用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 bafs 轉 econ
go

bafs 轉 econ [複製鏈接]

阿仔暑假後升中五,喺中四讀咗一年 bafs,佢越來越發覺對 accounting 無興趣,覺得自己較喜歡 econ。

如果學校批准轉科,現在先轉讀 econ 會唔會好難追得番呢?阿仔話好想轉科,會俾心機趁暑假溫番 econ,但我擔心咁遲先轉會好難追。

其實而家先轉 econ 係咪太遲呢?謝謝

0    0    0    0

keibri 發表於 19-7-5 08:03
阿仔暑假後升中五,喺中四讀咗一年 bafs,佢越來越發覺對 accounting 無興趣,覺得自己較喜歡 econ。

如果 ...

我女中學冇得咁轉, 因為課程內容太多, miss左一年野係追唔到。

除左M1/M2中五可以改轉或加修。

問清楚學校先, 可唔可以咁樣轉科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

keibri 發表於 19-7-5 08:03

如果 ...
無話遲唔遲既,睇小朋友既興趣,有興趣一定追到,我當年AL先對 econ 有興趣,年半要追三年半既內容都係咁。

其實中四 econ 只係教啲基本既供求問題,加啲 micro 野,某程度上係 common sense,唔難追。 例如供求問題,供應曲線一定係斜向上,因為越貴你越想生產多啲嚟賣;需求曲線一定係斜向下,因為越平你越想買多啲。

學校 正常唔會 俾, 直接叫你DROP科
除非你個仔成績好標青

但好標青, 無理由讀唔店 BAFS

凶多吉少, 要求DROP 科 機會最高

追ECON, 我認為追唔到

ECON 內容唔係多, 中四

但要一個要求 BAFS  換ECON 的

你點說服學校, 你個仔, 才華在ECON ,,不是在BAFS ?

學校可能叫你重讀,中四, 選ECON  或DROP BAFS ,但ECON 頂上

此情況 如果先例一開, 俾你仔轉科, 學校粒粒亂

阿豬阿狗都要中五要轉科

皇仁 的話, 通常叫你留班

我皇仁, 未見過人成功

你可以試下, 不過打定輸數

謝謝各位嘅意見,我叫仔仔問下學校先。
‹ 上一主題|下一主題