用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS(Secondary)自行report a success
樓主: 譚何蓉頣
go

MCS(Secondary)自行report a success [複製鏈接]

回覆 new_comer 的帖子

我也要恭喜你呀就係囉。。本來諗住冇second in ,就石沉大海了應該,然後我就諗緊會唔會入到自二呢,又或者派位會派到邊間呢。。。
估都估唔到嘅情況下就入左

回覆 譚何蓉頣 的帖子

厲害
非我愚女所能及, 實至名歸, 恭喜!

譚何蓉頣 發表於 19-7-10 15:54
回覆 Step_C 的帖子

小女讀的是一般資助小學,應該屬於是二線吧我估....她P.5是級三,英文是她的強項,玩 ...

恭喜樓主及囡囡

譚何蓉頣 發表於 19-7-10 15:54
回覆 Step_C 的帖子

小女讀的是一般資助小學,應該屬於是二線吧我估....她P.5是級三,英文是她的強項,玩 ...

請教囡囡讀左半年,開心嗎?會否英文是超班才可應付學業?
學校係好好既學校,我考慮中,不過擔心入到都難追上程度,所以有點郤步。
想聽聽樓主用家意見再決定。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

已經讀左差不多半年了....很感恩 Maryknoll 的確是一所好學校! 極度注重學生之德行 品格 情緒,教導學生正面思維,我就是喜歡Mcs 不單止注重成績,而且關心學生心靈及心智上的成長,也看到他們全力支援家長與囡囡的溝通教導,而且,奇就奇在 校規如此寬鬆,點樣可以教到一班囡囡都係充滿讀書風氣嘅,然後,我眼見所有同學(大部份為原校生)舉止言談 均斯文有禮,我很慶幸囡囡有這樣的學習環境及氛圍!!但上英中,也有一定程度的適應,例如IS,中文佢都未必明,更何況全部英文。。。佢每晚做功課及溫習都到12點,而且中學多咗好多科。。。
題外話 今日囡陸運會,去到灣仔舞雷公咁遠

回覆樓主:

謝謝詳細分享。請問外校生容易融入原校生圈子嗎?

簽名被屏蔽

聽說 MCSPS  學生好乖,不太會排斥外來生

對的,就單對我囡囡這個個案,是很容易融入圈子
高form 的' 姐姐' 都很友善,他們有一個傳統  稱呼比自己低form 的做"妹妹" ,稱呼比自己高form 的做” 姐姐”
‹ 上一主題|下一主題