用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛收到Victoria playgroup offer
go

剛收到Victoria playgroup offer [複製鏈接]

阿女依家11個月大, 剛收到Victoria Kornhill PG offer. 其實我依家返緊寶馬山多多, 都返得開心. 但時間同金錢上不能兩間都返晒.
請問有冇返開Victoria Kornhill playgroup的家長, 可以俾些feedback?

1)請問上堂氣氛如何? 語境好嗎?
2)上playgroup對上Victoria的PN/K有幫助嗎?

謝謝
   1    0    0    0

請問你等左幾耐?兩日班定三日班?

回覆 Leira 的帖子

佢5個月大時我排, 排到依家排左6個月. 3日班.

joybewan 發表於 19-7-3 20:15
回覆 Leira 的帖子

佢5個月大時我排, 排到依家排左6個月. 3日班.

我排左8個月都無消息

Leira 發表於 19-7-3 22:14
我排左8個月都無消息

都比我預期快左..所以同佢報左第二d野玩,依家撞晒期。

佢1歲班要識得自己行先可以上...

如果你想入victoria PN, 咁一定讀啦...

多多好易入....

boojiji 發表於 19-7-4 10:21
佢1歲班要識得自己行先可以上...

如果你想入victoria PN, 咁一定讀啦...

阿女依家11個半月,識自由行到幾步囉.但唔穩陣。距離開學仲有個零月,希望佢有進步啦。

係呀多多好易入,當初返佢playgroup係因為佢有6個月BB班,同埋諗住包底..第時冇幼稚園收都可以讀返多多。但多多其實真係好好,老師好好,資源又好好,阿女返得好開心,我地去到都好有親切感,每個星期六都好期待依個家庭活動 (佢老豆話唔捨得 d miss   ).

joybewan 發表於 19-7-4 10:31
阿女依家11個半月,識自由行到幾步囉.但唔穩陣。距離開學仲有個零月,希望佢有進步啦。

係呀多多好易入, ...

咁如果咁鍾意....其實不如頭一兩個月返晒兩間比較下先...........
如果你都唔一定係target victoria pn, 咁唔一定要返victoria playgroup既....

我都排左6個月仲未有聲氣

其實我識人排左成年都冇聲氣, 或者排左年幾先有聲氣.....

boojiji 發表於 19-7-4 10:39
咁如果咁鍾意....其實不如頭一兩個月返晒兩間比較下先...........
如果你都唔一定係target victoria pn,  ...

我都係咁諗,比較下先。雖然返vic pg對入vic pn好似好d..但最緊要都係要阿女鍾意返。

我試過返屋企附近d playgroup, 阿女係全程on居居咁,得閒又望下我,我覺得佢好似想同我講"阿媽,走得未呀..."咁

我女以前排過等咗幾個月後有被通知有位,我地當時上緊其他playgroup所以拒絕咗,後來報Kornhill Vic PN都無影響收咗(宜家仲讀緊)。我覺得就算拒絕vic playgroup都不會被blacklist,但有上當然更大機會啦。

我地都返緊半山多多,初頭都係諗住上著先,點知發覺bb 真係越來越學到嘢,上課表現越來越好。最近我地都收到victoria playpark offer, 上咗幾堂,都唔打算繼續。講真,入去 維記pg 的大多想考入幼稚園有優勢。如果真係想小朋友學到嘢,有更好選擇。

同你講個現實,名幼收生根本唔係睇小朋友面試表現,而係睇父母背景。如果你係普通中產家庭又想入名幼,最直接可行嘅方法就係入讀名幼PG,你有一直課金的話考入PN機會當然大增。

除非你地兩公婆係醫生律師、大公司高層、富二代、或者同名幼經營者家族有聯繫,咁當然唔需要課金,隨便去一間小朋友現得開心嘅PG即可。

mbb2018 發表於 19-7-23 23:15
我地都返緊半山多多,初頭都係諗住上著先,點知發覺bb 真係越來越學到嘢,上課表現越來越好。最近我地都收 ...

Bb幾大呀?

My daughter went to both 多多 and kornhill pg..to be honest both the parent and the child prefers 多多. Vic usually have only one activity during the class and rest of the time is free play. But we went to both back then, cuz we wanted to get into Vic.
‹ 上一主題|下一主題