用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F6,想插班轉校,轉那家學校比較好?
go

F6,想插班轉校,轉那家學校比較好?

女兒F5下學期成績不好,3主科合格,有2科必修科不合格,學校要留班,女兒不想浪費時間,
想轉校插班,但有很多不收插班.請問各位有什麼提議嗎?

回覆 花花寶寶 的帖子

你想要邊區?等大家知道多d資料,可以俾意見你。

花花寶寶 發表於 19-7-9 14:30
女兒F5下學期成績不好,3主科合格,有2科必修科不合格,學校要留班,女兒不想浪費時間,
想轉校插班,但有很多不 ...

雖然我仔未去到高中,但我會諗,中六後有咩目標?3科全科合格+1科選修科合格?有冇信心轉校後可以有足夠分數繼續升學?

莊啟程?

已經問左好多間都係唔收F6插班,只有遵理有,但都要等消息.
唉!我女的學校係老牌女校,要求學校給她試升F6都唔肯.現在不知點算?

clarawuwu 發表於 19-7-9 16:13
回覆 花花寶寶 的帖子

你想要邊區?等大家知道多d資料,可以俾意見你。

港島,九龍區都沒所謂,但我女兒修中國文學,有很多家學校都沒有這科的.

回覆樓主:

中六轉校可以嗎?中國文學有SBA, 兩間中學如何處理SBA,而且中六只返半年,很多中學都唔會收,另一科選修科是那一科

回覆樓主:

其實你現在咁多科唔合格,出年考dse 都係無好結果

MariaTsui 發表於 19-7-10 14:48
中六轉校可以嗎?中國文學有SBA, 兩間中學如何處理SBA,而且中六只返半年,很多中學都唔會收,另一科選修科 ...
SBA唔係問題, 我問過考評局, 有特別安排俾中六轉校的學生.

花花寶寶 發表於 19-7-10 10:03
港島,九龍區都沒所謂,但我女兒修中國文學,有很多家學校都沒有這科的.

我囡間所謂老牌學校,只要PG有3322+22,一般都會俾升。因為唔想學生再做SBA,老師學生都辛苦。

有冇問學校DSE PG係幾多,可唔可以暑假加操,試升S6?

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

可唔可以暑假加操,試升S6?

這星期已經請求了多次,求情信,電話都係SAY NO.
我已經向教暑求助,希望可以幫助到.

回覆樓主:

我地睇4個主科+1個選修合格就可升班。如果主科唔合格就無得升

花花寶寶 發表於 19-7-9 14:30
想轉校插班,但有很多不 ...
唔明點樣3主科合格,同時有2科必修科唔合格。係唔係4科必修科有2科合格2科唔合格?

每間學校, 也有自己規則, 升留班的底線, 家長可以為自己仔女, 爭取到無底線,我明白,  但唔係學校的錯, 唔得就係唔得, 學校俾機會學生留班, 其實未嘗吾係好事, 如果樓主或孩子咁堅持, 要找中六轉校, 其實辛苦, 我相信這間學校, 點都係一間有名氣的, 妳捨得嗎?莊啟程, 妳們真是會接受嗎?  自修生點看呀! 然後補習班, 追番所有, 都幾辛苦和幾貴, 出國讀

2jkidsfather    發表於 19-7-20 18:16

CMMANDY 發表於 19-7-13 08:05
每間學校, 也有自己規則, 升留班的底線, 家長可以為自己仔女, 爭取到無底線,我明白,  但唔係學校的錯, 唔得 ...

莊啟程并不是沒有要求,在樓主這情況,莊啟程是不會收的。

3科主科及格?又有两科必修不合格?唔明……DSE要4科必修加1/2/3科選修科喎……中六得半年轉校無乜可能……去莊讀中六倒不如留-年打好个底,学校俾你留表示你仲有得救,否則求其俾你升,推你考完DSE好行夾唔送無眼睇你吖~唔好為乜面子问題,实際d為考好DSE仲好啦!

2jkidsfather    發表於 19-7-20 18:16

我仔中五學校band 1有大半數學生不達標試升,又有留班,有這試升學生想留班都沒有位,其實留班位不多,今年暑假試升返去暑假補科,追番分數。

花花寶寶 發表於 19-7-10 09:55
已經問左好多間都係唔收F6插班,只有遵理有,但都要等消息.
唉!我女的學校係老牌女校,要求學校給她試升F6都唔 ...
我仔中五,B1英中成績唔好,4科主修2科唔合格,3科選修科1科唔合格,學校俾佢補考試升,但喺我仔想留級,因為佢對明年公開試冇信心,老師俾嘅意見就喺唔好留,因為佢了解我仔性格,太懶散,就算留一級結果不會相差太遠,留級只會浪費一年時間,不如明年考埋個公開試,到時讀副學士,但我又擔心到時如果副學士都考唔到,要重讀中6是不是更加困難?

崔妍 發表於 19-7-17 16:08
我仔中五,B1英中成績唔好,4科主修2科唔合格,3科選修科1科唔合格,學校俾佢補考試升,但喺我仔想留級,因 ...
我女都決定退學,唔想留級,因她在這學校讀得唔開心.

花花寶寶 發表於 19-7-18 09:44
我女都決定退學,唔想留級,因她在這學校讀得唔開心.
咁退學之後有咩計劃? 可以分享吓嗎?