用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 鋼琴 vs 小提琴
go

鋼琴 vs 小提琴 [複製鏈接]

想俾個女學種樂器,請問簡學鋼琴定小提琴好呀?希望有經驗之人能給我少少意見,唔該!
   0    0    0    0

回覆 caseylai 的帖子

先鋼琴, 後小提琴, 不過最緊要有興趣

但琴要協調,好似難好多,會唔會小提琴先好啲

我個女兩樣都想學,一齊學係未唔好

caseylai 發表於 19-7-9 09:15
但琴要協調,好似難好多,會唔會小提琴先好啲

唔明你講嘅協調係指邊方面,但鋼琴係最基本,個人覺得鋼琴容易過學小提琴,初學小提琴D手指仲要忍下痛
8-)

回覆 pokinponi 的帖子

但大個左先學小提琴會唔會太遲?

caseylai 發表於 19-7-8 20:59
想俾個女學種樂器,請問簡學鋼琴定小提琴好呀?希望有經驗之人能給我少少意見,唔該!:twinkle ...

小提琴要聽到個音有冇走音,要求音準,如果要講邊樣易d, 我覺得鋼琴易d

想俾個女學種樂器,請問簡學鋼琴定小提琴好呀?希望有經驗之人能給我少少意見,唔該!:twinkle ...

我女2樣都有學,鋼琴先吧

琴可以係基礎,對樂理認識都會涵蓋好啲。
小提琴難精,易走音。
學完琴再學小提琴上手會快啲。齋學小提琴他日考五級樂理都會辛苦啲。

caseylai 發表於 19-7-9 11:20

或者分享下我的經歷:

小兒四歲開始學鋼琴, 7歲才學小提琴, 兩樣同步進行.
學了一年小提琴, 老師說他可一考考4級, 見到我碌大左眼, 便說阿仔睇譜好快, 基本樂理都唔錯, 所以進度很快,  省回很多時間.
所以我覺得先學鋼琴有助小朋友學睇譜同基本樂理, 最重要是通過建立每天練琴的習慣, 可鍛鍊小朋友的毅力, 出去參加校際比賽, 可俾佢知道自己的實力, 建立自信心.

阿仔考完5級鋼琴後就冇學, 現在只學小提琴, 他說小提琴較容易上手, 只睇一行譜, 鋼琴要睇2行譜, 加上考完5級鋼琴後要用好多時間練琴, 我自己只係彈鋼琴, 當年考上8級時的路程真的很辛苦, 很理解小兒的感受.

小兒考完小提琴4級後入了學校的管弦樂團, 常常要練習, 要外出比賽, 我覺得是很好的磨練.

樓主不妨讓你女兒先學鋼琴, 至少試一年, 有一定音樂根基, 再同佢商量繼續,或多學一樣樂器如小提琴. 我阿仔話覺得拉小提琴個LOOK型D喎

我大的都是3歲開始鋼琴, 6歲加小提琴, 現在入了中學停左piano, 只violin,  細的都是3歲開始鋼琴, 仍未學小提琴, 都考慮今年試下加, 主要都係希望加入樂團. .

不過我覺得大的小朋友如剛開始學樂器, 只學小提琴會好D, 有機會加入樂團, 鋼琴比細的小朋友習慣左右協調有用,同時學2樣可能太忙.  

回覆樓主:

我仔4歲鋼琴,小一小提琴,仲要屋企有鋼琴,但到中學全部停哂,嘥左好多錢!最後係鋼琴5級,小提琴0級!(emoji)

B哩baba 發表於 19-7-14 19:48
我仔4歲鋼琴,小一小提琴,仲要屋企有鋼琴,但到中學全部停哂,嘥左好多錢!最後係鋼琴5級,小提琴0級!(em ...
身邊不少朋友上左中學都停體藝,實在是有些可惜

anitawong21 發表於 19-7-9 09:34
唔明你講嘅協調係指邊方面,但鋼琴係最基本,個人覺得鋼琴容易過學小提琴,初學小提琴D手指仲要忍下痛:hap ...
我personally 真覺得piano 難過violin,不過同意太細皮薄手指會痛,但唔覺走音問題難master(可能我耳殘)

MrBeast 發表於 19-7-14 20:08
身邊不少朋友上左中學都停體藝,實在是有些可惜

我都想cut佢,成千蚊一個月,又唔練!點知,中學無啦啦又要學樂器,即係又要繼續,阿女好開心唔駛cut。不如cut佢粵曲⋯

little_yolky 發表於 19-7-24 16:37
我都想cut佢,成千蚊一個月,又唔練!點知,中學無啦啦又要學樂器,即係又要繼續,阿女好開心唔駛cut。不 ...
之前問過一朋友,小學時學過小提琴,不過不叻,到中學未夠班入樂團,但又一定要上中學eca 班,要從新學過,媽媽聲。
我已經cut 左合唱團,可能cut 埋乒乓,波會照打,只是唔上C中

caseylai 發表於 19-7-9 11:20

老實講,去到初中先學,唔好期望有成就,而且放棄既機會可能比較高,所以鋼琴又好,小提琴又好,最緊要有興趣。如果小朋友話無所謂,我會建議學小提琴,原因係放棄咗既話,你點處理你既鋼琴?小提琴細部,又平好多,唔學都可以收起佢,有興趣時再學。

已經中學,睇佢興趣。小提琴可以入樂團冇咁悶。
‹ 上一主題|下一主題