用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提升小學生的學習能力
go

如何提升小學生的學習能力 [複製鏈接]

小女今年一年級細女1, 學習能力一般; 平均分只有70多分, 數學特別差....是否真的有大細女的差異?
   1    0    0    0

回覆樓主:

70 都合格, 只是P1, 不用太緊張。

唔關事,去到學期尾已經收窄,唔應該再呈現大細差別,家長亦唔好再諗大細。

但的確只係 P1,有機會未搵到適合自己讀書嘅方法。一年級數學大部份係直接計算,文字題都唔會複雜。有冇研究過小朋友係咪讀題目出問題(唔識睇題目、有字唔識)、定係計算大意?

kylie_ng 發表於 19-7-8 17:43
小女今年一年級細女1, 學習能力一般; 平均分只有70多分, 數學特別差....是否真的有大細女的差異? ...
generally speaking, 大概小二差異收窄,有些早些有些遲些,小一數通常都是解題,最好你觀察一下錯d乜再對症下藥

kylie_ng 發表於 19-7-8 17:43
小女今年一年級細女1, 學習能力一般; 平均分只有70多分, 數學特別差....是否真的有大細女的差異? ...

睇標題唔止講數學?

提昇語文能力一定係睇書。

提升自律,自理,時間觀念,亦提昇一般學習能力。

回覆 retriever 的帖子

.
‹ 上一主題|下一主題