用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小用英語字典推介
go

初小用英語字典推介

請問有冇初小用英語字典推介,謝謝。

mikona 發表於 19-7-11 18:46
請問有冇初小用英語字典推介,謝謝。

幼稚園時有冇買左PICTURE DICTIONARY?

初小我哋用返正常字典,有例句果D。

回覆樓主:

因為我女自己做功課睇書 (父母要返工冇人陪/教),買2手黑白芒果種字典機俾呀女用,有發音有例写句有跟讀功能。

Elenalan 發表於 19-7-12 08:02
因為我女自己做功課睇書 (父母要返工冇人陪/教),買2手黑白芒果種字典機俾呀女用,有發音有例写句有跟讀功 ...
黑白好難睇架 字又細 咁不如用手機字典 我就買左小達人圖解字典 唔會傷眼 搵到個字 筆一點埋去就讀埋中英文解釋及例句你聽 618買時都係398人仔連32g點讀筆

face13 發表於 19-7-15 17:31
黑白好難睇架 字又細 咁不如用手機字典 我就買左小達人圖解字典 唔會傷眼 搵到個字 筆一點埋去就讀埋中英文 ...

用字典機就係唔想佢咁細個用手機 (我認我怪獸, 我女沒有用手機習慣)。唔係成日用字典機我覺得okay的, 買黑白芒就係唔想傷眼, 用牛津高階有例句有跟讀。但我都唔主張成日查字典, 佢頂唔順先查, 如果睇上文下理估到就唔使查。

Elenalan 發表於 19-7-15 17:39
用字典機就係唔想佢咁細個用手機 (我認我怪獸, 我女沒有用手機習慣)。唔係成日用字典機我覺得okay的, 買黑 ...
為什麼會覺得自己是怪獸 不用手機也是正常

face13 發表於 19-7-15 17:57
為什麼會覺得自己是怪獸 不用手機也是正常

因為好多小學生(其實未讀書o既BB)都已經得到父母準許玩/用手機/ipad等電子產品, 呢樣野係我想盡力推遲發生的, 我覺得小朋友太細, 容易沉迷, 就好難再好好培養閱讀興趣。

Elenalan 發表於 19-7-15 18:14
因為好多小學生(其實未讀書o既BB)都已經得到父母準許玩/用手機/ipad等電子產品, 呢樣野係我想盡力推遲發生 ...
任何事只要好好利用 都可轉為幫助學習的利器 比如當成獎勵動力 也可以輔助學習 像出來社會做事 不是你改變人就你去適應人 只能好好變通

face13 發表於 19-7-15 18:20
任何事只要好好利用 都可轉為幫助學習的利器 比如當成獎勵動力 也可以輔助學習 像出來社會做事 不是你改變 ...

到佢有需要用o既時候就會俾佢用啦, 佢得6歲, 可以用電腦做功課搵資料, 但冇需要用流動o既電子產品。不過以上都係我自己o既教育方法, 暫時都幾成功, 但未必人人適用。

回覆 Elenalan 的帖子

以前想法與你一樣,但進了小學發現高年級要用ipad上課,加上現今網上資訊實在太多,之後便容許小朋友用手機和上youtube,同時學會打機,亦間接導致中文一直較差。

wongtw 發表於 19-7-15 18:29

以前想法與你一樣,但進了小學發現高年級要用ipad上課,加上現今網上資訊實在太多, ...

我女都有用電腦做功課、自己搵資料、睇youtube卡通, 但每日唔多過一小時。通常都係weekends或長假期先用。佢好鍾意睇書(英文書), 中文都睇唔少(當然要我氹下), 亦喜歡寫作。有時會用電腦繪圖, 玩photoshop, 只係以上可以用desktop computer去做, 冇需要用流動電子產品。

wongtw 發表於 19-7-15 18:29

以前想法與你一樣,但進了小學發現高年級要用ipad上課,加上現今網上資訊實在太多, ...
非常同意 就好似性教育一樣道理 我們不能避而不談 這只是令孩子晚一點沉迷 若比佢早點認識電子產品不要令他心存好奇和花心想念 因得不到是會反而令人想念奇待的 反而好好利用 及加已約束 令他學習自我約束的機會

我就更加開放,只限制不合小朋友的網站,你可以在網上任何角落遊走,現在多數用作打機,交流和看youtube。忘了回樓主,阿仔有不明白都是自己google找答案。

Elenalan 發表於 19-7-15 17:39
用字典機就係唔想佢咁細個用手機 (我認我怪獸, 我女沒有用手機習慣)。唔係成日用字典機我覺得okay的, 買黑 ...

既然擔心用手機, 點解唔直接用傳統字典?

retriever 發表於 19-7-16 09:51
既然擔心用手機, 點解唔直接用傳統字典?

因為揭厚字典慢(對6歲小朋友黎講,揭10分鐘都未必搵到個字,但佢已心急想繼續睇書了),另外就係冇發聲(不過我今個暑假會教佢phonetics, 佢想學睇音標)。

留意,我女係冇人陪讀,以上係佢自己完成 (父母要上班,家中只有helper和老人家),咁我緊係要提供一d方法方便我女學習。

如果有家長/補習老師陪讀,當然可以陪個6歲小朋友慢慢查傳統字典啦,仲可教埋佢點讀。

按需要用自己嘅方法吧,查字典不是學習重點,只係一種工具。我重點係令孩子盡量無障礙閱讀。

Elenalan 發表於 19-7-16 10:12
因為揭厚字典慢(對6歲小朋友黎講,揭10分鐘都未必搵到個字,但佢已心急想繼續睇書了),另外就係冇發聲(不 ...

哈哈, 你對...

英文字意思好易估, 前文後理, 如保持無障礙閱讀, 根本唔駛查字典.

不過, 中文查字典係學習重點, 對認字有大幫助!

retriever 發表於 19-7-16 10:37
哈哈, 你對...

英文字意思好易估, 前文後理, 如保持無障礙閱讀, 根本唔駛查字典.

呀女小一上學期話睇大偵探福爾摩斯未睇得明(我估係內容仲有都有唔少深字), 到下學期已可以完全睇得明集集追, 我覺得小朋友學認中文字, 都係一樣可以靠多睇、再用前文後理估番個字吧。佢未識查中文字典, 偶爾會問我中文字, 但好少問。可能佢都睇好多漫畫, 睇漫畫有連環圖, 更容易估字和學認字。

Elenalan 發表於 19-7-16 10:48
呀女小一上學期話睇大偵探福爾摩斯未睇得明(我估係內容仲有都有唔少深字), 到下學期已可以完全睇得明集集 ...

因為繁體字按字結構,多查字典係認字會多左,唔止詞意,係記得個字點寫(折字),而且可以擴展。

google

retriever 發表於 19-7-16 11:07
因為繁體字按字結構,多查字典係認字會多左,唔止詞意,係記得個字點寫(折字),而且可以擴展。
...

拆字就等學校慢慢教喇,
呀女學校中文科教學好完善
, 中文字形部件筆順及查字典學校都會循序漸進咁教。整個小一課程,只計部件筆順o既教材就已經有幾十冊, 全部考試範圍, 老師又會教哂字形字義來源,我女仲熟過我。所以, 基本上語文上o既學習, 我完全信靠學校教學。

我只係幫手輔助佢課外閱讀支援。