用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 往年沙田區多吾多Bank 1生派去Bank 3學校
go

往年沙田區多吾多Bank 1生派去Bank 3學校 [複製鏈接]

有聽聞過Bank 1生
如果吾好彩,都有機會派去Bank 3
lee 個情況,沙田會比較小嗎?
因為沙田英中學位都充足
有冇過來人分享一下呢?
Thanks
   6    0    0    0

回覆樓主:

有咁情況!
前幾年沙田有B1a生派入佛教校!

回覆樓主:

估錯 band 先會跌落 band 3, band 1 生比 band 2,3生優先選校,假設你頭10志願band 1學校,11志願 band 2頭,因為你比其他 band優先,所以差極都係 band 2頭

肥豬媽爸 發表於 19-7-9 00:15
有聽聞過Bank 1生
如果吾好彩,都有機會派去Bank 3
lee 個情況,沙田會比較小嗎?

1. 估錯banding, 3次呈分平均係band 2生, 但以為/估錯band 1生, 當band 1生咁填。

2. band 1生只填band 1中學, 無填band 2中學作保險線, 黑仔地隨機号碼超後, 咪派去D冇填嘅band 3中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

fatman69 發表於 19-7-9 01:30
有咁情況!

好明顯是估錯了才出現此情況

B1派B3通常係估錯banding 又或者過份進取,所以理應不會太多,返而派 band2是有的。而且就系大把人像樓主心態,成日話沙田好多位,查實近年已經多了很多很多它區嘅學生搏入沙田,又有新起公屋,沙田位已經緊張,升中派位命中率已不停下跌緊。

gigiwin888 發表於 19-7-9 07:39
好明顯是估錯了才出現此情況

原因係吾識填,佛記放好前。

有機會過份進取,我有朋友個仔頭三入唔到就一跌就跌到好後。。

應該係太進取

舉例, 馬祟, 胡忠, 基督3間 NT 7 band 2大熱,
band1生頭10志願選英中,
甘唔好彩一間都唔中, 11,12,13 選呢3間,
必派11志願band2頭學校,
但如果band2生甘墳, 起跳係派14志願

gracelam 發表於 19-7-9 07:15
1. 估錯banding, 3次呈分平均係band 2生, 但以為/估錯band 1生, 當band 1生咁填。

2. band 1生只填band 1 ...
有可能,以為自己小朋友係 Band 1,所以填完 Band 1 同比較好既 Band 2 之後就無再填。

fatman69 發表於 19-7-9 01:30
有咁情況!
好睇具體情況,先知道真正原因。試過有網友堅持自己小朋友係B1A,但係睇清楚之後原來係寶校5~10名,最多都係區內B1C,實際係B2。

王家爸爸 發表於 19-7-9 11:26
好睇具體情況,先知道真正原因。試過有網友堅持自己小朋友係B1A,但係睇清楚之後原來係寶校5~10名,最多都 ...

肯定係B1a生,只係以為間佛記係好野放3344,隨機no.差,去到佛記位就射12碼,入左!

fatman69 發表於 19-7-9 11:57
肯定係B1a生,只係以為間佛記係好野放3344,隨機no.差,去到佛記位就射12碼,入左!
...

家長懵豬豬,點介老師唔阻止啊?!  

回覆 肥豬媽爸 的帖子

估錯band啦

明白,多謝大家回覆
要清楚自己小朋友嘅banding,填表位置都好緊要
咁Band one尾嘅小朋友咪好難填...........

沙田區Band one中學又唔收同區叩門Band one尾嘅小朋友有咩中學可以揀呢
郭得勝系咪Band one尾學校
還有那些選擇呢

肥豬媽爸 發表於 19-7-9 13:47
明白,多謝大家回覆
咁Band one尾嘅小朋友咪好難填......... ...
邊沿人另一個填法, 自己刨下文

肥豬媽爸 發表於 19-7-9 13:47
明白,多謝大家回覆
咁Band one尾嘅小朋友咪好難填......... ...

沙田區B1好多, 只要識填, 無錯估BANDING, 肯接受B2A 既打底, 其實無咩可能派得差.重點, 自行表現都好重要, 真係B1生, 操好INTERVIEW 其實自行入既機會已經比人強~

我自己小朋友今年剛放榜, 係B2A, 好免強先叫B1C, 我自己就為免錯估形勢同埋 ... 實際上英中學位少量增加, 但沙田學童急速上升, 我自己就一心填晒B2學校. 唔進取...

好幸運, 我仔入到第1志願. 安安樂樂等註冊

肥豬媽爸 發表於 19-7-9 13:51
沙田區Band one中學又唔收同區叩門Band one尾嘅小朋友有咩中學可以揀呢
郭得勝系咪Band one尾學校
還有那些 ...
留意返... 我個人覺得P6學生係多左好多... 不能以2018年或以前既RESULT去完全相信作參考.

2018年或以前已經係B1C既學校, 好可能2019年開始, 有機會收多左優良B1生, 到你玩呢個GAME時已經變左B1B....而B2A 既學校, 亦因為收生多左選擇, 好有可能有進步既優勢.

要小心評估.
‹ 上一主題|下一主題