用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想了解……唐乃勤
go

想了解……唐乃勤

請教:唐乃勤是Band幾?校風?品德?各樣……也想了解。
仔仔派了。因校老師及補習社老師都見意此校,所以排左落甲三同乙二。亦有去第一志願登記叩門。
因我對仔仔成績了解為Band2中。亦有去多間中學行下了解,只唯獨呢間無去,因同心儀的撞期。想睇下有無同學派了或者現讀、舊生家長比多少少資訊給我……萬分感謝

yyii2002hk 發表於 19-7-10 23:05
仔仔派了。因校老師及補習社老師都見意此校,所以 ...

希望幫到你了解:

校園暴力人肉沙包初中- 美孚某書院 封殺打架欺凌事件流出
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3644703
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-7-10 23:20
希望幫到你了解:

校園暴力人肉沙包初中- 美孚某書院 封殺打架欺凌事件流出

我是完全不認識呢間校,只在自己小學校內家長會有畢業生黎講解過之外,就完全吾了解。派到後我亦有上網查,也有人說好亦有說不好,我亦很擔心,如叩門不成功,我也會全面接管我仔仔出入。多加留意校外校內。至於打鬥應該都系個別個案,應該吾會在校個個都有暴力既行為,希望叩門成功或者遇見吾到個類小孩就好了。先多謝你的提供

yyii2002hk 發表於 19-7-10 23:34
我是完全不認識呢間校,只在自己小學校內家長會有畢業生黎講解過之外,就完全吾了解。派到後我亦有上網查 ...

這幾年,唐初有太多負面新聞,作為家長,明白你們的擔心,校園欺凌只是個別例子,如果孩子本身是外向,積極就不用擔心。唐初是以英語授課,除了中文,中史及通識用中文授課,大家要注意孩子的英語能力更為重要,因為升班要求是中英數,平均分都要合格,操行B,如果不達標,真的要留班,這點要注意。我的孩子已升上莊預,但仍有跟唐初老師聯絡,所以我相信唐初老師跟學生關係是良好的,至於唐初跟莊預是否脫龍,應該仍未作實,因為仍未收到校方通知。我很久沒有在這裡貼文,希望這次貼文能令9月就讀的同學和家長釋懷及安心。

多謝你的資訊,先前看到校園欺凌的新聞也有點担心

回覆 MariaTsui 的帖子

多謝你的資訊,先前看到校園欺凌的新聞也有點担心

MariaTsui 發表於 19-7-11 09:43
這幾年,唐初有太多負面新聞,作為家長,明白你們的擔心,校園欺凌只是個別例子,如果孩子本身是外向,積 ...

請問唐初是否只得精英嗰兩班才是英文書英文教?
其餘嗰四班係中書中教?

所有班都是全英文書,當然除中文科有關的科目和通識

bbforever 發表於 19-7-13 21:10
請問唐初是否只得精英嗰兩班才是英文書英文教?
其餘嗰四班係中書中教?
...

所有班都用英文書,中文,中史,通識除外

近年係多負面新聞,我問過仔仔,佢話只係新聞誇大,佢係同级但發生在隔離班,我相信係個別事件。
校風幾嚴,2年仔讀精英班,佢嘅同學都幾乖,其他班就唔清楚。
入讀唐中真係要勤力,因為科科轉哂用英文教,小朋友要一段時間適應
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

識老師入面教,有得選擇真係唔好入讀.

tong831 發表於 19-8-2 21:41
樓主仔仔B2中?呢間開放日我去過,佢哋話B1尾B2頭,全英文教,似乎唔錯,好過考B2直資,唐嘅優點唔洗錢,交 ...

莊啟程上載咗2019年校務務報告
整體4+係 "far from satisfactory"
主科得英文3+同2+高於全港平均

School Report 2018-19 (p.4-5)
http://day.sfc-plk.edu.hk/common/Annual%20Plans/19-20/SR1819-20191025094610.pdf