用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問如何確認debit card ?
go

請問如何確認debit card ?

已收到HSBC debit card,如何啟動?

MrsFung 發表於 19-7-13 06:17

我們去到英國,walkin 入 hsbc branch, active account 和做埋手機網銀,銀行有專人入房即安排,不過之前在hk有先匯£入去a/c 內。

Anniemun 發表於 19-7-13 08:40
我們去到英國,walkin 入 hsbc branch, active account 和做埋手機網銀,銀行有專人入房即安排,不過之前 ...

如果是兩張debit card, 老公1張,女1張,但只有我女去英國,我女去到英國的hsbc才啟動嗎?我老公在香港的debitcard如果啟動?我地攪唔掂兩張咭,今日突登去中環總行問 [/smil

為左張咭,我老公攪到好煩燥,去左幾次普通地區匯豐分行問,d職員都幫唔到手,叫我地約時間去總行再攪

MrsFung 發表於 19-7-13 08:58
為左張咭,我老公攪到好煩燥,去左幾次普通地區匯豐分行問,d職員都幫唔到手,叫我地約時間去總行再攪 :si ...

唔使咁燥,分行職員唔識好正常。唔知宜家有冇變,兩年前經驗係有專人喺英國打電話過嚟直接幫你activate張咭。口音聽到我死,一次係蘇格蘭,阿仔嗰次喺印度

MrsFung 發表於 19-7-13 08:58
為左張咭,我老公攪到好煩燥,去左幾次普通地區匯豐分行問,d職員都幫唔到手,叫我地約時間去總行再攪 :si ...
可以打去 int'l 部門,留msg 說你幾點得聞,他們會安排在英國 hsbc 人員致電給你電話確認,電話費是他們付的。

醒目開學勳章

可以跟開咭部門預約, 收咭後上去總行有專人幫手, 打電話過英國HSBC, 在銀行直接確認新咭

3b 發表於 19-7-13 14:38
可以跟開咭部門預約, 收咭後上去總行有專人幫手, 打電話過英國HSBC, 在銀行直接確認新咭
...

係呀,今朝突登去總行完成了。謝謝大家

回覆 MrsFung 的帖子

Is it the only way to register and activate the debit card ?  Cannot do it on the line ?

回覆 yiphalook 的帖子

我都收到英國個邊電話,我一句都聽吾明,好彩阿囡答到佢.跟住收到個KEY,網上銀行都入到.但仲未收到卡.而家日日返屋企都會睇下個倌箱.請問有無限時入錢去英國架?我想做埋簽証先買英鎊.

ydoris 發表於 19-7-15 16:29

我都收到英國個邊電話,我一句都聽吾明,好彩阿囡答到佢.跟住收到個KEY,網上銀行都入 ...

如果你係Premier account,香港英鎊戶口隨時都可網上免手續費轉錢過英國英鎊戶口。不過我會從東亞先買英鎊入落香港HSBC,到要交學費至網上轉過英國戶口

ydoris 發表於 19-7-15 16:29

我都收到英國個邊電話,我一句都聽吾明,好彩阿囡答到佢.跟住收到個KEY,網上銀行都入 …

冇入錢時限嘅,宜家匯價已經好平,除非你好有信心英鎊會再跌

chuchuma 發表於 19-7-15 14:11

Is it the only way to register and activate the debit card ?  Cannot do it on t ...

你申請左debit card未呀?因是我老公和女兒申請,詳細我不太清楚。我知是申請後,英國hsbc會快遞咭來我家,要確認張咭,我老公話可以打去香港國際部職員,他會打長途去英國揾職員和我們確認,又或者自己打長途電話去英國確認,確認咭後,英國hsbc會寄密碼來,用這密碼就能開通英國戶口網上理財。

yiphalook 發表於 19-7-15 18:46
如果你係Premier account,香港英鎊戶口隨時都可網上免手續費轉錢過英國英鎊戶口。不過我會從東亞先買英鎊 ...

係咪東亞的匯價好d?  我們已有hsbc debit card , 我老公打算開東亞debit card.

MrsFung 發表於 19-7-15 22:52
係咪東亞的匯價好d?  我們已有hsbc debit card , 我老公打算開東亞debit card.
匯價係公開資訊,可自行到各銀行網頁查得

昨晚收到英國寄來一張DEBIT VISA,咁阿囡上ONLINE BANK度確認左限卡.上星期英國寄左一組密碼同一個PIN. 阿囡於是整左MOBILE BANKING.但昨晚仍有一份有回郵信封既信,係關於INTERNET BANKING.話要有個保安密碼.我都一頭霧水.上網睇話個PIN係去英國ATM入張DEBIT CARD用既,第一次用就改個PIN.吾知對不對.另外想知限卡究竟係未信用卡?因為下次交費係要係網上交既.係未可以用?約左今日去攞VISA,打算攞完就開始入錢.HSBC同阿囡開左個ADVANCE戶口話轉錢吾收費.我估試一次就知啦....過程都好多野攪,攪完又安樂晒..

ydoris 發表於 19-7-16 08:30

昨晚收到英國寄來一張DEBIT VISA,咁阿囡上ONLINE BANK度確認左限卡.上星期英國寄左一 ...

香港開advance account? 請教一下轉錢唔收費係指?

回覆 YuYuMother 的帖子

個職員同阿囡講轉英鎊過英國戶口吾洗手續費WOR.因為係阿囡講返我聽問我開吾開戶口.佢原本係普通儲蓄戶口來架.咁佢開左仲有埋支票TIM.所以我要先轉過去佢ADVANCE等佢再轉入英國戶口睇下個情況..

ydoris 發表於 19-7-16 08:38

個職員同阿囡講轉英鎊過英國戶口吾洗手續費WOR.因為係阿囡講返我聽問我開吾開戶口 ...

嗯,同之前職員講唔同。

之前職員話Advance轉英鎊每次收$65手續費,不論轉多少。 我女約左今日做電話interview, 提佢再問一問先

電話訪問可能問吾到呢D啦.去到總行可以慢慢問.我都吾介意收手續費,吾收就更加好咁啦.電話訪問真係問到O晒咀架.真係無咁多思維去問佢野..