用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元
樓主: elbar
go

12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

睇棲上傳媒報導,似乎講乜唔講乜,唔係完全由學生決定啦。

retriever 發表於 19-7-11 11:34
而蕭同學應該係口才最好果個,似乎QK 既問題,都係交個波俾佢答先 ...
但蕭同學亦是三人中 英文oral 悄遜的一個…
明珠台新聞播左其餘兩位的英文對答,惟獨cut左蕭同學果part….
當場笑左出聲 ..

有冇足本的link, 網上找不到

retriever 發表於 19-7-11 12:13
個帖唔係講左喇沙? 有興趣睇下佢哋狀元記者會,唔好睇節錄,睇哂成個,班仔係好得!
...

我是問你説有學生答「呢個問題學校唔俾答」,後來被刪那個學生嗰間?
是喇沙?

hkpapa852 發表於 19-7-11 12:30
相比之下, DGS個兩位真係無晒DGS既特質..... 半點氣場都無
女仔作答都較含蓄保守,PC女狀元亦差不多。我成日都話DG女唔係人人aggressive, 但坊间無人信,其实好多都係好温和。我个人都較鈡意LS仔答案,但傳媒而家好鈡意專登问狀元呢类问題,目的只係俾机会人評論佢地点答法。其实成日話放眼世界、国際公民,放遠d问日本非法捕鯨、印度女仔係社会不合理地位、玉林狗肉節、放天燈在傳統与环保间取捨……呢d问題我觉得更有意思。

goodmama2003    發表於 19-7-11 15:34

goodmama2003 發表於 19-7-11 14:03
同感呵, 我覺得DG   D女答得幾好呀, 好大方得體呵, 問埋D咁既問題, 唔通答" 記你老母" (學警察咋, 版主 ...

如果跟喇叭仔既對答, 咁真係差好遠, 只可以話表現正常而已.

問自己老師果條問題唔敢答, 我認為就渣豆左D 啦...

hkpapa852 發表於 19-7-11 12:52
聽到兩位女狀元咁講, 真係唔知當日差D攪到盲眼位老師 (應該有教過佢地) 有咩感想

...

同感!

自己學校老師都會答:"無評論", 真係失望.

唔係支持唔支持什麼野, 根本好多位可以講嘛...

反過來, 係學生受傷, 校長被問時答:"無評論", 會係又係咩睇法?

goodmama2003 發表於 19-7-11 15:33
老師問題,我覺得佢地答咩都c,宜加佢地冇得比你地食花生,幾好。
唔係掛, 關心老師健康情況又得, 話呢件事提醒大家表達意見時, 都要照顧人身安全又得. 好多中性野可以講..
點可能第一句, 就話"唔評論" 咁怕C.

睇返喇叭仔記者會, 人地無稿, 無人提水, 學生唔駛睇校方眼眉, 隨問隨答!

Yanamami 發表於 19-7-11 14:23
女仔作答都較含蓄保守,PC女狀元亦差不多。我成日都話DG女唔係人人aggressive, 但坊间無人信,其实好多都係 ...
我覺得唔係含蓄既問題喎, 係敢答, 唔敢答既問題啦...
喇叭仔既答法, 值得欣賞唔係答既內容, 係佢地敢答, 有思考咁去答, 而且用字考究精準!

loop    發表於 19-7-12 09:11

hkpapa852 發表於 19-7-11 12:30
相比之下, DGS個兩位真係無晒DGS既特質..... 半點氣場都無

若氣場形成左,可能跟住要面對大量既氣場~~~

小鹿揀學校 發表於 19-7-11 13:59
但蕭同學亦是三人中 英文oral 悄遜的一個…
明珠台新聞播左其餘兩位的英文對答,惟獨cut左蕭同學果part….
...

我諗睇到條片最後, 唔少家長都好奇狀元口語如果, 可能唔少人對口音有睇法添.

之但係口才應係超越語言既, 蕭同學應該轉數快既人...

話時話, 之前淨係睇狀元照片, 已經覺得呢3 位最醒目, 唔係話潮唔潮...

BTW, 大家有無睇到觀瑪位狀元講野, 佢又係另一驚喜, 淡定到似高官在立法會答問咁...

retriever 發表於 19-7-11 15:43
唔係掛, 關心老師健康情況又得, 話呢件事提醒大家表達意見時, 都要照顧人身安全又得. 好多中性野可以講..
...

你點知人地唔係好真心咁答?

答唔到你想要既答案?~~~

mcl203 發表於 19-7-11 15:56

可能都係LS仔hit 中佢心目中的point, 不吐不快的感覺。DG女仔唔俾人機會食花生,所以一定要柄幾句!

b3410 發表於 19-7-11 16:02
可能都係LS仔hit 中佢心目中的point, 不吐不快的感覺。DG女仔唔俾人機會食花生,所以一定要柄幾句!
...

潮興文化,世上唯有我是對的~

一定係,除非唔係~

Minionboy    發表於 19-7-11 16:10
Minionboy    發表於 19-7-11 16:09

mcl203 發表於 19-7-11 15:56

唔係我要既答案, 係關於自己學校老師既問題話"唔評論" 咪渣豆D 囉...

b3410 發表於 19-7-11 16:02
...

唔係HIT 唔 HIT 中我既POINT 啦, 係唔敢答令人失望姐...

其他問題唔敢答都算啦, 自己學校老師受傷都講:"唔評論" 就咪答得差囉...

mcl203 發表於 19-7-11 16:04

一定係,除非唔係~

mcl203 發表於 19-7-11 16:04

一定係,除非唔係~

其實你有無睇, 或睇哂個喇叭記者會?
‹ 上一主題|下一主題