用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 油真
樓主: caribbean1
go

上智 vs 油真   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-7-19 17:12
上智又唔知喎……不过上智比起傳統名校係相对唔太重視学界比賽。呢d唔系體育老師安排咩? ...

求教!
阿女bridging course就撞見麻煩人,group project唔同意人哋idea,但自己又無意見,跟手話返屋企諗,約晒成組人第二日早D返傾,點知又無做。搞到阿女同另一個同學拿拿臨做。我當年從未遇過呢D人,有咩辦法?

little_yolky 發表於 19-7-23 22:46
求教!
阿女bridging course就撞見麻煩人,group project唔同意人哋idea,但自己又無意見,跟手話返屋企諗 ...

聽女講可以自己分組....我女都遇到一個麻煩人(阿女好心提佢economic串錯,就拍我女一下),本身同一組,之後老師叫佢地再自行分組,我女就避開佢....

除咗呢個麻煩d,暫時其他女都好好,我女已經有朋友

little_yolky 發表於 19-7-23 22:46
求教!
阿女bridging course就撞見麻煩人,group project唔同意人哋idea,但自己又無意見,跟手話返屋企諗 ...

提議你呢個問題等自己女兒自己group 解決,唔需要在這裡講啦!

hippoo    發表於 19-7-24 10:21

gigayan 發表於 19-7-23 23:30
聽女講可以自己分組....我女都遇到一個麻煩人(阿女好心提佢economic串錯,就拍我女一下),本身同一組, ...

我都唯有叫阿女認住佢個樣,有機會就唔好再同組。

progreenmom 發表於 19-7-24 00:29
提議你呢個問題等自己女兒自己group 解決,唔需要在這裡講啦!

咁緊係解決唔到先問大家有無咁經驗解決。佢兩個同學唯有密密手朝早做返佢。我讀咁耐書都無見過D咁既同學,俾唔到意見。

求教!
妳未遇過呢D人?
咁妳人生太幸福了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-7-24 08:30
咁緊係解決唔到先問大家有無咁經驗解決。佢兩個同學唯有密密手朝早做返佢。我讀咁耐書都無見過D咁既同學, ...

哩D事聽好多,更甚嘅仲有。有jm同個女講只要不怕蝕底做多DD,得益嘅都係自己,個女就順番條氣多DD。不過,都係老師有經驗知道總有人經常唔落手做嘢!去到報告嗰部份就要那種人出來回報,結果當然講唔出D咩來,再由真正有落手做嘅女孩子補充回報。咁!就算同組亦有不同分數。到咗下一次,懶嘅人又會漸漸投入了。

pokinponi    發表於 19-7-24 15:11

求教!

中學生涯時都有遇上這類人,組員有人提出不寫她的名字在report上,當做懲罰,最後我們都是心軟沒有這樣做,但之後做什麼project都不會和她一組了。

POWAHBB 發表於 19-7-24 09:19
中學生涯時都有遇上這類人,組員有人提出不寫她的名字在report上,當做懲罰,最後我們都是心軟沒有這樣做 ...

唔再同麻煩人同組。其實已經係一個好好嘅處理方法,小孩子最怕被杯葛。所以,通常事情都會有好轉。

中學生涯時都有遇上這類人,組員有人提出不寫她的名字在report上,當做懲罰,最後我們都是心軟沒有這樣做 ...

阿女小學都會遇到,有d同學可能小息掛住玩,無做到分組嘢,阿女就會叫佢地free rider

little_yolky 發表於 19-7-24 08:22
我都唯有叫阿女認住佢個樣,有機會就唔好再同組。

我女中學3年間中都遇到呢D人, 已讀不回/約極都約唔到/hea做, 佢就响個power point個cover大大隻字寫低A負責xxx B負責xxx C負責xxx, 嗰位同學樣衰, 老師又心中有數。

Free rider到處都有, 出來職場大把, 呢D case做父母都要適當開導及安撫吓。

little_yolky 發表於 19-7-24 08:30
咁緊係解決唔到先問大家有無咁經驗解決。佢兩個同學唯有密密手朝早做返佢。我讀咁耐書都無見過D咁既同學, ...

总有呢d人,以後-定会更多。我無理d女,佢地夠惡,自己搞掂。Warn佢地啦!再無貢獻会被除名,会向老師解釋除名原因。

hkpapa852 發表於 19-7-24 08:30
妳未遇過呢D人?
咁妳人生太幸福了!

你有遇過麻煩同學?衰老師我都剩係遇過一個。

唔寫名有好似好慘咁⋯大家點解咁多人有咁經歷?好慘,不過你哋有經驗就可以俾小朋友參考了,咁諗自己都好過D

gracelam 發表於 19-7-24 09:40

我女中學3年間中都遇到呢D人, 已讀不回/約極都約唔到/hea ...

你阿女方法正喔!C6都係咁安慰阿女,但佢細個,所以諗唔到未來工作既嘢,只會諗到眼前,我又無經驗,所以要參考大家意見睇點安慰佢。

Yanamami 發表於 19-7-24 09:58
总有呢d人,以後-定会更多。我無理d女,佢地夠惡,自己搞掂。Warn佢地啦!再無貢獻会被除名,会向老師解 ...

可能蝦阿女個樣淋善⋯⋯

BTW,可能我個樣夠惡,好似大傻咁,所以同學無蝦我⋯⋯

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-7-24 10:08
你有遇過麻煩同學?衰老師我都剩係遇過一個。
乜你成世咁好運?
我仔試過做project時present,響每張slide角落頭寫邊個負責,老師話雖然樣衰啲但讚佢哋工作分配夠平均

bobbob 發表於 19-7-24 10:45
乜你成世咁好運?
我仔試過做project時present,響每張slide角落頭寫邊個負責,老師話雖然樣衰啲但讚 ...

其實我從來唔介意做多D,你唔做都無問題,但就唔好只係say no但又唔俾意見,跟手話返屋企諗但又無諗,累到同組臨急臨忙做起交功課,影響個quality呢D最不可原諒。

little_yolky 發表於 19-7-24 10:50
其實我從來唔介意做多D,你唔做都無問題,但就唔好只係say no但又唔俾意見,跟手話返屋企諗但又無諗,累到 ...

我哋個個都會為咗個合作開番個臨時Whatsapp群組回報自己嗰部份的進度,只要有人未回報大家就會吹攞進度。所以,無人敢懶惰唔做嘢!亦準時交到功課。

gigayan 發表於 19-7-24 09:35
阿女小學都會遇到,有d同學可能小息掛住玩,無做到分組嘢,阿女就會叫佢地free rider
...

小學遇到嘅都會忍咗就算,到咗中學多數唔會太讓步了。
‹ 上一主題|下一主題