用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係咪多人派得唔好的原因, 所以今年好多人叩門 ...
go

係咪多人派得唔好的原因, 所以今年好多人叩門 [複製鏈接]

昨天去到聖三一同今日去到彭學高都好多人!
   9    0    0    0

回覆 In2c68 的帖子

有些派到band1b也去扣band1a, 因為想更上一層樓和試下無妨

我朋友個小朋友間學校就好多個Band 1派左Band 3

goodboy1    發表於 19-7-18 17:48

WahCheuk 發表於 19-7-17 14:37

可以pm邊間小學嗎?

力神1 發表於 19-7-17 15:00
可以pm邊間小學嗎?
九龍區一線私小

係咪好多學校仲接見緊?我仲等緊位呀

回覆樓主

請問大家小學有冇支援要叩門的同學?還是一句幫唔到,條條大路通羅馬就算。

WahCheuk 發表於 19-7-17 14:37

咁好明顯係填統一表出左事。。。有d人好瀟灑,乙部係咁意填幾間就收工。。。

王家爸爸    發表於 19-7-18 12:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-7-17 16:08
咁好明顯係填統一表出左事。。。有d人好瀟灑,乙部係咁意填幾間就收工。。。

...
唔係,全部填哂,已set保險線在三四位。估計可能是根據過往數據而估錯Band

回覆樓主

學校幫到叩門嗎?

zuzu888 發表於 19-7-17 15:51
係咪好多學校仲接見緊?我仲等緊位呀

我都想知啊

dearmm 發表於 19-7-17 18:47
學校幫到叩門嗎?

學校由派果日都無出現過, 其實我地成績唔凸出果班, 一收到差第一時間唔係搵老師, 係應該立刻去叩門! 去搵老師哭訴佢咪最多安慰下你!

WahCheuk 發表於 19-7-17 15:33
九龍區一線私小

是否九龍塘的私小?

WahCheuk 發表於 19-7-17 18:05
唔係,全部填哂,已set保險線在三四位。估計可能是根據過往數據而估錯Band
如果填哂,有設定咗保險線既話,Band 1 派左 Band 3,其實係無可能既。

奥脫福 發表於 19-7-17 16:08

...
疑似 Band 1 派左疑似 Band 3,其實明顯係填統一表出咗事。出事得兩個可能,第一,Band 2 當 Band 1 填,又超級進取(例如按學校DSE成績順序填);第二,Band 2 當 Band 1 填,又太老定(正如你所講,填幾間就收工)。當然另一個可能係間疑似 Band 3,其實係 Band 2 頭,弱區既不幸。

分享下我的選擇(KL3)。B1點計都無可能會派到B3學校。

乙部志願  學校編號  學校

1  191  華仁書院(九龍)

2  187  聖芳濟書院

3  473  聖公會曾肇添中學

4  230  民生書院

5  255  中華基督教會協和書院

6  245  何明華會督銀禧中學
  7  243  東華三院黃笏南中學

8  556  保良局何蔭棠中學

9  236  香港培正中學

10  246  基督教女青年會丘佐榮中學

11  182  循道中學
  12  247  華英中學

13  217  迦密中學

14  221  旅港開平商會中學

15  228  喇沙書院

16  185  伊利沙伯中學

17  265  保良局第一張永慶中學

18  256  可立中學(嗇色園主辦)

19  218  陳瑞祺(喇沙)書院

20  298  聖若瑟英文中學

21  224  何文田官立中學

22  268  聖文德書院
  23  289  寧波第二中學

24  253  文理書院(九龍)

25  244  鄧鏡波學校

26  524  香島中學

27  242  順德聯誼總會胡兆熾中學

28  266  香港神託會培敦中學

29  180  世界龍岡學校劉皇發中學
  30  252  彩虹邨天主教英文中學

咁抽到邊間

奥脫福 發表於 19-7-18 12:18
分享下我的選擇(KL3)。B1點計都無可能會派到B3學校。

呢個band 1 生選擇、陳瑞祺(喇沙)書院係保險線、對嗎?

基本上 咁填, 民生書院 至 何文田官立中學 ( 即 志願 4 至 21 ), 係 冇可能 中 到.

如 不中 頭三 志願, 直 插去 志願 22 打後.

王家爸爸    發表於 19-7-18 17:33

wccfgoldcard 發表於 19-7-18 14:53

基本上 咁填, 民生書院 至 何文田官立中學 ( 即 志願 4 至 21 ), 係 冇可能 中 到.

如 不中 頭三 志願, 直 插去 志願 22 打後.

你。。。認真?!

‹ 上一主題|下一主題