用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Ludus 念蘅
go

Ludus 念蘅 [複製鏈接]

我地因為學校環境吸引報讀n班,讀了無耐已經覺得呢間學校不是預期咁,老師知道我地不會繼續升上k1, 明顯對我家小朋友關注少,亦不會主動跟家長分享小朋友學校情況。

學校的行政也有問題,學校聲稱因有教育局觀課,6月份幾個活動太趕沒有正式出通告,只發whatsapp通知家長,我非常質疑學校教學,如已事先安排,為何數天的觀課,有如如臨大敵並影響正常運作?學校是否沒有按課程指引授課?

當初報讀此校是被學校硬件吸引,但觀察所得,除課室內的玩具有正常使用痕跡外,學校圖書館內的圖書十分新淨,我很懷疑圖書館及一些特別室是否只作show room, 學生日常很少機會使用呢?

始終n班是小朋友第一次常規上學,所以如果家長淨係諗住讀佢個n班,就要有心理準備及考慮清楚。

0    0    0    0

VennLee 發表於 19-7-8 18:11
無聽過依間學校,係香港區?

九龍區

我大仔讀了一年多PN班,在學校好像不太開心,K1轉去一間年資較久的幼稚園,現在開心又進步

回覆 geminicwm 的帖子

是的,我家小孩在學校也好像不太開心。

其實隔離 <談幼稚園> 也有post 討論呢間學校
如果之前有上來查看一下此學校,一定不會報此學校,
只怪自己大意。

我仔都係度讀左一年,行政又唔得,課程又唔得,後來去左第二度升k1,又去第三度repeat k1 , 前後3間, ludus 真係最差,好後悔比左佢讀呢間,浪費時間同金錢

十分十分認同

依間幼稚園我小朋友都讀過大半年N班, 首先絕對唔會唔開心.係絕對開心.

另外 幼稚園老師小朋友都係度返學, 咁課程點會有問題?
功能印象中係冇嘅, 不過老師係有打電話溝通進度的.
利申4年前.
‹ 上一主題|下一主題