用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位明日放榜 87%獲派首三志願創7年新低 ...
樓主: pccw2017
go

升中派位明日放榜 87%獲派首三志願創7年新低 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

奥脫福 發表於 19-7-8 17:00
誇張想法,男仔「吳得掂」
特殊學校無備取架, 一野收盡 150 人
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

聽到有人說過自行學校可能會打電話問成績好好的學生為何自行收左,點解放棄,仲諗唔諗回頭。

小乖豬 發表於 19-7-8 18:38
聽到有人說過自行學校可能會打電話問成績好好的學生為何自行收左,點解放棄,仲諗唔諗回頭。 ...
好似得英華女會咁做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 19-7-8 17:13
特殊學校無備取架, 一野收盡 150 人
正選又註冊咗直資,咁多出既位都要有人fill up番
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 19-7-8 17:00
誇張想法,男仔「吳得掂」
又咁講,自1會揀QC既人,應該唔會考慮特殊學校。買定花生睇下各直資中學如何應對可能出現既抽飛潮。

pccw2017 發表於 19-7-8 15:52
今晚要準備定叩門的文件啦!

Yes

love-baby 發表於 19-7-8 16:35
自行分配學位獲派首志願有64%
不會是指52,917內的64%吧?!
咁應該點計呢?又無講有幾多人參加自行

我估無乜人會"放棄"自行階段,就連1間都揀唔落手。所以,自行參與率應該係100%。

hkpapa852 發表於 19-7-8 19:10
又咁講,自1會揀QC既人,應該唔會考慮特殊學校。買定花生睇下各直資中學如何應對可能出現既抽飛潮。
...
我覺得直資可能又提早面试早在自行公布前出offer及交list上教育局

YmOra 發表於 19-7-8 20:56
我估無乜人會"放棄"自行階段,就連1間都揀唔落手。所以,自行參與率應該係100%。
...

睇以下數據係有6879人派唔到首3志願
個心又開始慌

love-baby 發表於 19-7-8 21:34
睇以下數據係有6879人派唔到首3志願
個心又開始慌

唔好比數字嚇親,今年已經派得唔差了,千禧BB果年升中派位仲多人!

回覆 YmOra 的帖子

我自行一間都無揀,反而直資就有見一間!可能見反正成績唔太好就睇下有無抽獎運啦!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-8 19:08
正選又註冊咗直資,咁多出既位都要有人fill up番

放榜前既事會有後備

依家體藝對自行係大小通殺,3 月尾自行學校通知收左,咁體藝係咪仲收得呢?定截糊呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

...

識人去考 DGS 都報體藝

醒目開學勳章 王國長老

...

一地花生殻喇今次
上有政策,下有對策,我唔信直資咩都唔做
‹ 上一主題|下一主題