用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學
樓主: e110w
go

德望小學   [複製鏈接]

Catliang 發表於 19-7-16 10:22
無理由call咁少,我識得身邊d人,好多無take offer

Call咗好多,只係冇call到你啫。
下月初交學費,仲有機會。

我估你誤會左
德望不是我杯茶,只係見呢度d媽媽苦等,將我知嘅資訊提供,等大家有個希望姐

Catliang 發表於 19-7-16 10:22
無理由call咁少,我識得身邊d人,好多無take offer
我都識吾少同事同朋友都係話無take邊間邊間,其實根本無收佢,吾好信。

hfnyd    發表於 19-7-18 14:46

今時今日的新一代父母對呢啲傳統大班女校接受性越來越低⋯⋯何況係EK,GH升中口碑實在麻麻。

maylulu 發表於 19-7-16 15:05
今時今日的新一代父母對呢啲傳統大班女校接受性越來越低⋯⋯何況係EK,GH升中口碑實在麻麻。
...
我又吾覺哦,身邊好多人都好想囡囡讀,不過想清楚自己個公主有無能力讀,無就吾好讀吾好望有奇蹟,讀緊發覺吾對路早早作準備,我吾信最尾先知小朋友讀吾掂囉,日常多關心囡囡了解學校生活,好過吾面對現實出左結果先係ek哭天哭地,對小朋友無幫助。

QQfishs 發表於 19-7-16 16:52
我又吾覺哦,身邊好多人都好想囡囡讀,不過想清楚自己個公主有無能力讀,無就吾好讀吾好望有奇蹟,讀緊發覺 ...

支持你!
德望英文教深一年,英文根基要好,才能適應英文課、數學、GS,同時中文要求也高,我的公主本身學術根基好,小一成績都可以在中上水平!
今年德小上德中有7成多,問問老師已經知道是否可以安全升中,機會永遠留給有準備的人!

怀妈妈新手 發表於 19-7-18 08:13
支持你!
德望英文教深一年,英文根基要好,才能適應英文課、數學、GS,同時中文要求也高,我的公主本身學 ...

我都聽講今年有七成幾升中學部,都幾好。

Waiting 的人多嗎?

根據家長們的計數, 是應該有七成多可升上德中, 我覺得幾好, 但始終不是保證, 所以家長及囡囡們都要兩手準備.

阿囡朋友圈中參加大抽獎的, 有抽到B1a 及 B1c 的, 為她們感到高興.

happybibi 發表於 19-7-18 11:39
根據家長們的計數, 是應該有七成多可升上德中, 我覺得幾好, 但始終不是保證, 所以家長及囡囡們都要兩手準備 ...
在我認識德小家長都係有文化有學職既爸爸媽媽,都已經一早明白遊戲既玩法,吾會坐以待斃等運到,兩手準備一定有,畢竟德小當年係靠實力先入到吾係係大攪珠靠好運,如果係中游生存到就算升吾倒德中,向出面都有一定競爭力。

ninisweet 發表於 19-7-18 10:43
Waiting 的人多嗎?
依個我都想知,比我估都多,因為係私校,考入德小好多手上都會有其他一線offer,讀吾讀都係相向,老實講要比錢、地理位置、女校、上德中比率等等因素,都會令吾同家庭背景放棄,希望有位吾讀既小朋友快快放返學位出來,比其他有心讀既小朋友早早準備同開開心心放暑假就好。

QQfishs 發表於 19-7-18 12:38
依個我都想知,比我估都多,因為係私校,考入德小好多手上都會有其他一線offer,讀吾讀都係相向,老實講要 ...
有機會的,隔離post有朋友有三間offer,最後他們只能讀一間。

QQfishs 發表於 19-7-18 12:38
依個我都想知,比我估都多,因為係私校,考入德小好多手上都會有其他一線offer,讀吾讀都係相向,老實講要 ...
以我目測, waiting不算多, 但又不似懷媽媽估計的100人內 (當然都是我估計而矣), 怎樣也好, 都希望大家能收到好消息!

hfnyd 發表於 19-7-18 14:26
以我目測, waiting不算多, 但又不似懷媽媽估計的100人內 (當然都是我估計而矣), 怎樣也好, 都希望大家能收 ...

去年朋友有waiting,最後都收到call, 估计waiting 不是太多,應該只是幾十人( 100 人内), 幾千街外人考,得225 個小一位,有5 至6 成已經比德幼生,剩餘只得100 多個比街外人!

怀妈妈新手 發表於 19-7-18 19:49
去年朋友有waiting,最後都收到call, 估计waiting 不是太多,應該只是幾十人( 100 人内), 幾千街外人 ...

可能是您和朋友分數都比較前,我身邊有waiting的的確只有數個,但目前只有我自己入了閘,有見ek又多人問津,所以覺得不只那麼少⋯
Btw也真心多謝您無私提供很多資訊!

會吾會waiting 都會分大細B?

黃大力 發表於 19-7-14 12:54
升中淘汰多
我是今年小學部小六家長, 今年升中, 不是淘汰太多, 收返最小7成, 應該最終係8成

maylulu 發表於 19-7-16 15:05
...
口碑麻麻?為什麼?

怀妈妈新手 發表於 19-7-18 19:49
去年朋友有waiting,最後都收到call, 估计waiting 不是太多,應該只是幾十人( 100 人内), 幾千街外人 ...
Waiting即係只收十幾位?對嗎?

Confident 發表於 19-7-19 10:00
我是今年小學部小六家長, 今年升中, 不是淘汰太多, 收返最小7成, 應該最終係8成
...
有7-8成真係好好,可惜我仲未等到佢call !我等到好灰
‹ 上一主題|下一主題