用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地獄黑仔王派第12志願 update 叩門成功
樓主: yanau
go

地獄黑仔王派第12志願 update 叩門成功   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-7-17 08:13
如果暑假上既堅係補底班!我今日等電話睇駛唔駛上,好緊張。
噢,咁希望佢吾駛上喇,因為聽到學校有D家長話係補底,有D又話吾係,所以一頭霧水

Tingting1019 發表於 19-7-17 08:17
噢,咁希望佢吾駛上喇,因為聽到學校有D家長話係補底,有D又話吾係,所以一頭霧水 ...

老師咁辛苦暑假同你返工,仲要唔係全部要上,唔係補底唔通拔尖咩。

王家爸爸    發表於 19-7-17 10:30

LovelyKwan 發表於 19-7-14 09:17
你還好,可以調節心情及接受,我真係接受唔到,會唔會有奇蹟出現?
派左什麼中學?葵青區?明年我仔小六, 我都好驚呀。見到派位咁樣。
仔可以自動自覺溫書就好了。

little_yolky 發表於 19-7-17 08:18
老師咁辛苦暑假同你返工,仲要唔係全部要上,唔係補底唔通拔尖咩。
有D以前嘅家長話係拔尖,不過我仔都吾知駛吾駛上,吾理喇,要上先再算

sillydad 發表於 19-7-17 08:45
派左什麼中學?葵青區?明年我仔小六, 我都好驚呀。見到派位咁樣。

小心D囉。出年又好D,自行先公布。

Ivan1023 發表於 19-7-12 11:38

仲有一樣野,你會唔會將校內排名,跟3次呈分排名混濁左?

混淆咗校內排名同呈分排名,係好多家長,甚至班主任,都會犯既錯誤。班主任跟咗小朋友兩、三年,直覺上覺得小朋友得。

babywoman 發表於 19-7-12 13:30
自行時,冇2in, 所以自行入機會微。40,20+,10+的那位,唔同校,係油尖男校
如果學校收硬既,可能唔會有第二次面試。

yanau 發表於 19-7-14 09:05
心情欠佳!未能一一回覆,請見諒。
已經冇乜希望
調節自己和亞仔考好pre s1 入精英班,來年再作打算
態度正確

回覆 王家爸爸 的帖子

但我去簡介會,學校講明冇2in入嘅機會非常之微。
佢嘅成績一定唔會收硬,因為我仔話佢第一次呈分100名左右。呈二三點追上斷估都未會到收硬的程度

回覆 王家爸爸 的帖子

係,好多家長會以為校內成績就是呈分成績。所以,我地選校前,學校講明要以學校俾嘅模擬排名去選校。
舉例,呈一45,呈二25,呈三40,最終三次的模擬名次係40尾。學校就要求我地按40尾的名次選校。

babywoman 發表於 19-7-17 10:13
回覆 王家爸爸 的帖子

係,好多家長會以為校內成績就是呈分成績。所以,我地選校前,學校講明要以學校俾嘅 ...
3次呈分都無去到40尾,最後竟然40尾

回覆 little_yolky 的帖子

明年自行先公佈,吾好以為一定係好!對自行收左學生係好事,因已不用參加統一派位。但大家吾好忘記,而家學生是什麼banding, 教育局吾會公佈,只靠小學老師參考以往派位數據去估計學生banding, 但出年係第一年自行先公佈,第一年自行收左D學生吾駛去統一派位,所以可能以往數據已不能作準,所以很大機會估錯學生banding的case會大增!大家切記、切記呀!

maskedrider2158 發表於 19-7-17 10:26

明年自行先公佈,吾好以為一定係好!對自行收左學生係好事,因已不用參加統一派 ...

自行收左D學生吾駛去統一派位、但一樣要同其他未有學位的學生考呈分試、之後全部人都係咁計排名的、那有什麼分別?

maskedrider2158 發表於 19-7-17 10:26

明年自行先公佈,吾好以為一定係好!對自行收左學生係好事,因已不用參加統一派 ...

自行公布時應該已考呈三,請問又哪來的估錯band呢又?

bbforever 發表於 19-7-17 10:25
3次呈分都無去到40尾,最後竟然40尾
問題係成績表係根據平均分,分數好睇老師手鬆定手緊。而呈分係睇標準分,老師手鬆定手緊唔影響分數,所以兩個分做出嚟既排名,可以有好大差距。

回覆 bbforever 的帖子

係,真人真事,我地班發生。

回覆 chanti 的帖子

好簡單,假設一間學校以往估計呈分試某成績之上是介定為band 1, 而同區派位結果以前都大約派band1中學。出年自行已收左D學生,冇錯,係一樣要考呈分試,但已冇須填表,所以同一間學校內,一齊去填第一位band 1學坟的學生已少左一部份,即是選校策略以往band2有D學生而家可補上那些自行去選band1學校。但幾多可補上呢?其他學校又如何铺上呢?其他學校如何係會影響自己學校,互有關連。明年係第一年,老師估得有幾準呢?

回覆 maskedrider2158 的帖子

我估分別不大。
現在自行收左,填左但唔抽大抽獎

將來自行收左,唔填表

有咩分別?

自行收左的,在兩個情況下都不會影響大抽獎條隊。

王家爸爸 發表於 19-7-17 10:35
問題係成績表係根據平均分,分數好睇老師手鬆定手緊。而呈分係睇標準分,老師手鬆定手緊唔影響分數,所以兩 ...

其實呢點好唔明個運作。因為唔明,所以同阿女講:總之你科科盡量考到最高分吧!

王家爸爸    發表於 19-7-17 12:11

maskedrider2158 發表於 19-7-17 11:18
回覆 chanti 的帖子

好簡單,假設一間學校以往估計呈分試某成績之上是介定為band 1, 而同區派位結果以前都 ...

其實你會唔會搞錯咗D乜?各band係咁多人就係咁多人,唔會自行收咗,大抽獎時B2可以揀B1。B2就係B2,B1就係B1。
‹ 上一主題|下一主題