用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元
樓主: elbar
go

12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-7-11 11:13
上年黃同學受訪問都已經四平八穩,大方得體。

「死剩把口」一路都係LSC同時男神友校嘅强項及特色 ...

許同學自喻係學術課外活動教較多,應該唔係玩得果班?

不過睇哂全場,歸納全場,黃同學係最自信果個,許同學係較謹慎但喜歡歡思考既人,而蕭同學應該係口才最好果個,似乎QK 既問題,都係交個波俾佢答先。

小鹿揀學校 發表於 19-7-11 08:18
同是 42分, 如用 4core+3x+M2 計算 , 平均分是 5.25:即那24位同學最差果個都拿 6個5; 2個5*…
…………. ...

今年書院大豐收,除咗公開試成績突出外、本地及海外亦攞咗唔少大獎,當中包括失落咗幾年嘅學界田徑總冠軍。

呢兩日班師弟議論紛紛,開心之餘但亦擔心嚟緊接棒之後未必交出相同或更好成績。不過都係好事,等班師弟唔敢掉以輕心。

哈哈!“死剩把口” 一句講哂兩間男校特質。

goodboy1 發表於 19-7-11 11:46
睇吓森美就知。
森美預科入, 佢入中大, 唔知有無讀LS 夠兩年...

「死剩把口」呢樣點可以漏提你地兄弟學校?

子華, 海峰, 智華, 呀叻, 余德醇, 還有石永泰, 個個都係口水佬!

goodboy1 發表於 19-7-11 11:08
女校排2-5位,hkpapa係指DGS、MCS、HYS和SMCC
DGS, SPCS, SMCC, MCS

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lav 發表於 19-7-11 10:12

邊間?

個帖唔係講左喇沙? 有興趣睇下佢哋狀元記者會,唔好睇節錄,睇哂成個,班仔係好得!

retriever 發表於 19-7-11 12:13
個帖唔係講左喇沙? 有興趣睇下佢哋狀元記者會,唔好睇節錄,睇哂成個,班仔係好得!
...
相比之下, DGS個兩位真係無晒DGS既特質..... 半點氣場都無
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-11 12:30
相比之下, DGS個兩位真係無晒DGS既特質..... 半點氣場都無

呢點咪正好解化坊間對DGS女仔的固化印象囉⋯⋯其實都係讀書叻嘅乖乖女嘖。

goodboy1 發表於 19-7-11 12:45
就近日《逃犯條例》修訂的爭議,兩位女狀元表明反對修例,但認為香港人應以「和平理性」方法表達訴求。超 ...
聽到兩位女狀元咁講, 真係唔知當日差D攪到盲眼位老師 (應該有教過佢地) 有咩感想

hkpapa852 發表於 19-7-11 12:30
女仔同男仔當然不同,點解個個都要氣宇軒昂?DG女仔斯文溫和,我就好欣賞!

retriever 發表於 19-7-11 08:09
已經唔止係分數了。

睇返昨天喇沙記者會,談吐自信,勇於表達己見,已把其他名校比下去,特別果D 話 “  ...

嚴格嚟講又唔可以話係精英班,但叻仔通常都會揀Phy/Chem/Bio/附加數等等理科科目,而呢尐科目會集中喺F及G班,所以叻仔會聚埋一齊,將F同G班變成「隠性精英班」。

maylulu 發表於 19-7-11 12:42
呢點咪正好解化坊間對DGS女仔的固化印象囉⋯⋯其實都係讀書叻嘅乖乖女嘖。
...

年頭入去睇過,只可以講... 呢兩位應屬於小眾

goodboy1 發表於 19-7-11 12:45
就近日《逃犯條例》修訂的爭議,兩位女狀元表明反對修例,但認為香港人應以「和平理性」方法表達訴求。超 ...

唔止無氣場....

其他無謂講, 提到自己學校老師受傷, 點可以話唔評論架?!

老老實實, 我覺得呢D 唔係政治問題喎, 自己學校既人都唔敢講, 無野下?

留意, 唔係話內容答案傾向咩顏色喎...
‹ 上一主題|下一主題