用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始呈分,同學間會肯透露自己名次及心水中學名單嗎? ...
go

開始呈分,同學間會肯透露自己名次及心水中學名單嗎? [複製鏈接]

同年級的同學及家長,成日向我「打探」我仔學校排名,想報邊間中學等等。

由於我唔想個仔有壓力,而且講左俾人知報邊間中學(自行)最後如果失敗左又怕被暗笑不自量力,所以我係唔想提的,不過永遠有家長唔識趣追住問#mouth:

大家的情況又如何?會大方分享一同研究考某學校策略?定都係收收埋埋放榜才交流?

1    0    0    0

呈分前已經一早有家長問定我.
我有提及最想入個間, 不過都話要睇佢呈一二既成績再調整.
就算你唔提, 小朋友之間都會傾呢個話題, 無得話收埋得太多既.

Etcetc 發表於 19-7-12 09:39
同年級的同學及家長,成日向我「打探」我仔學校排名,想報邊間中學等等。

由於我唔想個仔有壓力,而且講左 ...

吓?我無諗同學仔咁衰笑人喔。我諗住大家交流下無所謂⋯⋯弊!阿女依家一定背後俾人笑到面都黃

人地問我會講,但人地永不會講。分數名次基本上係無人願意講。

高小考試已經和幾個相熟的媽咪討論各自心儀和心得分享下~

我講咖, 不過我就無問返佢哋, 反正我都唔會記得.

選校會在熟的家長之間傾下, 其他就問先講
分數名次家長唔洗問, 因為D小朋友自己已經會問.

其實不用太擔心, 中學又不會quota, 限收几多個, 而且講與不講其實也不會影響別人的選擇吧.
反而多傾一些, 多取一些資訊, 未嘗不是好事.

呈一呈二考的不太好,B1邊緣人,自行報B1C的學校,同有些家長講,被暗笑入都的話就算入都算行大運了。呈三同阿仔一齊努力,終於游回B1安全區。大抽獎好好彩,可以中首志願B1A。感恩!
其實有時別人笑就當一種動力囉,最終係要靠自己。

想問問,直資學位會計算在自己學校的Band 1位嗎?
假設我校有30個Band 1位,有10名學生自行時巳被直資中學收了,到公報升中結時,我校會有40人入讀Band 1,是否這樣呢?

回覆 Sarah’s 的帖子

應該不是

我以為D學生入咗直資,就等於放棄學校的band1位,變相令學校多咗人讀band1(emoji)

Sarah’s 發表於 19-7-12 13:40
想問問,直資學位會計算在自己學校的Band 1位嗎?
假設我校有30個Band 1位,有10名學生自行時巳被直資中學 ...

唔會,我地校長之前都有解釋呢個謬誤,係唔會減返直資人數,除非係有直屬中學,如果多band1生外闖,咁band2生上直屬機會就大左

講心水學校嗰d,聽完不要上心,因為佢講乜都得。我地班有個家長,由此至終不停推介次熱B學校,又話自己會報,結果第一志願派了一間大熱A學校。即是以前說的全是吹水,或者想少d競爭對手

kelly_wong123 發表於 19-7-12 14:34

唔會,我地校長之前都有解釋呢個謬誤,係唔會減返直 ...

謝謝你

回覆樓主:

我個仔班同學,個個收到成績單都收收埋埋唔會講名次同目標。個別媽媽好進取,會經WhatsApp打爛沙盤問到篤。

另一同區不同校媽媽,一派完卷就問我仔有幾多個A,跟住就問你幾時派成績表,到派成績表嗰日,又會自動蒲頭問我仔呈分考第幾,我只答佢大約數,朋友就會繼續追問我地打算考邊間.....

總之乜嘢都追住晒來問,好似將我個仔同佢小朋友作為假想敵咁樣

個心其實好唔想答,但係礙於係朋友又好難明言拒絕講,嚟緊上小六,我估呢啲媽媽更加咬住唔放,check住你會去睇邊間學校開放日,上乜嘢補習班....

我覺得好煩厭!

我女坐校車,識既家長都唔同級。除一個半個比較熟,會分享。一來大家考既都極難,就算唔收佢個女都唔代表會收我女,唔存在衝突。

回覆樓主

小朋友之間都會知的啵,其實。
而且自行,大多數人都會有其中一間係報高一線來博的啦,晤收係好正常,無需太介意。

或者樂觀d睇,小朋友之間互相傾,定高d目標,其實會令d小朋友互相促進,improve成績。

所以如果有人問,尤其是差晤多成績的同學仔,我都會講,顧及吓對方的心態就得。
‹ 上一主題|下一主題