用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS 舊油天
go

KTS VS 舊油天 [複製鏈接]

男孩子有KTS 和舊油天 offer。
地點、學費不是問題。
有妹妹跟尾。

主要考慮升中
1)那間裝備小朋友升中較好
2)升band 1保證,那間較好

Thanks!!
   1    0    0    0

KTS升中好好多。不過妹妹要自己再考過。

舊油,男仔升中有保障。妹妹直入舊油不用煩,升中也不用擔心。至於升上band1 中學,舊油也幾好,男有有九華,女有真光。不過睇下你仔是否超班,如果係,更加不用擔心,他在舊油也可以自行考更好的中學,最差也有九華作back up

apple1990    發表於 19-7-3 09:17

醒目開學勳章 貢獻勳章

主要考慮升中

兩題個答案都係KTS
另外亦要主意,油尖旺升中,一般講法係對男生有利,女生較唔理想
如果你覺得阿妹能力都唔差,錢唔係問題,呢個情況真係15/16
但如果你考慮埋自己 (or 家庭整體) 我會揀油天

apple1990    發表於 19-7-3 09:17
恐龍家

如果呢兩個問題一定係KTS。

小曳人 發表於 19-7-3 09:09
主要考慮升中

我們糾結是升中
九龍城網好定油尖旺網好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

stellangszetoo 發表於 19-7-3 09:13
我們糾結是升中
九龍城網好定油尖旺網好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

九龍越應該較好,但競爭都較大
恐龍家

一定係九龍城網好...

stellangszetoo 發表於 19-7-3 09:13
我們糾結是升中

及也考慮KTS 還是舊油 train出來的小孩全面些?

如果Train得好

升中,自行可以跨任何區(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

stellangszetoo 發表於 19-7-3 09:19
及也考慮KTS 還是舊油 train出來的小孩全面些?

如果Train得好
KTS-向行自信教育。其实俾你仔考到,大概你都对KTS做了-定程度research, 有相當瞭解。就你既问題,相信绝大部份人会認為KTS勝。旧油天唯-贏KTS既就係妺要自己考过,競爭亦唔細。

回覆樓主:

如妹妹資質好,甘就kts。
如果你冇信心,油天對妹有利

holeeyuk 發表於 19-7-3 08:58
舊油,男仔升中有保障。妹妹直入舊油不用煩,升中也不用擔心。至於升上band1 中學,舊油也幾好,男有有九華 ...
入舊油男嘅升中有保障, 女嘅不用煩? 你會否過份樂觀!?

stellangszetoo 發表於 19-7-3 06:48
地點、學費不是問題。
有妹妹跟尾。
原區小學叩門無結果嗎?如果擔心油天升中網不夠好,你大可用住址網升中。
不過交通安排到嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-4 07:58
原區小學叩門無結果嗎?如果擔心油天升中網不夠好,你大可用住址網升中。
不過交通安排到嗎?
...

原區是油尖旺

stellangszetoo 發表於 19-7-4 08:01
原區是油尖旺
真的住在油尖旺區嗎?又幫朋友搵保姆車乎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-4 08:07
真的住在油尖旺區嗎?又幫朋友搵保姆車乎?

現時原區是油尖,叩門也主要叩油尖的,最後叩到舊油。

小一開學後會搬家了
而九小有點對點車
舊油沒有,但交通解決到。

stellangszetoo 發表於 19-7-4 08:18
現時原區是油尖,叩門也主要叩油尖的,最後叩到舊油。

小一開學後會搬家了
其實如果交通安排唔到,根本無需要vs

stellangszetoo 發表於 19-7-3 06:48
地點、學費不是問題。
有妹妹跟尾。
兩個問題都應該係KTS, 不過有妹妹跟尾真係好頭痛。但據聞KTS 係小一就由開始教二年級下學期開始教, 一開始就要追

回覆樓主:

搬邊區

考到KTS, 應該讀KTS但為了妹妹..你覺得妹妹讀書資質好嗎?
如果同哥哥一樣,咪等妹妹自己考KTS。但如果妹妹資質一般,我會揀油天。
始終油天派位都好好,讀到書既小朋友真係去邊都讀到;一般資質既小朋友就更應該去好既學校,可以幫小朋友提升學習能力。
如果妹妹資質比哥哥好就更加唔駛諗啦..
‹ 上一主題|下一主題