用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spcc vs 一線女津
樓主: dragonb2012
go

spcc vs 一線女津   [複製鏈接]

無細佬妹跟尾啦⋯⋯

問到有人以前試過小三聖提女但最後無去到插細一年spcc⋯咁點分析

為食公主 發表於 19-7-4 17:22
其實唔係好明考到又唔讀係咩心態?  唔係想讀先報既咩?定係諗住考到先算?

同c6意見分歧...

dragonb2012 發表於 19-7-4 17:23
無細佬妹跟尾啦⋯⋯

問到有人以前試過小三聖提女但最後無去到插細一年spcc⋯咁點分析

小三先repeat好老土喎,好地地點會咁考插班的?況且聖提女本身比你提個三間本身都更難入

annie133 發表於 19-7-4 17:18
不過如果不用讀多一年,假設學費地點不用考慮,咁MCS/St Mary我都會轉,始終是男女校加資源多D,將來生仔/ ...
same here
不過也要考慮到壓力問題。因為SPCCPS,雖然學校未必俾壓力家長,不過,來自自身的壓力都幾大。

dragonb2012 發表於 19-7-4 17:25
同c6意見分歧...

老公唔想轉?男人不嬲怕麻煩,又驚個女辛苦。最緊要女兒想不想轉?約女兒都有強大的心,不應阻礙她。

為食公主 發表於 19-7-4 17:13
Agreed..won't switch if it's MCS or St Mary

won't switch if it's MCS too

為食公主 發表於 19-7-4 17:22
其實唔係好明考到又唔讀係咩心態?  唔係想讀先報既咩?定係諗住考到先算?

係囉,即係向人求婚,得左又話稔稔先

annie133 發表於 19-7-4 17:21
問題樓主要留多一年,真係要稔稔

一樣會轉,有幾多人repeat K3, 年年插班都考唔入spcc,樓主女兒以小一身份去考,仲未好睇學術,比插班易。
st mary自接龍以後DSE成績唔透明,傳聞差左唔少;朋友女讀maryknoll高中,見親都呻,我唔明言了。

pekovian 發表於 19-7-4 17:36
一樣會轉,有幾多人repeat K3, 年年插班都考唔入spcc,樓主女兒以小一身份去考,仲未好睇學術,比插班易。 ...

老實說,就算樓主所提的幾間女校,間間都識有人呻,讀上去總會遇到不同問題,到中一如有能力,問D女仔想轉SPCC定留低,相信前者更多,但難度更大。

annie133 發表於 19-7-4 17:29
老公唔想轉?男人不嬲怕麻煩,又驚個女辛苦。最緊要女兒想不想轉?約女兒都有強大的心,不應阻礙她。
...

係c6想轉,我唔想。佢一定要我報左先。

問題係,佢認為神校再加讀細一年,會最終勁左。但,我想又未必啊?但我又怕一直中上咁我被問責,先上來弱弱一問

女兒自己不太想轉。佢性格比較內斂,要再識新朋友,又要同朋友講自己再讀小一。

annie133 發表於 19-7-4 17:43
老實說,就算樓主所提的幾間女校,間間都識有人呻,讀上去總會遇到不同問題,到中一如有能力,問D女仔想轉 ...

係,所以尼兩間級頭女仔升中都會外闖spcc/ dgs 等四大女直。

回覆樓主

學費差距好大wor,又要repeat,真係要認真想想 ....

回覆 pekovian 的帖子

which 四大女直?

WinonaBB 發表於 19-7-4 17:52
回覆 pekovian 的帖子

which 四大女直?

DGS / GH/ YH / SPC (cwb)

dragonb2012 發表於 19-7-4 16:55
回覆 B.B.BaBa 的帖子

十月尾
不會轉!

十月唔算太細, 你去到spcc男女校, 永遠大人一大截, 做女仔心裡不好受.  在我們家長眼中, 幾個月是濕濕碎, 是nothing, 但在小學生眼中, 特別是女仔, 會覺得你囡好大個, 與別不同!

回覆 annie133 的帖子

都係呀,所以眼見MCS SMC 小六top果批叻女,都會去左至頂級的中學,而且好易轉。朋友囡囡Mcs 級五,SPCC DG 都收, 最後揀入SPCC.,其他叻女係。所以如果係MCS 這類top 津,我不會repeat 入SPCC, 但如果不是top 津,會轉!

dragonb2012 發表於 19-7-4 16:55
回覆 B.B.BaBa 的帖子

十月尾

10月尾仲要係女仔, 如果唔係學業跟唔上我唔會repeat, 上到中學大人一年幾嘅女仔會好尷尬,sport day及swimming gala分齡, 出外其他比賽又分齡。 有d男仔把囗又衰, 青春期女仔面皮薄D就會唔開心又自卑。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果錢鬆動會轉. 十月尾BB分分鍾入到去細過唔少同學仔.

dragonb2012 發表於 19-7-4 17:44
係c6想轉,我唔想。佢一定要我報左先。

問題係,佢認為神校再加讀細一年,會最終勁左。但,我想又未必啊 ...

我明白你的考慮,如果要女女重讀小一,又要識過D朋友,女女心理上可能會有負擔。理論上成績可能會好左,但小朋友成長的心理和學習心態都好重要。

始終學習係持久戰,唔怕老實講,我小時候因轉得太多間學校,雖然好努力咁適應,但學校文化、同學、老師關係都有唔同,而家人大左都有D怕同人建立關係同分離。
‹ 上一主題|下一主題