用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第31志願,請問是如何派成的?
go

第31志願,請問是如何派成的? [複製鏈接]

今年囝囝band 2b 成績 由觀塘跨區九龍城網,揀左20個志願(無揀band 1, 有band 3), 全部唔中,最後派黃大仙區band 3C學校 (校網內)。

總結兩原因:
1. 跨網由Band 2B 跌落 Band 3。可能!?
2. 隨機號差到無輪, 變3C!?

8    0    0    1

chansy1231 發表於 19-7-14 01:27
今年囝囝band 2b 成績 由觀塘跨區九龍城網,揀左20個志願(無揀band 1, 有band 3), 全部唔中,最後派黃大仙 ...

我個都係30間唔中去左九龍城區最多人唔like果間, 揀學校時老師睇過頭十間選擇都ok我都係band2-band3咁去, 可能我仔係band2尾band3頭吧, 可能number好後, 而就算band2band3校都有fans咁一個個咁俾人揀晒結果就咁囉! 好彩最後叩番一間至無咁失落! 你又有無叩到? 開學前重有機的

今年囝囝band 2b 成績 由觀塘跨區九龍城網,揀左20個志願(無揀band 1, 有band 3), 全部唔中,最後派黃大仙 ...

弱區跨强區係有可能跌band,但應該未至於b2 去b3。
你個20志願大約點排?頭5係邊幾間?

回覆樓主:

見有學校派第一志願比率很高,而所派的中學又唔太差,徐了選岩banding外,其實學校快交選校表比教育局有無可能令個隨機編號排前d?

力神1 發表於 19-7-14 06:39
見有學校派第一志願比率很高,而所派的中學又唔太差,徐了選岩banding外,其實學校快交選校表比教育局有無 ...
你諗太多了, 學校第一志願高原因,1)資訊update, 知道中學受歡迎程度,
2)叫學生保守選校

你仔的頭十志願是什麼?寫出來才分析到

回覆樓主:

絕對明白你的心情
我也有着同樣問號????
叩門成功嗎?
星期二考好Pre S1
邊努力邊等

回覆 yanau 的帖子

9號叩左11間學校,10,11,12號不停筆試,面試.... 12號上午In九龍城Band2, 中午話收,星期一去登記。
頭10 是: 2A2A2A2B2C2C跨區2A2B2B2B2B
(頭10我放過band 3, 老師仲話唔洗甘早放band 3)

呢個大抽獎玩死家長,好在最後得有學校收。

努力中家長真要努力,加油!

chansy1231 發表於 19-7-14 10:41

9號叩左11間學校,10,11,12號不停筆試,面試.... 12號上午In九龍城Band2, 中午話收, ...

相信原因係跨區後跌band,另外頭3志願都是選2A學校太進取了,所以派左去
無選過的。

我學校教保守首志願選2A,第二至三志願要選2B-2C了,第四志願開始選2C或跨區借位

鄧鏡波排第幾?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

chansy1231 發表於 19-7-14 10:41

9號叩左11間學校,10,11,12號不停筆試,面試.... 12號上午In九龍城Band2, 中午話收, ...

我果區無論band1/2/3, 也只可放一間A係乙1, 乙2要B了

力神1 發表於 19-7-14 06:39
見有學校派第一志願比率很高,而所派的中學又唔太差,徐了選岩banding外,其實學校快交選校表比教育局有無 ...

如果學校醒目會叫d學生選同級但不同的學校, 咁可以分流

hkpapa852 發表於 19-7-14 12:21
鄧鏡波排第幾?

九龍城for 囝的話、本區有3 間2A 嗎?我數不到。

hkpapa852 發表於 19-7-14 12:21
鄧鏡波排第幾?

觀塘B2去九龍城跌band好大可能吧。何況所謂既B2B/C只係家長一廂情願將一個band除3而已,實際係咪2B好難講。如果B3學生前面填晒B2學校派唔到係絕對有可能,所以我成日都話一定要打個折。

chanti 發表於 19-7-14 13:57
九龍城for 囝的話、本區有3 間2A 嗎?我數不到。

我只諗到陳喇同何官,其實就算九龍城B2生乙一乙二同時揀呢兩間都相當危險。

little_yolky 發表於 19-7-14 14:23
我只諗到陳喇同何官,其實就算九龍城B2生乙一乙二同時揀呢兩間都相當危險。
...

我都只唸到呢2 間。隔離post 話band 3 都入到基道、咁樓主band 2 而又有揀的話無理由入不到吧

little_yolky 發表於 19-7-14 14:08
觀塘B2去九龍城跌band好大可能吧。何況所謂既B2B/C只係家長一廂情願將一個band除3而已,實際係咪2B好難講 ...

另外、今年用新pre-s1 數據、也有點影響、對嗎?

chanti 發表於 19-7-14 14:34
另外、今年用新pre-s1 數據、也有點影響、對嗎?

是的。

回覆 chanti 的帖子

鄧鏡波排第3,諗住男校做保險線,佢band 2a-2b?最後派唔到!

回覆 chanti 的帖子

呢個更加有趣,我諗有時學校以為自己叻d或水皮d,都好影響佢覺得果個排位!就好似佢以為係1C經pre S1可能去左band2,結果完全出入錯誤,好容易三十間唔中
‹ 上一主題|下一主題