用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spcc vs 一線女津
樓主: dragonb2012
go

spcc vs 一線女津   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-7-4 23:01
若6-7歲小朋友介意大細,都一樣是由成人言行引起la.
我諗你冇遇過d老人精姐,我在不同的小朋友生日會就遇過 ...
百分百同意

annie133 發表於 19-7-5 07:49
同人地比唔會勁左,人地都超大/大。
但同自己比一定會勁左,小朋友長大一年,先學同一樣野點都快左易上手 ...

我有看outliers本書,我知道:)

MrBeast 發表於 19-7-5 08:07
在香港拔苗助長風氣下,學術大小肌都是只要有恆心⋯,坊間覺得神校較喜歡大B的誤解是因為一樣無形的東西叫e ...

其實我覺得係香港D學校K型,個學年係橫誇15個月(sept至Dec next yr),才做成大細B差異咁大,如果你正常sept收到下年Aug,就不會咁。

mcl203 發表於 19-7-4 18:37
SPCC中學係有收官津小學學生的~~~

有收的,不過是不是一定會再考到

B.B.BaBa 發表於 19-7-5 08:02
級頭?

唔係級頭,音樂人

回覆 annie133 的帖子

一個人將來的成熟唔係由大細B決定,身邊有很多小時候是細B的朋友成就比小時候是大B高

aaqq_mom 發表於 19-7-5 09:25

一個人將來的成熟唔係由大細B決定,身邊有很多小時候是細B的朋友成就比小時候是大B ...

當然不是,只是某些研究的統計數字,當興趣聽下

對,其實並不公平。

為食公主 發表於 19-7-5 09:38
老實講, 我很討厭只收大B的學校, 幼稚園還可以理解, 小學其實大細B個分別已經不大
...

其實學校冇話只收大B, 主要是按面試表現能力,不過個分別愈細愈明顯,所以有得㨂的便揀了許多大B,SPCC ,DxS, SPK, 間間如是。但到高年級都是看成績,細B也還有機會。

回覆樓主:

其實報spcc嘅大b或超大b都夠哂多人數佢揀,咁細b變超大b咪下年申請比佢地再揀,所以都冇話吾公平or其實大細b在高年班變差吾多

回覆樓主:

如果真係鍾意呢間學校,入到就入左先啦,否則將來要考入一定難好多

我仔9月b, 今年考spcc 衰左, 好彩派左間幾好嘅學校 (校長以前係spcc小學校長。。)
諗緊今年再接再勵。。
屋企同派到嗰間係行7~8 分鐘就到。。

唔係留班但要重讀,孩子是否會不高興?我有一個朋友,是小一時考到第一,但因學校被杀而要轉校,到大個了,仍然記住呢件事。

過來人, 我讀咗七年小學, 小一係repeat的
本身係超細B, 入到間一般的小學考中上
阿媽小二同我轉咗入一間名校重讀小一做超大B
作為小朋友那時我只係一舊雲, 媽咪話點就點
入到名校反而成績要追, 最初考中下, 後來追返上去

你問我我又覺得識同學上影響不大(我細個比較內向)
細路仔好快會適應(我冇咩唔好的記憶)
入咗間好學校基礎打得紥實咗係好受用, 升中叩門順利

如果有男女校讀, 個人覺得會好過讀十幾年女校
(我中學讀女校, 小學男女校)

keung0413 發表於 19-7-5 11:23
我仔9月b, 今年考spcc 衰左, 好彩派左間幾好嘅學校 (校長以前係spcc小學校長。。)
諗緊今年再接再勵。。
...

如考到會轉repeat嗎?

貝兒妹妹 發表於 19-7-5 12:02
如考到會轉repeat嗎?

考到先算ga la...

keung0413 發表於 19-7-5 12:08

考到先算ga la...

Yes, me2

annie133 發表於 19-7-5 00:02
大把人咁做,DG都係。SPCC教得又深,包括數,我識親小一考入都都是大/超大。在外面學多一年小一野,再考小 ...

SPCCPS教的深,的確要諗清楚。因為真係好深相對來講,Marymount 輕松好多。

課程方面要睇將來是否打算考DSE,還是留學/轉國際學校。因為朋友兩個小朋友,一個讀marymount, 一個SPB。話marymount 就英文好好,小朋友肯講也喜歡讀英文書。數學正常。不過中文就差到一個點。
功課量為SPB一半左右。囡囡讀的開心,輕松,不過好頭痛將來中文點算。已經外補,不過都係補唔到幾多。所以開始plan將來轉國際或者留學。

又有幾個朋友子女讀SPCCPS,超過一半,小五至中二左右選擇出國留學,原因各異,共性為中文讀的辛苦,英文太勁。 如果打算SPCC一直去到考DSE,要預小朋友中英兼修,語文能力超班。

小結: marymount 輕松,不過要考慮將來中文點算。Spccps如果跟到學校要求,中英兼備,不過會壓力。
所以睇樓主將來打算,小朋友能力,再選擇。

‹ 上一主題|下一主題