績。

Charlotte_mom 發表於 20-2-11 21:32

咁act 英文的分又可以代替dse嗎?thx

nicolemummy 發表於 20-2-11 14:42
有效呀!

多謝賜教! 本身呢次佢裸考,諗住有需要時仲有時間考多次,所以中五考都係非常適合。
而家疫情嚴重,真係好彩早排仲比佢考到,否則時間就有點趕了....仲有我相信暑假/中六開學,都會有密集補課,追返今年停課既進度了.....

我地報UKVI版,唔知萬一有需要即時轉去外國讀書,是否要有揀呢個VERSION先得,冇考UKVI版既同學就唔用得呢個成績呢?

silvia_ng 發表於 20-2-12 12:44
多謝賜教! 本身呢次佢裸考,諗住有需要時仲有時間考多次,所以中五考都係非常適合。
而家疫情嚴重,真係好 ...

我以為我孩子今年考DSE慘,原來F45都慘,有排追進度

我孩子真係叫好彩。

中五頭,佢知道原來無讀M1、M2外國大學會收得好蝕底,甚至唔收。咁好果斷去補習考IAL math (M1+M2), 仲加考埋IAL Chem 同Bio. 佢已經出左成績。DSE真係可以唔考喇。

中五頭覺得好灰,要讀多咁多野,依家睇返,是另一類好彩。

nicolemummy 發表於 20-2-12 14:25
我以為我孩子今年考DSE慘,原來F45都慘,有排追進度

請問你女兒現在去英國邊間大學?

nicolemummy 發表於 20-2-11 22:12
不過,有JUPAS既programme,除左DSE分數達標之外,都要考埋IELTS。我見過幾個programmes, 但只記得一個。  ...

想請問去申請美國大學是否一定要考TOEFL?

rubycourt 發表於 20-2-12 14:41
請問你女兒現在去英國邊間大學?

未出哂offer, 未知啊

rubycourt 發表於 20-2-12 14:47
想請問去申請美國大學是否一定要考TOEFL?

無申請美國,呢個完全唔知
‹ 上一主題|下一主題