用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spcc vs 一線女津
樓主: dragonb2012
go

spcc vs 一線女津   [複製鏈接]

錢唔係問題就一定轉

b3410 發表於 19-7-5 22:59
中英都勁,如果跟到學校要求。可以去數一下DSE有幾多英文5**,而中學英文top set 以小學上的為主。所以我覺 ...

你呢個講法,極可能某熱心學家長會跳出來澄清。。。

回覆 dragonb2012 的帖子

將來會出國? 去邊? 如果去英國就真係要認真考慮係咪值得重讀了.
英國人5歲讀小一,十一歲升中一.香港學生去英國,如果去讀初中,英文程度又達標,有機會可以跳級,跟同學同齡,這是最理想的.  如果英文程讀欠理想, 就只升一級,要比其他同學大一歲了.  去讀高中,通常唔會跳級,如果重讀就要比其他同學大一至兩歲,學校怎樣看? 會否影響升學?  建議樓主打聽一下才作決定.

其實SPCC也有一定人數的超大,所以如果你擔心歳數方面,你大可放心,如果是重讀生這名稱令你擔憂小朋友的心理狀況,你要跟小朋友開導和傾清楚直至達至共識,不過SPCC每年的小一新生都總有些是重讀小一的小朋友,他們都是由細B變大B,亦有很多不是重讀的超大B。如你仍有什麼顧慮,可PM我傾下呀

轉去SPCC啦,何解你當初報插班?

唔好介意我直接,你女兒小一在津校成績只是中上,不是級頭,SPCC 肯收你仲想點?

Lingfung813 發表於 19-7-7 00:28
轉去SPCC啦,何解你當初報插班?

唔好介意我直接,你女兒小一在津校成績只是中上,不是級頭,SPCC 肯收你 ...

SPCC收學生也要看家庭背景,不是級頭就有機會,學校肯吾肯收,不是重點。

小一重讀嘖,小朋友認知有限啦,有咩心理影響好擔心?見到SPCC校園乜都唔記得啦!

如果父母都同意轉校,插小一係好嘅時機,對新校同班同學而言,無人留過班。
遲一年入小一,在小朋友身心發展都比較成熟,睇唔到有多大實際壞處。
學校值唔值得轉,課程深唔深唔係重點,學校老師質素同教學方法,以至效率先係關鍵,如課程深,但學習方法刻板,對小學生學習體驗係會有咩影響,唔使我去講啦。
學好中文有幾易?又唔使我講。一間中英文皆有水準嘅小學,畀到學生嘅唔係成績表上嘅數字,係多掌握一種語言嘅能力,在與人溝通上多左一樣利器,再者學習語言,從小在文化上建立,同只從教科書同試題上吸收,明顯會有不一樣層次,中英如是。
時間,如用在提升多元學習上可以更充實,接觸到更精彩嘅學習領域,何解是一種浪費。
新學校認可學生能力,家長宜考慮交通作息上能否配合,長遠家庭開支上有否重大影響,作出決定,貫徹到底,任何一種取捨,都係整個家庭一心一意行落去嘅話,自不然找到重心同滿足感。
每個人都不一樣,各有各的考慮。
祝福樓主

chkwu    發表於 19-7-8 08:47

rinarina 發表於 19-7-7 08:06
SPCC收學生也要看家庭背景,不是級頭就有機會,學校肯吾肯收,不是重點。 ...
考小一有世襲分加,插班升中就未必有⋯

maylulu 發表於 19-7-7 09:57
小一重讀嘖,小朋友認知有限啦,有咩心理影響好擔心?見到SPCC校園乜都唔記得啦!
...
點都唔夠見到親朋戚友時人地wow 一聲個種漂漂然的感覺

mrsmacaroon    發表於 19-7-11 11:54

SPCC必然之選,各方面都比另外兩間好呀:ahmeowhe:

rinarina 發表於 19-7-5 14:19
如果將來出國,將來中文差又有乜問題?海外升學看不看中文成績?

我又唔會咁稔,香港本地學生就算講到英文點叻,都只是以第二語言學習,例如佢地去到英國連考A level Eng都忟水,咁又仲要中文又都差..

b3410 發表於 19-7-5 22:59
中英都勁,如果跟到學校要求。可以去數一下DSE有幾多英文5**,而中學英文top set 以小學上的為主。所以我覺 ...
講中學? 搵唔到SPCC 有逐科顯示5**. 英文5+ SPCC 大概90%, MSS 大概70%. 如果計埋SPCC 中學收生, 部份MPS 排前唔上MSS, 就咁睇數字睇唔到SPCCPS 英文比MPS好.

annie133 發表於 19-7-8 01:13
我又唔會咁稔,香港本地學生就算講到英文點叻,都只是以第二語言學習,例如佢地去到英國連考A level Eng都 ...
點解會

[size=1.25em]去到英國連考A level Eng都忟水? 又中文如何差? 有數字或例子支持你既講法, 還是有咩原因咁講呢?

回覆 cafeva 的帖子

我都想知可能佢講個別個案😂

cafeva 發表於 19-7-8 09:58
講中學? 搵唔到SPCC 有逐科顯示5**. 英文5+ SPCC 大概90%, MSS 大概70%. 如果計埋SPCC 中學收生, 部份MPS  ...

你QUALIFY MSS 咁多野去比較, 又唔係好實際...

但係, 一間女校, 一間男女校, 如果英文成績平手, 咁其實男女校已經當贏啦...

當然, 究竟跟附小有幾大關係, 又無咩數據可引...

retriever 發表於 19-7-8 11:37
你QUALIFY MSS 咁多野去比較, 又唔係好實際...

但係, 一間女校, 一間男女校, 如果英文成績平手, 咁其實男 ...

一間升中收生睇重成績,另一間又似乎唔係,又可以點睇?~~~

mcl203 發表於 19-7-8 11:59

一間升中收生睇重成績,另一間又似乎唔係,又可以點睇?~~ ...

呢D 真係口跟鼻拗了...

兩間都係收返自己小學既學生...

點解你認為一間昇中重成績, 一間唔係?

retriever 發表於 19-7-8 13:56
呢D 真係口跟鼻拗了...

兩間都係收返自己小學既學生...

你可能仲係初小學生家長,又或可能要多理解吓升中機制,以至各校收生取態,應該可以知多D~~~

回覆樓主:

樓主揀左未?決定邊間?
‹ 上一主題|下一主題