用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 - 三大女校怎樣選?
樓主: morrigan
go

Net 12 - 三大女校怎樣選?   [複製鏈接]

回覆 雲牛 的帖子

個個老師做法唔同既,有啲極其專制,認為自己覺得好既就係好,佢會揀學生做prefect。有啲老師非常民主,會接納同欣賞,佢會請學生自薦成為prefect 再經過interview,所以成為prefect 既都未必係成績最好的一個。
不過低年班時,個別老師起派卷時會起班上講出該科既第一第二第三係邊個,但一到高年班,消息係密不透風

回覆樓主:

咁 st Paul cat都幾好wor,小學學好中文其實好重要,中學係英中,英文會極速進步,但中文就要靠根基好才可以DSE攞到理想的中文成績

我係Marymounter,我之前都非常想女入番,可惜冇宗分,最終落空。好彩之後有哥哥那間收左,過多一段時間仲收到一間非常適合她的offer,都係女校。我雖然好喜歡我母校,但都冇再叩門了,不過都要留意Marymounter的中文的確是稍弱(我那年代)。

ceresves 發表於 19-7-9 12:28
我係Marymounter,我之前都非常想女入番,可惜冇宗分,最終落空。好彩之後有哥哥那間收左,過多一段時間仲 ...

Marymountain ~~~

我係Marymounter,我之前都非常想女入番,可惜冇宗分,最終落空。好彩之後有哥哥那間收左,過多一段時間仲 ...

其實入到哥哥那間都不用叩

mcl203 發表於 19-7-9 10:21
SPPCS 好似係不提供名次的~~~

咁佢同我講佢女係第一,我相信如果最top個幾個實知嘅,佢在女面前講相信不會亂吹吧。
同埋佢話小學唔轉走,其實冇話中學唔轉(我當時即時咁稔)

回覆樓主:

Sppcs 雖無正式名次,但每科最高分頭幾位,老師有時會在派卷時講。其實每班最 top 邊幾位,好多時都心中有數。

至於公職,以小女高小觀察所得, Prefect 和班長不是以成績選,最着重是品德,人際關係和領導力。

而且高小除了班長prefect 外,還有不同大大小小的公職,即使較普通,甚至平時較 “活潑” 的同学也有机會獲派公職,希望孩子在重任下建立自信和責任感,而不是一面倒向優秀的孩子。

回覆 annie133 的帖子

我地真係冇名次,我估佢講係某科第一,但每年班top8有學業成績優異獎,咁樣就估到自己小朋友係咩位置。

bj1315 發表於 19-7-9 12:43
其實入到哥哥那間都不用叩

也是的,不過我們同舊同學閒聊時總會說最希望入番母校的

mcl203 發表於 19-7-9 12:34
Marymountain ~~~

回覆 NatalieBaby 的帖子

絕同係,prefect唔係個個都係成績最好既,只要樂於助人、有責任感就可以。反之,如果能力好標青的,老師推薦同學參加資優的課程。

mps好似會加中文堂比高小... 全場家長歡呼

PTL_L 發表於 19-7-9 13:51
回覆 NatalieBaby 的帖子

絕同係,prefect唔係個個都係成績最好既,只要樂於助人、有責任感就可以。反之, ...
能力好標青的---->係邊方面呀?資優的課程---->幾年班有呢?

回覆 rinarina 的帖子

學業成績、領導才能等,通常小三升小四會收到學校通知。

Penipony 發表於 19-7-9 14:03
mps好似會加中文堂比高小... 全場家長歡呼
絕對需要的,我已離開了學校很久,不知道現在的情況,但從前我們的中文普遍不好,當中當然也有中文好的同學,不過真的少之又少,我曾聽說有些更是會考大部分科目的成績不俗,唯獨中國語文不及格的個案。

ceresves 發表於 19-7-9 16:22
絕對需要的,我已離開了學校很久,不知道現在的情況,但從前我們的中文普遍不好,當中當然也有中文好的同學 ...

會考年代的中文巳經算很淺了

回覆樓主:

呢個年代要學好中文仲難過學好英文,中英可以平均發展就最理想啦

ceresves 發表於 19-7-9 16:22
絕對需要的,我已離開了學校很久,不知道現在的情況,但從前我們的中文普遍不好,當中當然也有中文好的同學 ...
學校知道自己不足,著手改善,我覺得好事黎嘅!

Penipony 發表於 19-7-9 23:15
學校知道自己不足,著手改善,我覺得好事黎嘅!

不能同意更多!試圖過阿女將會入讀的那間學校的媽媽(可能唔小心)踩過下我母校,我都好proud of 咁去維護架!雖然我為女兒選了另一家學校,不代表我覺得母校不ok架嘛

請問有沒有人st Francis ,st Paul cat 放乙一唔入?多唔多?
定其實放棄Marymount 選呢兩間已經穩陣?
‹ 上一主題|下一主題