用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Peter vs 新油天
go

St Peter vs 新油天

有冇家長可以指教一下  中西區 St. peter同油尖區新油天哪一個校網升中較好?如果是男仔。 謝謝指教!

richardli8888 發表於 19-7-8 15:56
有冇家長可以指教一下  中西區 St. peter同油尖區新油天哪一個校網升中較好?如果是男仔。 謝謝指教!
...

男仔,呢2個區去比較,當然油尖旺好D~~~

回覆樓主:

中西區有 King's, St Joe. 油尖有九華, 不是差不多嗎?

richardli8888 發表於 19-7-8 16:36
中西區有 King's, St Joe. 油尖有九華, 不是差不多嗎?

St Joe 給中西區大抽獎的位只有個位數字。全部中西區band 1男仔只望著KC跑
中西區的band 1男仔都想方法走, 避開抽獎,樓主做乜要入來?

St Joe预留給中西區的學額很少。

coopersono 發表於 19-7-8 18:05
St Joe预留給中西區的學額很少。

St Joe 大概有幾多位留中西區?
King's 呢?有幾多位?

回覆 richardli8888 的帖子

中西區 英皇 52 個位公海,10 個聯繫,高主教 6 個,St Jo 12 個,皇仁 4 個,TSK 4 個。其他學校得咁少,大部份都唔會咁搏,8 成都投 KC。但一區得 80 個位都冇,點爭?

St Joe预留中西區有12個位,Kings有52個位

回覆樓主:

謝謝!那麽九華留幾多位比油尖區?我見新油每年都有十多人入九華!請賜教!

回覆樓主:

個人覺得st peter好d

回覆樓主:

St Peter 派位比新油天那間優勝,男。

回覆樓主:

St Peter 今年派位

回覆 Usagicat 的帖子

更新了

richardli8888 發表於 19-7-8 15:56
...

新油

elbar 發表於 19-7-11 15:53
新油

可否解釋一下?

女仔聖彼得好

noviasobb 發表於 19-7-12 08:44
女仔聖彼得好

是否因為男仔聖彼得只可去 英皇 的關係?

兩間小學升中數據完全透明,睇下自己喜愛中學的機率。

richardli8888 發表於 19-7-22 16:19
是否因為男仔聖彼得只可去 英皇 的關係?

建議樓主了解下中西區派位中學分佈,你會知點解D人叫你去油天!聖彼得係好出名,但係現今制度下,派位成績並不亮麗

richardli8888 發表於 19-7-11 19:00
可否解釋一下?

新油天2019年53%升B1中學

https://www.ycps.edu.hk/升中派位-2/

http://www.ycps.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2019/08/1819_0815.pdf

B1* 86 (53.42%)
皇仁 1 英皇 3 高主教 1
YWGS 1 SSGC 2 SHCC 2
QES 7 循道 14 九華 11 SFXC 11
SMCC 1 油真 6 上智 1 德雅 1 長天 3
喇沙 2 九真 1 SPSLT 1 SRL 2 沙培 1
保祿六世 3 順聯李兆基 1
直資: HYS 1 YWC 4 香島 1 優才 2
港同 1 SSC 1

B2A-1C* 13 (8.07%)
銘基 3 瑪神 1
直資: 培基 2 李國寶 5 王錦輝 1 中基 1

B2* 36 (22.36%)
胡忠 1 伍若瑜 1 德蘭 5
SJAC 2 TKPS 4 TKPC 1 聖類斯 1
信義 7 劉皇發 1 莫慶堯 1
直資: 港青基信 1 羅氏基金 1
德信 5 基崇 4 創知 1

NR 26 (16.15%)
荔天 1 唐乃勤 1 伍華 1 新民 10
西崇 1 曽璧山 1 基孝 1
路呂 1 德貞 1 蔡功譜 1 卍慈 1
直資: 林大輝 4 惠僑 1 中聖 1

總數: 161 (100.00%)

* Banding據hkpapa名單