用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問band 1小學的優勢。。。。
樓主: hellokikiinhere
go

請問band 1小學的優勢。。。。 [複製鏈接]

minichopper 發表於 19-7-19 01:36
真實係有朋友女兒弱校年年級一...去左知名band one地區中學...全班成績最差...跟唔上有挫敗感開始冇心機讀. ...

hellokikiinhere 發表於 19-7-19 06:44

一點也不奇怪,所謂小池大魚;看到花花世界這大觀園後,很多時也未必一下接受,一不小心就一沉不起。其實不是能力不足,是心態上輸了。

個人意見,選校如想對小朋友能力有所增長,還是選能達中上的水準。這樣可以保持鬥心,又較容易接受失敗。

咁要睇你講既弱勢有幾弱,優勢有幾優,如果弱勢係20%-30%,優勢係40%-50%,小朋友係級第5要轉去優勢,如果升中只考慮官津,個「著數」好難睇得出!

Agatha209 發表於 19-7-19 15:01
咁要睇你講既弱勢有幾弱,優勢有幾優,如果弱勢係20%-30%,優勢係40%-50%,小朋友係級第5要轉去優勢,如果 ...

樓上都有提及學生程度吾同嘛,仲吾明?

另外,50%升到band1中學既強校級20仲係band1A,弱校級1或可能冇band1A學生,或再推落下一層。弱校學生自行會非常困難先入到程度高既學校,不過你大抽獎仍可抽到band1A學校,但未必係好事。

出年開始自行成績會提早公佈,到時又可以更清楚。

MoonCFT 發表於 19-7-19 15:46
樓上都有提及學生程度吾同嘛,仲吾明?

另外,50%升到band1中學既強校級20仲係band1A,弱校級1或可能冇ban ...

原來講緊極端弱勢學校轉高端優勢學校是否有著數?學校50%band one可能有20%係band1A,學校30%band one既,就只有1%或可能冇,請指教邊區邊啲學校?

回覆 Agatha209 的帖子

深水埗升中龍頭荔天,今年 50% 嘅人入 Band 1,攞跨區黎計,Band 1A 灣仔 St Jo、皇仁、St Mary's、Maryknoll、伊中、張祝珊、各 1 人,迦密 3 個。呢啲中學深水埗應該冇抽獎位,所以佢哋應該都係自行入。即係起碼有 9 個係 Band 1A,因為呢幾間唔缺 Band 1A 學生,深水埗轉網跌 Band 機率亦高。

同區福官,100 人 10 個 Band 1 都未必有 ,佢同深水埗官立有聯繫荃官,11 個位,但今年深官攞左 10 個位,即係福官得 1 個。據用家分析,深官係頭 10 就幾乎聯繫穩入荃官。咁你話福官 Band 1A 人數會有多少?

1998Ruby1998 發表於 19-7-19 21:11
回覆 Agatha209 的帖子

深水埗升中龍頭荔天,今年 50% 嘅人入 Band 1,攞跨區黎計,Band 1A 灣仔 St Jo、 ...

原來樓主係問緊10%band1都唔知有無既弱勢學校轉去有50%band1以上既優勢學校,好唔好?

Agatha209 發表於 19-7-20 00:53
原來樓主係問緊10%band1都唔知有無既弱勢學校轉去有50%band1以上既優勢學校,好唔好?
...
楼主好似無話由边间轉去边间讀。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3770453&extra=page%3D1

楼主可以參考下~~间间小学都有头五名,此头五派位又同彼头五派位有乜分别。

簽名被屏蔽

以升中派位band one 率結果睇,弱勢優勢學校可以相差5%至50%,所以要睇究竟有幾弱勢或幾優勢,如果弱勢25%轉去35%,30%轉去40%⋯⋯除非知道間學校穩步上升,保證小朋友係進可攻,退可守既成績,咁就可以知道升中派位有無著數或好唔好!

Agatha209 發表於 19-7-20 21:04
以升中派位band one 率結果睇,弱勢優勢學校可以相差5%至50%,所以要睇究竟有幾弱勢或幾優勢,如果弱勢25% ...

如果你有參考我俾出黎既links, 会發現我地講紧弱校係<或≈3x%升band1, 而强校係>70%, 分别点止5~20%呢?

楼主想知係弱校做头果10名係咪易过做强校头果浸学生,既然大家最終都入到band1校,又何苦要禁辛苦非入名校不可?入到去又要同能力高既学生爭,点及係弱校輕輕鬆鬆做头10名好?

我俾出既link, 尤其是greenapple个帖,大家可參考下各小学既派位,弱校头10名派去边d band1中学,而强校头10又係派去边类band1中学,一目了然。

边会有又要馬兒好,又要馬兒不吃草?学习能力同底子要係小学打好基礎先可以应付中学EMI課程,升上band1中学只係故事既开始,係EK上见詢问轉校、留班、英文跟唔上、中四選唔到科……既帖屢見不鮮,点解呢?点解band1中学有人測Geog可以攞9/50?明明个个係band1生(無联系或直屬小学,除非果区多band1位到有band2生入到,但明明果区唔多band1校……),只能解釋佢係弱校band1生,能力未能应付中学EMI課程。

hkpapa852 發表於 19-7-18 19:21
弱校級1都可能唔係B1學生,因為分banding唔係睇你小朋友叻唔叻,係睇前人掂唔掂。 ...

咪就係,級一也可能是b2!
人地睇全港次第,弱校級一就仲有機會比人刻意抽出來看一看,級2-5, 次第若排到好後,咁就弊!
‹ 上一主題|下一主題