用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ABC Pathway
樓主: HelloKit2014
go

ABC Pathway [複製鏈接]

booboozi 發表於 19-7-12 12:52

因爲你轉到CWB vic我就印象深d。我又係working mum ...

K3 係pm class 因爲返學時間比現時長45分鐘。其實可以安排到,我反而覺得上午自己安排興趣班,外補...下午返學更有彈性。再者 WD 學費差不多 double 左half day, 但學嘅課程一樣,只係提早俾小朋友適應小學的 long school hours. 所以當時我有 WD offer 都冇take 到.

回覆樓主:

我都不喜觀成日要人坐定定聽校長講座,其實就不停sell佢嘅課程。

lamlam0710 發表於 19-7-11 23:08

我認同你,ABC 真係有一總魔力,囡囡初初上一星期一堂的 ...

請問你囡囡係由K2上學期開始讀?之前K1有冇喺其他地方學英文?

Mie1107 發表於 19-7-12 18:04
請問你囡囡係由K2上學期開始讀?之前K1有冇喺其他地方學英文?

我地係 K1升K2嘅暑假開始上一星期一堂的 Cambridge,之後上左一個月囡囡話想上多一堂就轉左 iLearn. 之前冇上過其他英文班,其實原本係想近近地俾佢落樓下嘅 monkey tree, 但職員都未做評估已經講到個女好似文盲咁要從最低 level 開始 (佢話係for PN),又話邊有人咁遲先開始讀架.... 小朋友只係升 k2啫,有幾遲呀?! 嬲嬲地就去左 ABC,做完 assessment result 係 above average, 一 d 都唔係 monkey tree 講都咁差

lamlam0710 發表於 19-7-12 18:35
我地係 K1升K2嘅暑假開始上一星期一堂的 Cambridge,之後上左一個月囡囡話想上多一堂就轉左 iLearn. 之前冇 ...

聽你咁講, Monkey tree好似好差

我女讀左三年ilearn,考小學考得唔錯,入到最心儀私小。到K3阿女覺得ABC太淺,想問下有無人讀過iPrimary? 課程切合英文私小程度嗎?

lamlam0710 發表於 19-7-11 23:08

我認同你,ABC 真係有一總魔力,囡囡初初上一星期一堂的 ...

你囡囡幾大開始返 ABC 呀?我見佢有唔同課程,有啲咩分別?

Abc 係有種魔力
我仔(細b)
升Pn 個年暑假返左佢地既三星期暑期班
(當時得一歲9 個到)
返完個3 個星期summer camp好鐘意返

到等到佢夠2.5 歲時就開始左pre I start (一星期返兩堂)
放Pn 後去返
雖然唔係好知佢上堂仲乜野
不過就知佢好大膽會盡力同人講英文

黎緊升k1 讀入 istart 啦

不過想問下用家
佢I start 有係handout 架?
會唔會知道小朋友上堂教左乜野?
同埋如果報考佢d 試
係要自己報
定係佢提你可以報得咁架? (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

lamlam0710 發表於 19-7-12 18:35
我地係 K1升K2嘅暑假開始上一星期一堂的 Cambridge,之後上左一個月囡囡話想上多一堂就轉左 iLearn. 之前冇 ...

我都有相同嘅遭遇, Monkey tree 一聽到話之前冇學過,就話唔使做評估啦一定唔得,(當小朋友文盲咁)我嬲嬲地去咗第二間,依家返得好開心(emoji)

高0媽媽 發表於 19-7-14 12:52
我都有相同嘅遭遇, Monkey tree 一聽到話之前冇學過,就話唔使做評估啦一定唔得,(當小朋友文盲咁)我嬲 ...

講開Monkey Tree,當年我女升K3,無報ABC暑期班(太密集),諗任近近地去樓下Monkey上個Trinity summer class,佢sell我grade 1,我話阿女已經考左grade3,有無grade 4學?佢聽到都已經唔想再sell我

alien_ho 發表於 19-7-14 08:34
Abc 係有種魔力
我仔(細b)
升Pn 個年暑假返左佢地既三星期暑期班

黎緊升k1 讀入 istart

K1唔係可以讀ilearn啦咩?

打錯左
係入ilearn r~~~

我9月讀abc幼稚園全日班啦,有無同學仔

waihello2004 發表於 19-7-11 10:52
我都join 咗ABC i learn, 9 月開課,8 月join 咗佢地暑期班,之前join 過復活節班,小朋友之前上復活節班 ...

復活節班係咩?

Mie1107 發表於 19-7-20 20:26
復活節班係咩?

每年復活節都有一星期2 小時英文班。

我想問你地小朋友幾大開始上 ABC? 我小朋友 25個月,係咪未有課程啱佢?

回覆 sunwoo1982 的帖子

我都係,你咩班

黎緊呀仔會讀ilearn.請問係咪讀左ilearn就唔使另外報 Cambridge,班?考 Cambridge成績都ok嗎?

我仔pg開始係abc返,k1下學期開始返istart,嚟緊9月升k2。我都諗緊俾唔俾佢繼續上ILearn,因為覺得課程太密,一星期三日,每日二個中。

CANDYEKEE 發表於 19-8-27 15:45
我仔pg開始係abc返,k1下學期開始返istart,嚟緊9月升k2。我都諗緊俾唔俾佢繼續上ILearn,因為覺得課程太密 ...
小朋友鍾唔鍾返istart? 我女K1 下學期開始返Cambridge, 暑假返拼音快車, 佢鍾意返ABC, 我問佢K2 開始一1星期返三日好唔好, 佢話好, 我就幫佢報左ilearn. 所以你都可以先問下自己小朋友意願呀~
‹ 上一主題|下一主題