用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 十幾年前舊聞重溫:獲派第18志願 對學校從嫌棄到熱愛 ...
go

十幾年前舊聞重溫:獲派第18志願 對學校從嫌棄到熱愛

https://hk.news.appledaily.com/l ... le/20040712/4168242

我記得過多幾年,某電視台再訪問佢,當時已入左城大

PP媽媽    發表於 19-7-8 23:12
我是護書簿

回覆樓主:

可以copy上嚟?睇唔度Apply news

18志願咁慘.. 點接受到

queeniebun 發表於 19-7-8 20:32
18志願咁慘.. 點接受到

我第18個志願都仲係B1,都唔係話接受唔到,係唔多鍾意咁囉

醒目開學勳章

回覆樓主:

已經城大 畢業幾年了,2016在奧比斯做了傳迅主任,現在2019年,應該發展更好。
所以18志願,並不是末日。

盡力過後派得唔好都唔緊要,讀書始終係靠自己。

akevinla 發表於 19-7-8 20:29
可以copy上嚟?睇唔度Apply news

獲派第18志願對學校從嫌棄到熱愛
港 聞

去年淚漣漣
劉俊嫻小六生升中派位獲派第十八志願,聲嘶力竭地控訴「好唔抵」。
資料圖片

今年喜孜孜
已是仁濟醫院第二中學中一生的俊嫻,坦言愛上學校。
有線電視畫面

小六生升中派位結果明日公布,去年獲派第十八志願的女學生劉俊嫻,曾因為無法接受現實而在記者面前嚎啕大哭,聲嘶力竭地控訴「好唔抵!呢條路行得好辛苦!」不過,事隔一年,俊嫻愛上了自己就讀的中學,積極參加課外活動,回想去年的情緒失控,她笑說:「好儍囉!」她鼓勵小六生,派位結果不重要,最重要是有發展空間。

比名校同學幸運
「當時唔想入(現就讀的學校),但到(emoji)家好開心,覺得比起好多入到名校嘅同學更加幸運。」俊嫻接受有線電視訪問時說,被派到其他學校的同學經常要挑燈夜讀,但自己讀書讀得很開心。她在校內很活躍,經常參加課外活動,更在戲劇比賽獲演技獎。重拾自信的俊嫻,勉勵今年的小六學生,「就算派得唔好,唔重要,可能日後重有好大發展嘅空間呢!」
俊嫻去年是油蔴地天主教小學的小六學生,升中派位結果被派到第十八志願的仁濟醫院第二中學。她去年收到派位結果後即哭成淚人,向記者說:「我真係好唔想入呢一間!」後來仁濟醫院發表聲明,指該校曾獲傑出學校優異獎,師資優良,俊嫻或許只是對學校不熟悉才有疑慮。
本報記者

PP媽媽    發表於 19-7-8 23:12
;-) ;-)

我那些年升中派位,當時d家長字都未識齊邊有咁多硏究,求其人地填咩聽過下個名話好就跟住填,學校亦唔會理你填咩,結果當時派左第六志願,我睇結果時完全唔知個間係咩學校!

填到21個志願,實在填不動了。
一個1A,接著兩個1B,後面全不滿意,現在也不知保險線在哪兒。
前兩志願不中,不知飛到哪兒去了。
幾個小時後見分曉。

記得有個女仔差不多,升中派得好後(印象好似是屯門或者元朗區),她企係到渣住張派位證哭過不停.....點算...點算好.....,最後都照入去讀,到下一次電視台再訪她,已經是狀元或榜眼身份畢業。

對佢好深印象
佢在中學有玩debate

acw 發表於 19-7-8 22:05
獲派第18志願對學校從嫌棄到熱愛
港 聞

攪到要學校發聲明

回覆樓主:

派10幾志願, 不一定很差, 印象中, 阿仔當年西貢區校網, 填迦密主恩在乙10幾.反而將呂潤財排乙二

不要給我誤導,阿仔是特別案例,不能以常態看待

losoco 發表於 19-7-8 19:34
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20040712/4168242

我記得過多幾年,某電視台再訪問 ...
心理質素夠高先得,派到間唔好既,努力讀好書,做好比較差既學校既尖子,總好過自怨自艾,或者一直諗轉校。