用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,有無人乙二抽到曾,呂,循?
go

沙田區,有無人乙二抽到曾,呂,循?  

如題,謝謝。

回覆樓主:

聽家長群組(不是我囝小學)有同學排曾記第5符碌入咗

SY_Joanne 發表於 19-7-13 00:21
聽家長群組有個同學排曾記符碌入咗
你指曾記第二都入到?

Candiyin 發表於 19-7-13 00:25
你指曾記第二都入到?

排5呀~

SY_Joanne 發表於 19-7-13 00:26
排5呀~
咁神奇5都入到

排5呀~
竟然!

還有其他例子嗎?

Candiyin 發表於 19-7-13 00:41
還有其他例子嗎?
不過有朋友也是排第八志願入到Band one中學

richy 發表於 19-7-13 00:44
不過有朋友也是排第八志願入到Band one中學
唔奇,因為沙田區多位。排第八入邊間?

Candiyin 發表於 19-7-13 01:00
唔奇,因為沙田區多位。排第八入邊間?
曾呀

richy 發表於 19-7-13 01:25
曾呀

佢係咪講曾璧山呀?

所有人都說曾呂培崇必須排第一時,必定有學校第一輪有剩餘。但無法預知。

一旦第一輪剩餘,四大反而更慘。主流觀點排第二及以後無位。真敢把四大排第二第三的同學,要頂著班主任極大壓力。更關鍵的是:即使四大排第二,你無法知道哪個會有剩餘。

把曾記排第二,會被所有同學和網友好心勸退。

兒子班,無一人以曾記為第一志願。沙崇,沙呂,培英則都有人放第一位。更無聽說有人敢二三志願填四大。

沙崇第一輪肯定無位。有人第一志願不入。

這個策略下沙循,林裘謀會第二志願就不夠位。
有同學前三排序:沙崇,沙循,沙蘇。前三失敗。入到後面志願。

這個排位策略是最被推薦的策略。四大第一,第二沙循林裘謀,進取者第三沙蘇。

當大家都使用這個排位策略時。這就成了最差策略。
同樣,大家都說胡忠/馬崇/基督/聖若瑟 只能放第一志願時,必然有一個第一輪有剩餘。但你無法預知。

richy 發表於 19-7-13 00:30
咁神奇5都入到
可能係他區借位, 本區 NT7 選曾記冇可能乙2

排5呀~

你叫佢攞張排位紙同派位紙出來對對我就信喇
又或者係樓上嗰個情況喇

Danielhk 發表於 19-7-13 02:36
所有人都說曾呂培崇必須排第一時,必定有學校第一輪有剩餘。但無法預知。

一旦第一輪剩餘,四大反而更慘。 ...

你這裏所指嘅"第一輪"係講緊""乙1""嗎?不是自行嘛!thx.thx

SY_Joanne 發表於 19-7-13 00:21
聽家長群組有個同學排曾記符碌入咗

如果"曾肇添"要响乙1以後被人抽中,我估最少要滿足以下條件。

1.自行階段幾百個申請者少於一半人把曾記作為自1選擇。
2.這批人响乙1唔填曾記,反而填另一所比曾記更好的中學。
3.而剩下自1有揀乙1亦有填嘅必須少於曾記大抽獎之學額。

要滿足晒實在難成,機會係十分十分微但存在。
所以,個人認為乙5或之前要填有機會入到嘅B1中學,
之後就盡填未填嘅B1中學,行番轉確保無留網之餘。
如果,嗰位乙5入到曾記嘅jm能夠入嚟分享下就好了。

YmOra 發表於 19-7-13 07:40
如果"曾肇添"要响乙1以後被人抽中,我估最少要滿足以下條件。

1.自行階段幾百個申請者少於一半人把曾記 ...
自行和抽獎完全不同。不能用自行一必然乙一來推算。
自行有報高一級的普遍做法。很多人認為自行不入,意味實力不濟,乙一就會轉肽。

五志願入不奇怪,二三志願入才最奇怪,這人好大的膽子。

還有部分沒有報高的B1A認為自行不錄取,則無緣分,會以四大其他做乙一。

Danielhk 發表於 19-7-13 07:57
自行和抽獎完全不同。不能用自行一必然乙一來推算。
自行有報高一級的普遍做法。很多人認為自行不入,意味 ...

其他中學唔知道,但曾記我會估最top嗰浸B1a學生自1揀得她,乙1揀她的機會非常高。我估這個數字足以坐滿曾記所有學位。曾記校長曾經响簡介會多次講過佢地係全收B1學生。而且學生大多數人响小學都係級頭幾名位置學生。

YmOra 發表於 19-7-13 07:40

1.自行階段幾百個申請者少於一半人把曾記 ...
請問曾今年DSE的成績好嗎?

fatman69 發表於 19-7-13 02:22
佢係咪講曾璧山呀?
是指Band 1那間曾